Omlet blog

Huisdieren en tuinieren: zo maak je er een succes van

Huisdieren en planten kunnen een verrassend gunstige combinatie zijn. Je hoeft je mooie planten en gewassen geen vaarwel te zeggen als je dieren in de achtertuin hebt. Sterker nog: je dieren kunnen de schoonheid en efficiëntie in je tuin juist vergroten. Hier zijn wat tips om succesvol te tuinieren als je huisdieren hebt.

Meisje zit in de tuin met rondscharrelende kippen bij de Eglu Cube van Omlet

Huisdieren die helpen bij het tuinieren

Huisdieren kunnen niet alleen in harmonie leven met planten, maar ze kunnen de tuin zelfs op een verrassende manier tot leven brengen. Hier zijn wat nuttige dieren voor in de tuin:

  • Kippen
  • Konijnen
  • Cavia’s

Deze huisdieren zijn echte ‘’gouden bemesters’’ voor jouw planten. Mensen die veel tuinieren kopen zelfs vaak zakken met kippen- of konijnenmest voor hun composthoop. De uitwerpselen van cavia’s hebben een vergelijkbare samenstelling als konijnenmest, waardoor dit ook een prima keuze is. Kippen komen met nog een voordeel: ze zijn plaagbestrijders die jouw planten graag ontdoen van eventuele insecten die ze vinden.

Honden kunnen ook gunstig zijn voor de tuin, omdat ze eventuele wilde konijnen, vogels of andere dieren op afstand houden. De hond hoeft niet opgeleid te worden tot vogelverschrikker; de geur alleen zal andere dieren al afschrikken. Maar om ervoor te zorgen dat je huisdieren op een veilige en effectieve manier bijdragen aan de tuin, moet je wat maatregelen treffen.

Gescheiden ruimtes voor huisdieren en planten

Een succesvolle combinatie van gezonde en gelukkige huisdieren en planten begint bij een goede planning. Zowel je tuin als huisdier zullen opbloeien als ze een eigen ruimte hebben. Elke diersoort heeft de behoefte om veilig in de tuin te verblijven, maar met de juiste opstelling kunnen jullie samen genieten van activiteiten in de tuin.

Kippen en je tuin

Kippen spelen een belangrijke rol bij plaagbestrijding en geven je planten voedingsstoffen dankzij hun stikstofrijke mest. Maar kippen eten ook graag planten – vooral de planten die bloemen of fruit hebben. Daarom moet je ervoor zorgen dat kippen hun eigen ruimte hebben in een kippenhok en ren, en gebruikafrastering voor kippen om ze tijdens het rondscharrelen weg te houden bij die verleidelijke planten. Kippen graven ook graag in je composthoop, dus overweeg om kliekjes en kip-veilige mest in het omheinde gebied te plaatsen.

Konijnen en cavia’s in je tuin

Konijnen hebben een slechte reputatie bij tuinders. Hoewel konijnen het fijn vinden om te knabbelen aan de vegetatie, kunnen het ook goede hulpjes in de tuin zijn. Naast hun mest, die van topkwaliteit is voor planten, eten ze ook graag gras of planten zoals paardenbloemen en klavers. De truc is om ze in een specifiek gebied te houden door hun konijnenhok en ren of speelrennen voor konijnen strategisch te plaatsen. Door hem bij ongewenste begroeiing over overwoekerde gebieden te plaatsen, kunnen konijnen het snoeiwerk voor je doen.

Cavia’s zijn vergelijkbaar met konijnen, in de zin dat ze graag knabbelen aan de verschillende vegetatie die te vinden is. Maar door hun korte lichaam en het feit dat ze niet kunnen springen, zijn ze wat vriendelijker voor de planten in de tuin. Creëer een gebied voor cavia’s in de tuin met een Zippi tunnelsysteem voor cavia’s en Zippi speelren voor cavia’s. De cavia’s zullen de gewassen en het onkruid op de grond bijhouden, en hetzelfde geldt voor laaghangende vegetatie die wel een snoeibeurt kan gebruiken.

Honden en je tuin

Honden zijn dan misschien niet zo behulpzaam als andere huisdieren, maar ze houden je gezelschap en zorgen ervoor dat ongewenste bezoekers, zoals vogels of konijnen, op afstand blijven. Niet alle honden graven in de tuin, maar om ongewenste gaten en verplaatste decoraties te voorkomen, kun je overwegen een omheining te gebruiken zodat de hond de tuin niet verstoort.

Pas op voor giftige planten

Niet alle planten zijn veilig voor dieren, vooral voor dieren die in de verleiding kunnen komen om een hapje te nemen, zoals kippen, konijnen en cavia’s. Zorg ervoor dat je tuin huisdiervriendelijke plantenbevat. Sommige planten zijn giftig voor konijnen, cavia’s en honden, maar misschien niet voor kippen. Veel voorkomende tuinplanten die giftig zijn voor dieren, zijn onder andere de:

  • Azalea
  • Narcis
  • Lelie
  • Rhododendrons
  • Oleander
  • Tulp
  • Taxus

Dit is geen uitputtende lijst, dus zorg dat je elke plant in de tuin correct identificeert en labelt om de veiligheid van je huisdieren te waarborgen. Als je tuin planten bevat die giftig zijn voor huisdieren, moet je deze vanaf de wortels verwijderen.

Let ook op welke mest, pesticiden en onkruidbestrijders je gebruikt in de tuin. Natuurlijke vormen zouden veilig moeten zijn voor mensen en dieren, maar als algemene regel moeten alle chemische pesticiden en onkruidbestrijders als giftig voor dieren worden beschouwd. Mest dat onkruidremmers of andere chemicaliën bevat, mogen niet in de buurt van huisdieren worden gebruikt.

Omlet & de huisdieren in jouw tuin

Tuinieren moet een ontspannen bezigheid zijn en wij geloven dat huisdieren hier een deel van kunnen uitmaken. Met afrastering voor kippen, speelrennen voor kleine dieren, en grote buitenrennen voor huisdieren kun je je liefde voor planten en dieren moeiteloos combineren. Creëer een rustige buitenplaats met huisdieren door je tuin te combineren met onze slimme producten voor huisdierverzorging buitenshuis.

Vrouw en kind spelen met konijn in de Speelren van Omlet

Facebook

 

This entry was posted in Huisdieren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts