Omlet blog

Alles over konijnenkeutels

Konijnen zijn van nature prooidieren. Daarom zijn ze heel goed in het verbergen van een ziekte. Het is daarom als konijneneigenaar erg belangrijk om uw dieren goed in de gaten te houden en regelmatig hun gezondheid te controleren, zodat u een probleem op tijd kunt vaststellen.

Konijnenkeutels controleren is een goede manier om te zien hoe het met uw konijnen gaat. Door ernaar te kijken, en misschien zelfs te voelen, kunt u een ‘hoop’ te weten komen over de gezondheid van uw dier. Maar voordat we de wondere wereld van konijnenkeutels verkennen is het belangrijk op te merken dat als u zich zorgen maakt over uw konijnen, het altijd het beste is om uw dierenarts te raadplegen.

Verschillende soorten konijnenkeutels

Konijnen produceren twee soorten keutels:

  1. Normale keutels. Dit is waar de meeste mensen aan denken bij konijnenkeutels. Het zijn kleine, ronde balletjes die voornamelijk bestaan uit onverteerd hooi. De keutels zijn vrij stevig en min of meer droog en ruiken niet. Er zullen er veel voor u in het hok worden achtergelaten om op te ruimen, dus gebruik uw kans om te controleren of ze er gezond uitzien.
  2. Blindedarmkeutels. Dit is eigenlijk geen ontlasting maar kleine balletjes vol voeding die konijnen meteen weer opeten. Dit klinkt niet erg appetijtelijk maar het is een belangrijk deel van het dieet van een konijn. Als u ziet dat uw konijnen dit opeten, dan doen ze iets dat belangrijk is voor hun gezondheid.


Blindedarmkeutels vormen zich in de blindedarm. Nadat het voer door de dunne darm is gegaan wordt het afgescheiden. Verteerd voer of materiaal zonder voedingswaarde gaat door de dikke darm en komt naar buiten in de vorm van een ‘normale keutel’. Onverteerd voer gaat door de blindedarm. Daar wordt het door allerlei gezonde micro-organismen en bacteria afgebroken tot een vorm die door het konijn kan worden verteerd. Dit wordt uitgescheiden als blindedarmkeutels waarna ze door het konijn weer worden opgegeten.

Meestal eten konijnen deze blindedarmkeutels meteen weer op. Als u gezonde konijnen heeft die een gezond dieet krijgen, zult u ze misschien zelfs niet zien. Het zijn zachte, glanzende zwarte balletjes die aan elkaar plakken als een trosje. Het lijkt wel wat op bramen (sorry dat we bramen verpesten!).

Problemen

Controleer de keutels van uw konijnen regelmatig om te zien of het er gezond uitziet. Zijn de keutels te klein, te hard of niet gelijk van grootte? Kleven de keutels aan elkaar door haar? Hebben ze een vreemde kleur?

De voornaamste oorzaak van ontlasting gerelateerde problemen is een verkeerd dieet. Probeer veranderingen aan te brengen in wat u uw konijnen voert, maar maak niet te snel te grote veranderingen. Een evenwichtig dieet voor konijnen bestaat voor ongeveer 90% uit kwalitatief hooi, een handjevol pellets voor konijnen en wat vers fruit en groente (de hoeveelheid hangt af van het formaat van uw konijnen). Konijnen hebben daarnaast altijd vers water nodig.

Als u denkt dat er iets niet in orde is, probeer dan eerst of het helpt om andere groentes te geven. In plaats van paprika en wortelen kunt u bijvoorbeeld kiezen voor groente met minder suiker en meer vezels, zoals broccoli, kool, spinazie. Het kan ook zijn dat u uw konijnen teveel of te rijk voer geeft. Verminder de hoeveelheid pellets, en zorg ervoor dat het voer dat u geeft alle nodige voedingsstoffen bevat en een goede hoeveelheid vezels.

Als u langharige konijnen heeft dan is het onvermijdelijk dat ze soms haar binnenkrijgen. Dit moet er aan de andere kant natuurlijk weer uit komen. Als u ziet dat keutels zo nu en dan door haar samen worden gehouden dan is dit niet meteen een probleem. Ziet u echter dat dit meermaals per week het geval is, dan kan het een goed idee zijn om uw konijnen vaker te kammen.

Diarree is een ernstig probleem voor konijnen, zeker tijdens de warmere maanden van het jaar wanneer vliegen worden aangetrokken tot een vochtige en natte vacht. Ze leggen hun eitjes in het achterste van konijnen en als de maden uitkomen eten ze het vlees van het konijnen en laten giftige stoffen achter in hun lichaam. Dit kan een konijn al binnen enkele dagen fataal worden en het is daarom belangrijk dat als u ziet dat het achterste van een konijn niet schoon is, u dit schoonmaakt. Controleer uw konijnen een aantal keer per dag. Als de diarree meer dan een paar dagen aanhoudt is het het beste om met het dier naar de dierenarts te gaan.

Konijnenkeutels als mest

Konijnen en tuinierders zijn niet altijd beste vrienden, maar uw konijnen en hun keutels zijn heel goed voor planten. Anders dan de meeste meststoffen kunnen konijnenkeutels rechtstreeks over de bloem- of groentebedden worden gestrooid. Het breekt namelijk snel af en verbrandt hierbij de planten en wortels niet. Konijnenmest bevat bovendien viermaal meer voedingsstoffen dan koeien- en paardenmest, en tweemaal zoveel als kippenmest.

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts