Omlet blog

Je cavia’s veilig houden in de zomer

Cavia eet in de zomer uit zijn Caddi snackhouder voor cavia’s

Het is belangrijk om jecavia’s veilig te houden in de zomer zodat ze ook in de warmere maanden gelukkig en gezond blijven. Cavia’s kunnen, net als wij, genieten van elk seizoen zolang ze maar koel, gehydrateerd en comfortabel zijn. Omlet maakt het mogelijk om jouw cavia’s een beetje te helpen tijdens de hitte zodat zij optimaal van de zomer kunnen genieten.

Vinden cavia’s de zomer leuk?

Zoals veel andere huisdieren, kunnen ook cavia’s zich goed aanpassen en genieten van het warme weer zolang:

  • De cavia’s het gewend zijn om een aantal uur per dag buiten te bivakkeren
  • Er genoeg water en schaduw is
  • Jij regelmatig even checkt of het goed met ze gaat

Cavia’s die gewend zijn aan omgevingen waarin het klimaat beheerst wordt, kunnen een shock ervaren wanneer ze plotseling in een andere temperatuur terechtkomen. Als jij je binnencavia’s graag mee naar buiten wil nemen, wees dan geduldig en laat ze langzaam wennen aan wat hogere temperaturen. Begin op het koudste moment van de dag.

Cavia’s kunnen het hele jaar door buiten verblijven, als ze maar een goed geventileerd en geïsoleerd caviahok hebben. Het Eglu Go caviahokontworpen om jouw cavia’s comfortabel te houden in alle weersomstandigheden. De unieke dubbelwandige isolatie helpt de interne temperatuur te reguleren en de externe hitte af te buigen.

Signalen dat je cavia het te warm heeft

Het is cruciaal om de signalen van oververhitting te herkennen bij je cavia. Zo voorkom je dat ze een zonnesteek of hitteberoerte krijgen. Houd je cavia’s en de thermometer altijd goed in de gaten om te bepalen of ze het niet te warm hebben.

In de gaten houden van een zonnesteek bij cavia’s

Ook cavia’s die altijd buiten verblijven moeten goed in de gaten gehouden worden als het erg warm is. Plotselinge temperatuurstijgingen of temperaturen die aanhoudend boven de 26 graden liggen kunnen tot oververhitting leiden, wat op zijn beurt weer tot een zonnesteek of hitteberoerte kan leiden. Wanneer cavia’s een hitteberoerte krijgen, is het vaak te laat om er nog wat aan te doen. Niet alle cavia’s zullen oververhitting ervaren, maar het is wel belangrijk dat je ze altijd goed in de gaten houdt.

Oververhitting vs. hitteberoerte bij cavia’s

Oververhitting is het begin van een zonnesteek of hitteberoerte. Oververhitting ontstaat wanneer de interne temperatuur van jouw cavia boven hun normale temperatuur van 37 graden komt. Cavia’s die oververhit zijn kunnen wat sloom worden en ademen zwaarder dan normaal. Symptomen kunnen plotseling ontstaan, of juist langzaam beginnen, maar een cavia die oververhit is, kan snel een hitteberoerte krijgen. Als je ziet dat jouw cavia oververhit is, dan moet je hem direct naar een koelere plek brengen tot hij zich weer gedraagt zoals normaal.

Symptomen van een zonnesteek of hitteberoerte bij cavia’s

Zodra de cavia van oververhitting naar een zonnesteek of hitteberoerte gaat, kunnen hun symptomen in korte tijd zeer ernstig worden. Symptomen van een hitteberoerte zijn onder andere:

  • Stilliggen – vooral gestrekt op de zij
  • Zwaar ademen of hijgen met een open bekje
  • Uitdroging
  • Sloomheid
  • Stuiptrekkingen

Als jouw cavia een van deze symptomen heeft, breng hem dan direct naar binnen. Koel je cavia niet te snel, want dit kan ervoor zorgen dat hun lichaam overschakelt naar een shocktoestand. Plaats je cavia voor een ventilator en biedt hem water aan wanneer hij nog in staat is om te drinken. Gebruik hierbij water dat op kamertemperatuur is en geen ijskoud water. Plaats wat natte doeken op je cavia om hem langzaam te laten afkoelen en wissel deze elke paar minuten.

Bel meteen de dierenarts als je cavia niet binnen een paar minuten opknapt. Sommige effecten van een hitteberoerte zijn onomkeerbaar, dus tijd is van essentieel belang. Blijf voorzichtig: zelfs als je cavia opknapt en na een tijdje weer normaal gedrag vertoont, dan nog kan het van belang zijn om de dierenarts in te lichten om mogelijke (blijvende) effecten te bespreken.

Welke cavia’s kunnen het te warm krijgen?

Cavia’s komen in vele verschillende soorten vachtlengten en texturen.. Langharige cavia’s of cavia’s met een dikke vacht kunnen het erg moeilijk hebben tijdens de warme dagen. Deze soorten zijn, onder andere:

Omdat deze soorten enorm veel haar hebben, is het ook veel lastiger voor ze om een verkoelend briesje te voelen. Ze hebben misschien ook extra verzorging nodig om hun vacht in goede conditie te houden. De vacht van een cavia geeft een natuurlijke isolatielaag, waardoor kou en hitte niet gemakkelijk op de huid kunnen komen. Als het haar van een cavia tot op de huid vervilt raakt, dan verliest hij de isolerende werking van de vacht.


Skinny Cavia, want hij heeft helemaal geen vacht. Dat betekent dat deze soort geen enkele vorm van isolatie heeft om zich te kunnen weren tegen de hitte. Hoewel ze daardoor juist geschikt lijken voor warme weersomstandigheden, zijn ze een stuk gevoeliger dan hun harige vrienden.

3 tips om je cavia koel te houden tijdens de zomer

Samen met een goed geventileerd en geïsoleerd hok, zijn er nog meer manieren om je cavia koel te houden tijdens de zomermaanden. Maak je cavia’s klaar voor een succesvolle zomer met deze tips en tricks.

1. Zorg voor schaduw

De buitenren van je cavia is een perfecte plaats om schaduw te creëren tijdens de warme maanden. Zippi Cavia Vides even je cavia’s niet alleen meer ruimte in hun ren, maar zorgen ook voor een lekkere schaduw als het zonnetje staat te branden. Zippi schuilhuisjes voor cavia’s kunnen door de hele ren geplaatst worden en maken een goed plekje om even te verstoppen voor de zon. En met de Outdoor dekzeilen voor de cavia-ren kun je een grote schaduwplek creëren waar je cavia’s lekker even kunnen afkoelen.

Voeg optionele wielen en handgrepen toe aan het Eglu Go caviahok zodat ze makkelijk vervoerd kunnen worden naar een plekje in de schaduw. Omdat het hok zo simpel te verplaatsen is, kun je jouw cavia’s steeds opnieuw uit de zon zetten.

2. Bied wat bevroren snacks aan

Wie houdt er nou niet van een verkoelende snack tijdens een warme zomerdag? Gooi wat geschikt voer voor cavia’s in de vriezer zodat je het kunt aanbieden op een warme dag. Vul een Caddi snackhouder voor cavia’s met de gekoelde snacks om verspilling tegen te gaan en ze langer houdbaar te maken. De Caddi snackhouder is makkelijk op te hangen aan de Omlet-ren of iedere andere opstelling en kan aangepast worden, zodat cavia’s in alle soorten en maten bij de snacks kunnen komen.

Je kunt ook flesjes water invriezen en deze in de ren of het hok van de cavia’s plaatsen. Leg de bevroren flessen op hun zij en op een plek waar ze niet kunnen wegrollen om verwondingen te voorkomen. Biedt 1 à 2 flessen aan per cavia en kijk vervolgens hoe heerlijk ze kunnen knuffelen met hun nieuwe, koude vriendje.

3. Breng binnen wat tijd door

Als het bloedheet is, dan is het beter om de cavia’s naar binnen te halen. Je kunt een veilig plekje voor ze creëren met een Zippi Caviaspeelren zodat ze zich vermaken in een wat koelere omgeving, zonder kattenkwaad uit te kunnen halen. De ideale omgevingstemperatuur voor cavia’s ligt tussen de 20 en 25 graden. Als je van plan bent om de cavia’s weer naar buiten te brengen, zorg er dan voor dat ze niet langer dan een paar uur binnen zijn. De beste tijd om ze naar binnen te brengen is rond het warmste moment van de dag, dit is vanaf ongeveer twee uur tot zonsondergang. Als de zon ondergaat en de temperatuur langzaam daalt, kunnen de cavia’s weer terug naar hun vertrouwde huisje.

Jouw cavia’s en Omlet

Het hoeft geen enorme klus te zijn om je cavia’s koel te houden in de zomer. De juiste opstelling draagt enorm bij aan het welzijn van je cavia, waardoor jij en de cavia’s meer tijd hebben om goed te genieten van de zomer. Maak van het Eglu Go Caviahok een prachtig huis voor je cavia’s en voeg een Zippi Cavia Vide toe voor extra plezier en de nodige schaduw. En met een Caddi snackhouder voor cavia’smaak je de opstelling helemaal af, waardoor je niet alleen deze zomer, maar álle zomers samen kunt genieten.

Jongen in de Omlet Cavia Ren met Zippi schuilhuisje met twee cavia’s

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *