Omlet blog

Het allerbeste aan het hebben van een hamster

Denk je erover na om een hamster te nemen? Of heb je er al eentje? Vier het allerbeste aan het hebben van een hamster dan samen met ons! Deze schattige bundeltjes vol nachtelijke energie sluiten we al snel in ons hart door hun grappige gedrag en kleine formaat. Dus of je nu een hamster wilt toevoegen aan het gezin, of juist een doorgewinterd baasje bent: dit zijn de leukste dingen aan het hebben van een klein huisdier.

Hamster zit te eten

Klein formaat, grote persoonlijkheid

Als je een hamster hebt gezien, dan weet je hoe klein ze zijn. Maar als je er wat tijd mee doorbrengt als hij wakker is, dan leer je al snel dat hamsters eigenzinnige en opgewekte beestjes zijn. Hamsters zijn, net als andere knaagdieren, slim en nieuwsgierig en ze hebben allemaal een eigen, unieke persoonlijkheid. Van lief en zachtaardig, tot fel en extravert en alles wat er tussenin zit! Zo kun je altijd een hamster vinden die past bij jouw persoonlijkheid.

Sommige hamsters rennen graag, terwijl anderen liever hun schuilplek, hellingen of buizen beklimmen. Sommige loungen in hun voederbak na hun middagsnack, terwijl anderen zich verstoppen tot het avond wordt. Als de hamster wakker wordt, zul je waarschijnlijk getuige zijn van een uitgebreide rek-en-strek sessie, compleet met uitgebreid geeuwen zodat je hun lange, geeloranje snijtanden kunt zien. Deze routine van rekken, strekken en gapen zorgt voor geweldige fotomomenten, dus houd je camera in de aanslag.

Schattige wangzakken

Eekhoorns zijn niet de enige dieren die bekend staan om hun uitrekbare wangen. Alle hamsters hebben wangzakken die ze op een praktische, maar grappige manier gebruiken. In het wild gebruiken hamsters de wangzakken om voedsel en nestmateriaal naar hun holen te vervoeren, een beetje zoals wij een boodschappentas gebruiken. Zodra ze hun bestemming hebben bereikt, zullen ze de wangen ‘’uitpakken’’ en hun schatten verstoppen voor toekomstig gebruik.

Onze gedomesticeerde hamsters hebben deze gewoonte behouden. Sterker nog, het woord hamster komt van het Duitse woord “hamstern” wat ‘’hamsteren’’ betekent. Als je jouw hamsterende hamster aan het werk ziet, dan valt het op hoe woest en snel hun wangzakken gevuld worden voordat het naar hun favoriete plek wordt gebracht. Daarna gebruiken ze hun aanwinsten als snack voor middernacht of als cadeau voor jou, wanneer je het hok schoonmaakt.

Nachtelijke speelsessies

Ben jij een nachtbraker? Dan is een hamster uitstekend gezelschap. Hamsters zijn nachtdieren en slapen daarom de hele dag en zijn het grootste deel van de nacht wakker. Dit maakt hamsters perfecte huisdieren voor studenten of baasjes die van 9 tot 5 weg zijn. Tegen de tijd dat jij thuiskomt en ontspant, is de hamster klaar om te spelen.

De hamster zal waarschijnlijk in actie komen als de zon ondergaat en hij feest de hele nacht door. Dus als je liever wat langer wakker blijft, kun je wat quality time creëren samen met je huisdier. Maak een doolhof voor de hamster, laat hem rennen in een speelren, of geniet samen van een middernachtsnack met verse groenten.

Stille metgezel

Hamsters maken kleine piepende geluidjes, maar het zijn relatief stille huisdieren. Het merendeel van het geluid dat ze maken, komt uit hun verblijf: een draaiend wiel, krabben op de bodem van de kooi, of het rennen door de tunnels. Al deze geluiden kunnen lichte slapers wakker maken, en het is daarom aan te raden om hamsters in een kamer te huisvesten waar ‘s nachts niet geslapen wordt.

Overdag slaapt je hamster en is hij helemaal stil. Je kunt hem af en toe een hapje of slokje water zien nemen, maar daarna trekt hij zich weer terug in het hol voor de broodnodige slaap en ontspanning. Deze stille aanwezigheid is perfect voor op een thuiskantoor, woonkamer of andere ruimte die overdag gebruikt wordt.

Snel vermaakt

Hamsters vermaken zich in iedere situatie en dat maakt ze juist zo leuk. Zelfgemaakte tunnels en doolhoven van karton en wc-rollen zijn perfect speelgoed. Of geef de hamster een loopwiel en hij zal zich uren vermaken. Ander speelgoed, zoals loopballen, of kauw- en knaagspeeltjes of speelrennen zorgen allemaal voor een spannende speelsessie (onder toezicht).

Het zal je ook verbazen hoe makkelijk een hamster jou vermaakt. Zelfs als je niet met de hamster bezig bent, kun je verbazingwekkende, acrobatische prestaties aanschouwen, kijken hoe hij zijn wangen vult, en zijn charismatische persoonlijkheid observeren.

Makkelijk te verzorgen

In vergelijking met andere huisdieren is er niet veel nodig om hamsters en hun verblijf te onderhouden. De basisverzorging bestaat uit het wekelijks schoonmaken van de kooi en het dagelijks voeren en water geven. Je kunt natuurlijk meer tijd met de hamster doorbrengen door met hem te spelen of hem op te pakken, of door de opstelling van de kooi aan te passen, of een grondige schoonmaakbeurt te geven.

Spelen met een hamster kan zo complex of eenvoudig zijn als je zelf wilt. De hamster vindt het in elk geval leuk om samen te zijn. Sommige vinden het ook prettig om in een borstzakje gestopt te worden, of te worden vastgehouden tijdens het kijken van een film. Andere hamsters geven er weer de voorkeur aan om in de speelren of andere veilige ruimte rond te struinen. Welke activiteiten jullie ook samen ondernemen, jullie zullen je altijd verbonden voelen.

Omlet en jouw hamster

Hamsters zijn geweldige huisdieren. Ze zijn leuk om mee te spelen, om te verzorgen en om van te leren. En als je ze in een verblijf plaatst die interactie tussen jullie makkelijker maakt, dan zal jullie band op natuurlijke wijze versterken.

Hamster in een kartonnen koker

Facebook

 

This entry was posted in Hamsters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts