Omlet blog

Welke verse producten kan ik aan mijn konijnen geven?

Meisje voert het konijn fruit in het Omlet Eglu Go konijnenhok

Wist je dat konijnen van veel verse producten kunnen genieten? Naast de hoofdvoeding, kunnen konijnen veilig knabbelen op voedzame groenten en kleine hoeveelheden fruit. Ontdek welke verse producten je aan konijnen kunt geven, hoeveel, en wat de voordelen zijn van verse traktaties.

Wat voor eten moet ik mijn konijnen geven?

Konijnen moeten allereerst een kwalitatief voerpellet hebben dat vooral bestaat uit Timothee hooi. Het eiwitgehalte moet voor de meeste konijnensoortentussen de 12-16% liggen, en het vezelgehalte moet minstens 15% zijn. Er moet altijd toegang zijn tot Timothee hooi om de spijsvertering soepel en de voortanden scherp te houden door het knagen. Konijnen moeten ook altijd toegang hebben tot schoon, vers water, wat dankzij het Eglu Go konijnenhokheel makkelijk wordt gemaakt. Open de enkele grote deur aan de achterkant van het verblijf om de bodemlade te vinden en toegang te krijgen tot het hooirek en het waterflesje.

Alles wat naast de basisvoeding wordt aangeboden, moet gezien worden als een traktatie. verse producten zijn een gezonder alternatief voor voorverpakte, commerciële konijnensnoepjes. Maar ook deze moeten slechts enkele keren per week worden aangeboden. Je kunt ook konijnvriendelijk fruit aanbieden, maar ook dit moet met mate, omdat fruit rijk is aan suiker. Deze voeding is in het wil niet beschikbaar voor ze, en hoewel gedomesticeerde konijnen hun behoeften via jou kunnen vervullen, is hun spijsverteringssysteem nog steeds vergelijkbaar met dat van hun wilde neven en nichten. Door het dieet van wilde konijnen te repliceren, help je jouw huisdier een gezonde levensstijl te behouden.

Verse producten die veilig zijn voor konijnen

Er zijn verschillende producten die veilig zijn voor konijnen en die je in de supermarkt, bij de boer of in je eigen achtertuin kunt vinden. Verse producten moeten in een aparte feeder worden gegeven zodat de ren netjes blijft. Een hangende snackhouder kan hierbij goed van dienst zijn – serveer de verse voeding op een plek die niet door insecten te bereiken is en laat jouw konijnen hun snacks eens vanuit een andere hoek bekijken.

Sommige verse producten zijn gezonder dan andere en een aantal moet helemaal vermeden worden. Deze lijst is niet allesomvattend, maar bevat wel de meest voorkomende verse producten die je de konijnen kunt aanbieden.

Groenten

Groenten kunnen een aantal keer per week worden aangeboden, maar wel met een aantal uitzonderingen. Spinazie bevat oxaalzuur dat in grote hoeveelheden de spijsvertering bij konijnen kan ontregelen. Ook zoete aardappelen zijn een konijnenfavoriet, maar deze bevatten veel zetmeel en moeten daarom spaarzaam worden aangeboden.

Groenten die veilig en voedzaam zijn voor konijnen zijn onder andere:

 • Asperges
 • Paprika
 • Broccoli
 • Spruitjes
 • Kool – rood, savooi en boerenkool
 • Wortelloof (later meer hierover)
 • Bloemkoolbladeren en stelen
 • Selderij
 • Witlof
 • Komkommer
 • Sla – kropsla of groene bladsla
 • Pastinaak
 • Radijs
 • Spinazie (niet meer dan eens per week)
 • Zoete aardappel (met mate)
 • Raap
 • Waterkers
 • Courgette

De wortel – geen beste vriend van konijnen

Konijnen worden vaak geassocieerd met wortels en daarom is het lastig om te bevatten dat ze eigenlijk helemaal niet zo goed voor hen zijn. Van Peter Konijn tot Bugs Bunny: fictionele konijnen zijn dol op wortels – en echte konijnen ook. Maar wortels bevatten veel suiker en calorieën en hebben geen vezels, terwijl konijnen die juist hard nodig hebben om de wortels te kunnen verwerken. Een dieet met veel wortels kan verstopping veroorzaken en de suikerspiegel gevaarlijk verhogen. Wortels moeten daarom gegeven worden zoals fruit: ze zijn af en toe een goede traktatie, maar alleen met mate.

Fruit

Fruit moet in kleine hoeveelheden worden aangeboden, niet vaker dan 1-2 keer per week. Geef konijnen die jonger dan 7 maanden zijn geen fruit, want hun jonge spijsverteringssysteem kan van streek raken door de hoeveelheid suiker.

Konijnvriendelijke fruitsoorten zijn onder andere:

 • Appels
 • Bananen
 • Bessen – Blauwe bes, braam, framboos, en aardbeien
 • Kiwi
 • Meloen (zonder schil) – cantaloupe, watermeloen and honingmeloen
 • Peren
 • Tomaten

Kruiden en planten

Wilde konijnen eten allerlei soorten planten en zelfs hout en schors. Er zijn veel planten die je zelf kunt plukken en aan de konijnen kunt geven, maar niet alle inheemse flora is geschikt voer. Bied geen wilde plant aan de konijnen aan, tenzij je er zeker van bent dat hij veilig is. En zorg er altijd voor dat wilde planten niet zijn bespoten met kunstmest of pesticiden – de meeste zijn schadelijk of zelfs dodelijk voor konijnen.

Kruiden en planten die veilig zijn voor konijnen zijn onder andere:

 • Basilicum
 • Bessenbladeren – braam, framboos en aardbei
 • Klaver
 • Paardebloem – bloem en steel
 • Dille
 • Gras – verse stengels, geen grasresten die mogelijk ander plantmateriaal bevatten
 • Munt
 • Oregano
 • Peterselie
 • Weegbree
 • Roos – bladeren, bloemen en stelen
 • Rozemarijn
 • Zonnebloemen
 • Duizendblad

Gevaarlijke planten en groenten

Sommige verse producten zijn slecht voor konijnen. Deze kunnen je konijn op verschillende manieren beïnvloeden, variërend van licht ongemak tot vergiftiging na een kleine hoeveelheid. Als je vermoedt dat je konijn iets van de volgende producten heeft gegeten, houd hem dan goed in de gaten en bel de dierenarts als het konijn zich ongewoon gedraagt.

Geen je konijnen nooit:

 • Aubergines
 • Avocado’s
 • Bamboescheuten
 • Bonen
 • Bieslook
 • Knoflook
 • IJsbergsla
 • Noten
 • Uien
 • Erwten
 • Aardappelen (zoete aardappel is prima)
 • Rabarber
 • Tomatenbladeren (in grote hoeveelheden)

Jouw konijn voeren met Omlet

Het geven van verse producten is een leuke manier om wat variatie aan te brengen in het dieet van jouw konijn, en om jullie band te versterken. Het aanbieden van verse voeding kan in een Caddi snackhouder en houdt hun konijnenhok en ren schoon terwijl je minder voedsel verspilt. Of bouw zelf een holletje met onze Zippi konijnentunnels en plaats hun snacks strategisch op het pad. Hoe je jouw dieren ook wil verwennen, wij zijn er om de gezonde gewoonten van jouw konijnen te ondersteunen.

Twee kinderen buiten met hun konijn in de buitenren van Omlet

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *