Omlet blog

Bakinspiratie: vier de feestdagen met kippeneieren

De feestdagen zijn in aantocht en hoe kun je het nou beter vieren dan met feestelijke baksels? En als je kippen in de achtertuin hebt rondscharrelen, dan kunnen verse eieren jouw recepten voor de feestdagen naar een heel nieuw niveau tillen met een extra rijke smaak en een gouden randje; eieren uit de supermarkt kunnen er simpelweg niet tegenop. Voeg wat kruiden en groenten uit je eigen tuin toe, en jouw eettafel zal tijdens de feestdagen het allerbeste uit je achtertuin tentoonstellen. Hier is wat bakinspiratie voor de feestdagen waar jij en je hele familie van kunnen genieten.

Waarom zijn verse eieren beter voor het bakken tijdens de feestdagen?

Eieren uit je eigen kippenhok zijn gezonder en veel verser dan eieren uit de supermarkt. Dat komt omdat jij bepaalt wat je kippen eten, en ervoor zorgt dat het kwaliteitsvoer zich vertaalt naar voedzame eieren. Bovendien zijn commerciële eieren al een paar weken oud voordat ze in de schappen liggen. Als je een eitje uit de supermarkt opent dan zul je het verschil met een vers ei direct opmerken. Verse eieren zijn diepgeel, hebben dikker eiwit en de schaal ziet er gezonder uit. Verse eieren bevatten meer omega 3 en andere voedingsstoffen, waardoor ze het fundament vormen voor je baksels tijdens de feestdagen.

Hartige recepten

Je hoeft niet alleen maar zoete koekjes te bakken voor de kerstman. Soms kun je de voedzame eieren van kippen het best laten zien met ontbijt- en brunchrecepten. Hartige recepten met eieren laten de natuur van deze superfood zien, en creëren visueel aantrekkelijke en ongeëvenaarde maaltijden.

De perfecte, luchtige quiche

Quiche is een brunchfavoriet tijdens de feestdagen en combineert een knapperige korst met de romige vulling van eieren. Verse eieren komen echt goed tot hun recht in dit recept, waardoor elk stuk een feest voor je smaakpapillen is!

Ingrediënten:

  • 6 verse eieren
  • 375 ml slagroom of volle melk
  • 100 gram geraspte kaas (cheddar, Gruyère, of Zwitserse kaas zijn erg geschikt)
  • 100 gram gekookte groenten (spinazie, champignons of uien)
  • 1 (kant-en-klare of zelfgemaakte) taartbodem (niet afgebakken)
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: verse kruiden zoals tijm, peterselie of bieslook.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 190°C.
  2. Leg de taartbodem in een taartvorm van ongeveer 23 cm doorsnee en vouw de randen mooi om.
  3. Klop de eieren, slagroom, zout en peper glad in een kom.
  4. Verdeel de groenten en kaas over de bodem en giet het eimengsel eroverheen.
  5. Bestrooi met verse kruiden voor extra smaak.
  6. Bak 35-40 minuten, of totdat het midden stevig is en de bovenkant goudbruin.

Serveer warm en geniet van de romige smaak die de eieren van jouw kippen hebben gecreëerd.

Feestelijke groente-frittata

Een frittata is eigenlijk een quiche zonder korst en perfect om je verse eieren en seizoensgroenten in te verwerken. Het is een veelzijdig recept en makkelijk om te maken – perfect dus voor een kerstontbijt of lichte lunch. En omdat hij geen korst heeft, zijn je eieren het hart van dit gerecht.

Ingrediënten:

  • 8 verse eieren
  • 60 ml melk
  • 375 ml fijngesneden groenten (zoals courgette, paprika of tomaten)
  • 125 gram kaas (feta of geitenkaas voor nog meer smaak)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout, peper en verse kruiden als basillicum of dille

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verhit een ovenbestendige koekenpan op middelhoog vuur en bak de groenten tot ze zacht zijn.
  • Klop de eieren, melk, zout en peper samen in een kom. Giet het eimengsel over de groenten in de pan.
  • Laat het mengsel 2-3 minuten garen en strooi dan de kaas erover.
  • Zet de pan in de oven en bak de frittata 15-20 minuten, of totdat hij goudbruin wordt.

Snijd de frittata in punten en garneer met verse kruiden voor een kleurrijke en feestelijke finish.

Zoetigheid: een kerstklassieker

Kerst is niet compleet zonder koekjes. En hoewel cultuur en geografische locatie invloed hebben op wat gebruikelijk is voor kerstkoekjes, zijn de meest traditionele en herkenbare koekjes die met suiker, of de welbekende peperkoek. En, zoals je waarschijnlijk al hebt geraden, spelen je kippen een belangrijke rol voor de ingrediënten van deze feestelijke klassiekers.

Simpele suikerkoekjes met koninklijk glazuur

Suikerkoekjes zijn een must tijdens de feestdagen, vooral als ze gedecoreerd worden met een koninklijke glazuurlaag. Verse eieren zorgen ervoor dat de koekjes zacht en mals blijven, en het eiwit vormt de basis voor het glazuur.

Ingrediënten voor de koekjes:

  • 315 gram tarwebloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 170 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 200 gram suiker
  • 1 vers ei
  • 1 theelepel vanille-extract

Ingrediënten voor het glazuur:

  • Eiwit van 2 verse eieren
  • 375 gram poedersuiker
  • Voedingskleurstof
  • Sprinkles voor de decoratie

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Klop in een kom bloem, bakpoeder en zout door elkaar.
  3. Klop in een andere kom boter en suiker tot een luchtige massa. Voeg het ei en de vanille toe en meng goed door elkaar.
  4. Voeg de droge ingrediënten geleidelijk toe aan het natte mengsel en maak een zacht deeg. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
  5. Rol het deeg uit, maak er vormpjes van en bak 8 – 10 minuten. Laat volledig afkoelen.
  6. Klop voor het glazuur het eiwit tot schuim en voeg de poedersuiker geleidelijk toe tot het dik en glanzend is. Verdeel en kleur het glazuur naar wens.

Versier je koekjes samen met je gezinsleden en geniet van deze feestelijke, smaakvolle traktatie die perfect past bij je favoriete kerstfilm.

Kruidige peperkoek

Niets past beter bij de feestdagen dan peperkoek. Verse eieren zorgen ervoor dat de koekjes de perfecte, taaie structuur krijgen, terwijl de verschillende kruiden je huis vullen met die kenmerkende, warme en feestelijke geur.

Ingrediënten:

  • 360 gram tarwebloem
  • 1 theelepel baking soda (zuiveringszout)
  • 2 theelepels gemalen gember
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
  • ½ theelepel zout
  • 170 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 170 gram donkere bastaardsuiker
  • 120 ml melasse
  • 1 vers ei

Bereidingswijze:

  1. Verwarm je oven voor op 175°C.
  2. Klop in een kom bloem, baking soda en specerijen door elkaar.
  3. Klop in een andere kom de boter en basterdsuiker tot een luchtige massa. Meng de melasse en het ei erdoor tot het een glad mengsel is.
  4. Voeg geleidelijk de droge ingrediënten toe aan het natte mengsel. Laat het deeg 1 uur in de koelkast rusten.

Deze koekjes zijn perfect om cadeau te geven, of om er met het hele gezin een peperkoekhuisje van te maken.

Omlet en jouw kippen

Het gebruik van verse eieren van je eigen kippen is niet alleen praktisch – het is een manier om je levensstijl te vieren. De felgekleurde dooiers en onverslaanbare smaak tillen elk recept naar een hoger niveau, van zoet tot hartig. Dus raap de eieren uit je kippenhok, trek je schort aan en creëer feestelijke lekkernijen, allemaal dankzij je eigen kippen. Vergeet niet om de kippen wat kliekjes te geven in een Snackhouder voor kippen, en om hun Inloopren te decoreren, zodat zij ook deel kunnen nemen aan de feestvreugde.

Vrouw raapt eieren uit de Omlet Eglu Pro

Facebook

 

 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts