Omlet blog

Jouw konijn of cavia koel houden als het warm is

Je konijn of cavia koel houden als het warm is : welk baasje van kleine dieren denkt er niet aan in deze tijd van het jaar? De zomer is een geweldig moment om tijd door te brengen met je konijnen en cavia’s, maar de stijgende temperatuur kan ook stress veroorzaken – voor jou en je huisdieren. Hier zijn wat tips & tricks om konijnen en cavia’s koel te houden als de temperatuur stijgt.

Meisje voert een konijn watermeloen via de Eglu Go Ren

Hoe warm is té warm?

Het is allereerst belangrijk om te weten wanneer de temperatuur gewoonweg te gevaarlijk is om de konijnen en cavia’s buiten te laten verblijven. Het antwoord op de vraag wanneer warm té warm is, hangt van een aantal verschillende factoren af:

  • De leeftijd en het ras van jouw konijnen of cavia’s
  • De gevoelstemperatuur versus de ware temperatuur (rekening houdend met de luchtvochtigheid)
  • De hoeveelheid schaduw
  • Hoe lang het warm blijft

Als algemene regel geldt dat je moet letten op tekenen van ongemak bij je kleine huisdieren als de temperatuur boven de 29 graden is. Tekenen van hittestress bij konijnen en cavia’s herken je onder andere door:

  • Een snelle of oppervlakkige ademhaling
  • Ademen met open mond (hijgen)
  • Kwijlen
  • Lusteloosheid

Als dit niet wordt behandeld, kan hittestress al snel overgaan in een hitteberoerte. Als jouw konijn of cavia een hitteberoerte krijgt, kan er onherstelbare schade aan de organen ontstaan. Tekenen van een hitteberoerte zijn onder andere hittestress die gepaard gaat met bewustzijnsverlies of stuipen. Als je denkt dat je konijn of cavia een hitteberoerte heeft, bel dan direct een dierenarts.

Hoe je konijnen en cavia’s koel houdt

Gelukkig zijn er een aantal manieren om jouw konijnen en cavia’s koel te houden in de zomerhitte. Deze maatregelen om cavia’s en konijnen veilig te houden in de zomer kunnen je helpen om je huisdieren te beschermen tegen de warmte en zorgen ervoor dat ze meer tijd buiten kunnen doorbrengen.

Een geïsoleerd hok

Geïsoleerde cavia- en konijnenhokken vormen de eerste verdedigingslinie tegen de hitte. Het Eglu Go hok voor konijnen en cavia’s is dubbelwandig en bevat een tochtvrij ventilatiesysteem waardoor er altijd circulatie is van frisse lucht. Zo blijft het hok koeler dan de omgevingstemperatuur. Kies een schaduwrijke plek om het hok nog koeler te houden. Wanneer de temperaturen echt stijgen, kun je bevroren waterflessen in het hok leggen. De huisdieren zullen erop gaan liggen om af te koelen, en het helpt ook om de temperatuur binnen het hok te laten dalen.

Zorg voor genoeg schaduw

De ren voor konijnen en cavia’s moet in de schaduw staan zodat de huisdieren beschermd worden tegen schadelijke uv-straling en brandende hitte. Stevige dekzeilen voor de ren houden de zon weg zodat de dieren kunnen afkoelen. Plaats water in de schaduw, op deze manier voorkom je algengroei en houd je het water koeler. En net als in het hok, kun je ook hier flessen met bevroren water neerleggen voor wat extra verkoeling.

Verkoelende hapjes

Bevroren hapjes kunnen ook helpen om de cavia’s en konijnen koel te houden. Hier zijn een paar ideeën voor bevroren hapjes die konijnen en cavia’s gerust kunnen eten:

  • Fruit zoals bananen en aardbeien
  • Groenten zoals sperziebonen, maïs, spinazie of broccoli
  • Zelfgemaakte bevroren vormen of ijsjes (met appelhouten kauwstaafjes als stokje, of zonder stokje) gemaakt van gemengd fruit en groenten

Doe de bevroren hapjes in een Caddi Snackhouder voor konijnen en cavia’s om ze langer vers te houden en hang deze op een schaduwrijke plek in de ren. Je kunt ook ijsblokjes toevoegen aan de waterfles van de dieren om het water op een aangename temperatuur te houden.

Er zijn ook verfrissende lekkernijen die niet bevroren zijn, maar je cavia’s en konijnen wel koel houden. Ze helpen de dieren te hydrateren en als je ze in de koelkast bewaart, zorgen ze ook nog eens voor verkoeling.

  • Appelschijfjes
  • Bessen
  • Sla
  • Watermeloen

Andere manieren om de hitte tegen te gaan

Er zijn nog een paar aanvullende methoden die je kunt gebruiken om de hitte te verslaan. Enkele hiervan zijn:

  • Het gebruik van een nevelsysteem rond de bovenkant van de cavia- en konijnenren. Zet hem handmatig aan, of gebruik een timer zodat hij aanspringt op het warmste moment van de dag.
  • Plaats een grote ventilator net buiten de ren, of in de bovenhoek van een Inloopren voor konijnen en cavia’s. Zorg er wel voor dat de dieren niet bij de stroomkabels of bewegende delen van de ventilator kunnen komen.

Combineer deze twee voor het beste effect.

Wat te doen als het te warm is?

Afhankelijk van waar je woont, de leeftijd en het ras van je konijnen en cavia’s, én hun algehele gezondheid, kunnen er momenten zijn waarop het gewoon te gevaarlijk is om buiten te verblijven. Dit is voornamelijk het geval tijdens een hittegolf of bij hoge luchtvochtigheid naast hoge zomertemperaturen.

Als je de konijnen en cavia’s naar een koelere plek moet verplaatsen, probeer ze dan indien mogelijk buiten te houden. Een goed geventileerde garage, schuur of loods kan al voldoende zijn om hun verblijf comfortabel te houden.

Als schaduwrijke of koelere plekken geen optie zijn, dan moeten de cavia’s en konijnen naar binnen gehaald worden. Dit moet niet roekeloos gebeuren, aangezien konijnen en cavia’s die het hele jaar buiten leven, gewend zijn aan wisselende temperaturen. Door ze binnen te houden in een stabiele temperatuur, wennen ze hieraan en zul je moeten wachten tot het buiten consistent koeler is.

Het is gebruikelijk om cavia’s binnen te huisvesten en naar buiten te brengen om te spelen. Cavia’s die hieraan gewend zijn, moeten in dit geval in de zomer tijdens de vroege ochtend of late avonduren naar buiten worden gebracht, en niet op de heetste momenten van de dag. Dit geldt ook voor konijnen die binnen worden gehuisvest.

Omlet en jouw kleine huisdieren

De zomer is niet zonder uitdagingen, maar dat betekent niet dat jij en je huisdieren niet volop kunnen genieten. Met onze hokken voor konijnen en cavia’s, grote buitenrennen voor konijnen en cavia’s, en dekzeilen voor de ren kun je de hele zomer genoeg schaduw creëren voor jouw huisdieren. Met een opstelling voor konijnen en cavia’s van Omlet, kunnen jullie samen genieten van bevroren hapjes en weet je dat jouw huisdieren de hele zomer worden ondersteund.

Twee cavia’s spelen in de ren van het Eglu Go hok

Facebook

 

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts