Omlet blog

Hoe warm is té warm? Je hond verzorgen als het heet is

Als het kwik stijgt, is het belangrijk om niet alleen aan ons eigen comfort te denken, maar ook aan dat van onze dieren. Honden hebben door hun vacht maar beperkte mogelijkheden om zichzelf te koelen en kunnen het daarom zwaar hebben als het warmer wordt. Door te begrijpen hoe je voor je hond kunt zorgen tijdens de zomermaanden zorg je dat hij gezond en gelukkig blijft. Deze gids onderzoekt hoe je de hond comfortabel kunt houden in de hitte, ontdekt wanneer de hond het te warm heeft en biedt tips om de hond te laten afkoelen.

Duitse herder op het Bolsterbed van Omlet

Hoe weet je of het te warm is voor de hond?

Als de zomerzon brandt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw viervoeter comfortabel blijft. Een van de beste manieren om te bepalen of hij het te warm heeft, is door zelf op blote voeten over de straat te lopen. Als het te warm is om enkele seconden te blijven staan, dan is het zeker te warm voor de gevoelige pootjes van de hond.

Herken de signalen van oververhitting

Onthoud dat honden hun lichaamstemperatuur anders reguleren dan mensen en dat ze dus ook snel oververhit kunnen raken. Dit kan leiden tot gevaarlijke gezondheidsproblemen, zoals een zonnesteek of hitteberoerte. Let dus goed op het gedrag van jouw hond en houd de volgende signalen in de gaten:

  • Overmatig hijgen
  • Kwijlen
  • Lethargie
  • Angst
  • Algeheel ongemak

Dit zijn allemaal waarschuwingen dat het tijd is om de hond naar binnen te halen en direct te koelen.

Een andere factor is de gevoelstemperatuur en de luchtvochtigheid. Honden zijn vatbaarder voor een zonnesteek als de temperatuur boven de 30 graden ligt, vooral als ze een dikke vacht hebben, of een platte neus, zoals Buldogs of Mopshonden. Zorg dat je hond toegang heeft tot schaduw, vers water en vermijd wandelingen tijdens de warmste uren van de dag. Denk ook om hun activiteitenniveau – speelse pups hebben het misschien niet door dat ze oververhit raken. Met deze stappen zorg je ervoor dat jouw viervoeter gelukkig en gezond blijft en klaar is om van de zomer te genieten, zonder het risico op gezondheidsproblemen.

Wat doe je met de hond als het te warm is?

Het is van essentieel belang om de routine van je hond te veranderen als het warm is, zo kun je oververhitting voorkomen. Zorg allereerst voor voldoende gekoeld water waar de hond altijd bij kan, en neem de hond niet mee tijdens de warmste uren van de dag. Ga wandelen tijdens de vroege morgen, of late avond als het wegdek wat koeler is en de zon wat minder fel.

Overweeg ook een koelmat aan te schaffen, of een koelvest, waardoor de hond het minder warm krijgt. Als jouw hond dol is op water, dan kun je een zwembadje in de schaduw zetten – dit is een leuke manier om koel te blijven en toch te bewegen.

Een andere manier om de hitte te verslaan, is door binnenshuis een koel toevluchtsoord te creëren. Houd de gordijnen gesloten en maak gebruik van ventilatoren of een airco om de temperatuur aangenaam te houden. Doe samen iets leuks, zoals spelen met hondenspeelgoed, of denkspelletjes waarmee je de hond mentale uitdaging kunt geven, zonder dat hij oververhit raakt. Bevroren huisgemaakte snoepjes, zoals ijsblokjes met fruit dat veilig is voor honden, kunnen ook zorgen voor de nodige verkoeling.

Onthoud dat het belangrijk is om snel te handelen als de hond tekenen vertoont van oververhitting, zoals overmatig hijgen, kwijlen of lethargie. In al deze gevallen neem je contact op met een dierenarts. Houd je hond koel tijdens de hitte, want dit is heel belangrijk voor zijn/haar gezondheid. En met een klein beetje creativiteit, kun jij ervoor zorgen dat jouw hond de hele zomer veilig en comfortabel blijft.

Wat moet je doen als je hond het te warm heeft?

Je kunt preventieve maatregelen treffen om oververhitting bij de hond te voorkomen. Dit betekent dat als de temperatuur stijgt, je niet te veel activiteiten onderneemt op de warmste momenten van de dag, en altijd zorgt voor water en schaduw. Laat de hond nooit en te nimmer achter in een geparkeerde auto. Vertoont de hond toch tekenen van oververhitting? Reageer hier dan direct op.

  1. Verplaats de hond meteen naar een koelere plek.
  2. Bied vers, koud water aan, maar zorg dat je niet forceert als de hond niet wil drinken.
  3. Dep koel (niet koud) water op het lichaam, met name de pootjes, buik en nek, om de lichaamstemperatuur langzaam naar beneden te brengen.
  4. Houd de temperatuur van je hond in de gaten en kijk naar tekenen van verbetering, of verslechtering.

Deze gids biedt wat handvatten om jouw hond te helpen als hij het te warm heeft, maar als de symptomen te ernstig zijn, neem dan direct contact op met een dierenarts. Een zonnesteek, of hitteberoerte loopt snel uit de hand en kan fataal zijn als het niet op de juiste manier wordt behandeld. Terwijl je wacht op de hulp van de dierenarts, kun je de hond laten afkoelen met koel (niet ijskoud) water en ventilatoren voor een snellere verdamping. Gebruik geen ijswater of pakketten met ijs, omdat de bloedvaten hiervan krimpen en er juist minder verkoeling plaatsvindt.

Omlet en jouw hond

Bij Omlet begrijpen we dat elke hond uniek is en zorg nodig heeft die op hem is afgestemd, vooral als het weer extreem is. Daarom stellen wij de juiste vragen, om zo producten te maken die bij alle honden passen, ongeacht de temperatuur. Onze innovatieve oplossingen, van koelmatten tot designer hondenmanden waar de hond pas echt in tot rust komt, zijn gemaakt om jou en je hond comfortabel en veilig te houden. Bij Omlet kunnen jullie ten volste van elkaars gezelschap genieten, zelfs tijdens de warmste dagen van het jaar.

Duitse herder drinkt uit de Omlet drinkbak

Facebook

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *