Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

9 feiten over de wangzakken van hamsters

Beige hamster in handen

1.

Alle hamsters hebben wangzakken. Deze uitzetbare delen van het mondslijmvlies lijken op lege ballonnetjes die gevuld kunnen worden met voer, soms helemaal tot aan de heupen.

2.

Het voornaamste doel van wangzakken is om voer van de bron terug naar het nest te kunnen dragen. Hier kan de hamster zijn eten rustig opeten en het beperkt het aantal keren dat een hamster zijn veilige onderkomen moet verlaten. In het wild levende hamsters zijn prooidieren die om de twee uur eten nodig hebben. Als ze elke keer dat ze een nootje of iets anders eetbaars hebben gevonden terug naar hun nest moeten keren, zouden roofdieren de locatie van het nest kunnen achterhalen. Daarom trekken hamsters er ‘s avond op uit om voedsel te verzamelen en dankzij hun wangzakken hoeven ze dit maar eenmaal, of misschien tweemaal, te doen.

3.

Hamsters kunnen met volle wangzakken rennen. Ze kunnen hun wangzakken vullen tot wel 20% van hun lichaamsgewicht. Omdat hun wangen zeer elastisch zijn en langs hun schouders op hun plaats blijven, wordt door het gewicht van de wangzakken de snelheid van de hamster niet echt beïnvloed. 

4.

Om het voer tijdens het foerageren droog te houden laat de mond van de hamster geen speeksel in de wangzakken.

5.

Vrouwtjes die in het wild leven zullen soms, als het nest om een of andere reden geëvacueerd moet worden, hun jongen in hun wangzakken dragen. Dit is waarschijnlijk niet iets dat u ooit bij hamsters zult zien die als huisdier worden gehouden.

6.

In het wild controleren hamsters regelmatig hun voorraad om voer dat niet goed meer is te verwijderen. Ook dit zal u uw huisdier hamster waarschijnlijk niet zien doen, aangezien het voor hen niet nodig is om op dezelfde manier als wilde hamsters te foerageren. Heeft u uw hamster vers fruit of groente gegeven, controleer dan of ze het ergens in hun kooi hebben opgeslagen. Verwijder het uit de kooi voordat het gaat schimmelen.

7.

Hamsters vervoeren niet alleen voer in hun wangzakken. Ze kunnen hun wangzakken ook gebruiken om nestmateriaal mee naar hun nest te dragen.

8.

Sommige hamsters hebben een ‘favoriete’ wangzak die ze als eerste zullen vullen. Andere hamster verdelen het gelijk over beide wangzakken.

9.

Hamsters die als huisdier worden gehouden kunnen problemen ontwikkelen met hun wangzakken zoals abcessen en tumoren. Het is daarom belangrijk dat u dit in de gaten houdt en de gezondheid van uw hamster regelmatig controleert. Het enige wat u voor uw hamster kunt doen om problemen te vermijden, is geen scherp of kleverig voer geven dat vast kan komen te zitten in de wangzakken of sneetjes kan veroorzaken. Mocht u het idee hebben dat er iets niet in orde is met uw hamster, neem dan altijd contact op met uw dierenarts.

meisje met een grijze hamster in haar handen voor de ruime qute hamsterkooi in de woonkamer

 

This entry was posted in Hamsters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *