Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Welke soorten groenten en fruit zijn gezond voor konijnen?

In plaats van het voer voor uw konijnen op de grond te gooien, kunt u uw dieren hun verse groente het beste aanbieden door gebruik te maken van een voerdispenser. Het is voor uw konijnen een interessantere manier om hun voer te krijgen, maar het is ook een gezondere manier om vers voedsel te geven. Het zorgt ervoor dat het voer niet in contact komt met vuil en het voorkomt dat voer op de grond blijft liggen en wegrot. Ook vermindert het de verspilling van voer en helpt het plaagdieren voorkomen.

Rabbits are eating

Een dispenser die aan de konijnenren kan worden gehangen, zoals Omlets Caddi snackhouder is perfect. Deze snackhouder kan bovendien als hooiruif worden gebruikt. En terwijl uw konijnen hun voer uit de houder proberen te halen, worden ze mentaal uitgedaagd. 

Wat kan ik mijn konijnen voeren?

De lijst met groenten en fruit die geschikt zijn voor konijn is uitgebreid. De meeste groente- en fruitsoorten zijn verkrijgbaar in groentewinkels en supermarkten. Alle groenten en fruit moeten voordat u het aan uw konijnen voert worden gewassen. Biologisch voedsel is uiteraard nog beter. Geef uw konijnen fruit als een uitzonderlijke traktatie, de focus moet altijd op groenten liggen.

Het probleem met fruit is dat het veel suiker bevat. In het dieet van wilde konijnen komt suiker niet veel voor, met uitzondering van wat bessen aan het einde van de zomer. Daarom mag het geen deel uitmaken van hun dagelijkse voeding. Uw konijnen zijn gedomesticeerd, maar wat betreft de gezondheid en voedingsbehoeften zijn ze net als wilde konijnen.

Appels, bramen, druiven, peren, pruimen, frambozen en aardbeien zijn veilig voor konijnen, maar mogen slechts in kleine hoeveelheden worden gevoerd – bijvoorbeeld een achtste van een appel of peer per konijn, en slechts twee soorten zacht fruit. Deze mogen niet vaker dan twee keer per week worden gegeven.

Welke groenten kan ik mijn konijnen voeren?

Foto door Iñigo De la Maza op Unsplash

Groenten die u uw konijnen kunt voeren:

 • Asperges
 • Basilicum
 • Bloemkool, inclusief de bladeren
 • Broccoli
 • Cichorei
 • Courgette
 • Knolraap
 • Komkommer
 • Kool – rode-, groene- en boerenkool
 • Zoete paprika (groen en geel zijn het beste, omdat de rode vrij veel suiker bevatten. Voer uiteraard nooit chili pepers!)
 • Pastinaak
 • Peterselie (slechts eenmaal per week)
 • Radijs
 • Rucola
 • Selderij
 • Sla (stick to Romaine varieties, as other types can be watery and may cause diarrhoea)
 • Spinazie (slechts eenmaal per week)
 • Spruitjes
 • Tomaat (in beperkte mate, tomaat bevat veel suiker)
 • Waterkers (slechts eenmaal per week)
 • Wortel en wortelloof (in beperkte mate)

Groenten die giftig zijn voor konijnen

Te veel oxaalzuur, dat van nature voorkomt in bladgroenten, kan giftig zijn voor konijnen en schade aan de nieren veroorzaken. De hoeveelheden die in sommig konijnenvoer voorkomen, zoals peterselie, waterkers en spinazie, zijn dusdanig laag dat ze niet schadelijk zijn.

Het is van belang om zetmeel en suiker te vermijden. Dit kan spijsverteringsproblemen veroorzaken omdat het de pH-balans in het spijsverteringssysteem van het konijn beïnvloedt, wat kan leiden tot maag-darmproblemen. Voedingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn als ze in te grote hoeveelheden worden gevoerd, zijn granen (bijvoorbeeld tarwe, gerst en haver), peulvruchten (bonen en erwten) en alle soorten fruit (bevatten allemaal veel suiker).

Geef konijnen deze producten niet:

 • Aubergines
 • Aardappelen en aardappelschillen
 • Avocados
 • Bieslook
 • Knoflook
 • Rabarber (fruit en bladeren)
 • Tomatenbladeren
 • Ui

Geen wortels?!

Konijnen worden zodanig in verband gebracht met wortels, dat het lastig kan zijn om aan te nemen dat deze groente misschien niet zo goed voor ze is. Van Peter Rabbit tot Bugs Bunny, alle fictieve konijnen zijn dol op wortels, net als echte konijnen. Wortels bevatten echter veel suiker en calorieën. De gezonde vezels van wortels zijn ook te vinden is ander, konijn-vriendelijker vers voedsel. Een dieet met veel wortels kan bij konijnen constipatie veroorzaken en de suikerspiegel gevaarlijk doen stijgen.

Carrots

Foto door Oriol Portell op Unsplash

Wortels moeten daarom worden gezien als fruit – prima om af en toe als beloning te geven, maar in beperkte mate.

Geschikte kruiden en planten voor konijnen

Wilde konijnen eten allerlei verschillende planten, en zelfs hout en schors. Tenzij u zeker weet welke wilde planten veilig zijn voor konijnen om te eten, is het het beste om bij een aantal veelvoorkomende soorten te blijven. Dit om spijsverteringsproblemen of ziekte te voorkomen.

 • Bladeren van bramen, framboos en aardbeien
 • Centaurie
 • Duizendblad
 • Geranium (wilde variëteiten)
 • Gras (frisse stengel, geen gemaaid gras omdat dit giftige planten kan bevatten)
 • Guldenroede
 • Hazelaar
 • Herderstasje
 • Klaver
 • Melkdistel
 • Paardenbloem (maar niet teveel, het werkt laxerend)
 • Rozenbladeren, blaadjes en hout
 • Vogelmuur
 • Winde
 • Wilgenblad en hout (vers gesneden twijgen)
 • Zevenblad

Spot the rabbit

Het is belangrijk dat u zeker weet dat het groen dat u aan uw konijnen voert niet bespoten is met pesticiden, onkruidverdelgers of meststoffen. Dit is giftig voor konijnen en kan uw dieren fataal worden.

Welke vitaminen en mineralen hebben konijnen nodig?

Konijnen hebben een gezonde mix van vitaminen en mineralen nodig, die ze doorgaans binnen zullen krijgen als ze gezond voer en voldoende hooi eten. Hooi geeft konijnen ook alle vitamine D en calcium die ze nodig hebben.

In tegenstelling tot andere dieren, kunnen konijnen zelf vitamine C produceren, waardoor een tekort hieraan niet snel een probleem zal zijn.

Konijnen eten een grote verscheidenheid aan voedsel, waardoor het niet moeilijk is om ze een gevarieerd dieet aan te beiden. U kunt de groenten die u uw dieren voert afwisselen, en u kunt snacks zoals wortel of appel bewaren voor het aanleren van trucjes. Zolang hun basisdieet bestaat uit kwalitatief pelletvoer en veel hooi – en zolang u bovengenoemd giftig voedsel vermijdt – geeft u uw konijnen alles wat ze nodig hebben om tevreden en gezond te zijn.

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *