Omlet blog

9 dingen die je misschien niet weet over de wangzakken van een hamster

Hamster eet een eigengemaakte traktatie

Hamsters stoppen hun voeding altijd zo schattig in hun wangen en daardoor krijgen ze een bol gezichtje en een ondeugende uitstraling. Het is een beetje alsof je ze net hebt betrapt met hun handjes in de koektrommel. Maar hoe kan een hamster eigenlijk voedsel in zijn mond bewaren en wat doet ‘ie ermee als het daar eenmaal verstopt zit? Wij delen negen dingen die je misschien niet weet over de wangzakken van een hamster, zodat je het gekke gedrag van je kleine vriend wat beter leert begrijpen.

9 dingen die je misschien niet weet over de wangzakken van een hamster

Alle hamsters hebben wangzakken, maar waar zijn ze voor en hoe werken ze? Laten we zelf eens duiken in de wangzakken… Nouja, als er nog ruimte over is.

Wangzakken zijn een deel van de anatomie van een hamster

Wat wij een ‘wangzak’ noemen, is eigenlijk een flexibel deel van het mondslijmvlies, of de binnenkant van de wangen. Als er niets in zit, ziet de wangzak van je hamster er een beetje uit als een kleine, leeggelopen ballon. Maar wanneer de hamster de wangzak begint te vullen, dan kan hij helemaal tot aan de schouders komen. En een hamster kan tot 20% van zijn lichaamsgewicht in zijn wangzakken stoppen. Ter vergelijking: dat is hetzelfde als wanneer een persoon van 55 kilo, 10 kilo aan eten met zich meedraagt in zijn mond.

Een ingebouwde lunchbox

Het hoofddoel van de wangzakken is om voeding te kunnen dragen. In het wild zijn de wangen heel belangrijk, want hamsters nemen zo hun gevonden voedsel mee naar huis, waar ze het vervolgens veilig kunnen opeten. Gedomesticeerde hamsters vertonen dit gedrag ook. Zo zie je misschien wel dat je hamster de voeding uit de wangzakken haalt en opbergt in zijn verstopplek, speeltunnel of slaapplaats voor hamsters.

Food to go

Hamsters kunnen rennen en eten als hun wangen gevuld zijn. Sterker nog, ze kunnen zelfs eten als de wangzakken helemaal vol zitten. Ze vullen hun wangen helemaal, en nemen daarna een paar hapjes, voordat ze het eten meenemen naar de bestemming. En zelfs met al dat extra gewicht dat ze moeten dragen, worden hamsters niet afgeremd door hun to go maaltijden.

Een droge opbergruimte

Fun fact: er komt geen speeksel in de wangzakken. Hierdoor blijft hun lunch droog en vrij van bacteriën die zich in de mond op kunnen hopen. Er zijn maar weinig hamster-tandartsen dus het is voor een hamster belangrijk om zijn mondhygiëne op peil te houden en de tanden niet in contact te laten komen met vochtige voeding.

Een draagzak voor baby’s

Dit zul je zelden tegenkomen bij gedomesticeerde hamsters, maar vrouwelijke hamsters kunnen hun baby’s in hun wangzakken stoppen als ze plotseling op de vlucht moeten, of als zich een noodgeval aandient en ze hun baby’s moeten verstoppen. Dit gebeurt meestal als er geen andere optie is om het nest te beschermen wanneer het bedreigd wordt.

Het vuilnis weggooien

Hamsters zijn nette dieren die bedorven voedsel in hun voorraadkast niet echt op prijs stellen.Ze gebruiken hun wangzakken om bedorven voedsel weg te houden bij verse voeding. Ook dit is niet zo gebruikelijk bij gedomesticeerde hamsters die een schone kooi hebben, dus een hamsterkooi die makkelijk te reinigen is helpt je vriendje ook om zijn eigen huishouden op orde te houden.

Een kruiwagen of winkelwagentje

Hoe zou jij het vinden om je nieuwste aanwinsten voor in huis gewoon in je mond mee te nemen? Dat is precies hoe hamsters hun wangzakken gebruiken: als voertuig om hun nieuwe slaap- en nestmaterialen in mee te nemen, zodat ze thuis aan de klus kunnen.

Het lievelingetje

Sommige hamsters hebben een voorkeur voor de ene of de andere kant, terwijl andere hamsters allebei de wangen volproppen. Kijk eens of jouw hamster rechts of links verkiest, of een echte ambi-propper is.

Potentiële problemen

Er kunnen gaten in de wangzakken ontstaan, of ze kunnen een abces bevatten. Houd de gezondheid van je hamster daarom goed in de gaten en richt wat extra aandacht op de mond. Als je bobbeltjes ontdekt die langer dan een dag aanhouden, neem dan contact op met de dierenarts.

Omlet en jouw hamsters

Hamsters zijn geweldige dieren om een huis mee te delen. Hun eigenzinnige, maar snoezige persoonlijkheid is een inspiratie geweest voor de Qute hamsterkooi. We wilden een ideaal huis voor hamsters maken dat tegelijkertijd makkelijk schoon te maken is én mooi staat in elke kamer van jouw huis. Met een Qute hamsterkooi van Omlet kun je van dichtbij zien hoe je hamster zijn wangen volstopt met lekkers, maar natuurlijk ook al zijn andere schattige gedrag in de gaten houden.

Hamster met zijn pootje tegen de Qute hamsterkooi van Omlet

 

 

This entry was posted in Hamsters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *