Omlet blog

Hamsterverzorging voor beginners

Hamsters zijn geweldige huisdieren, niet alleen voor kinderen maar voor iedereen die op zoek is naar een makkelijke metgezel. Maak je klaar om alles te leren over hamsterverzorging voor beginners . Van het kiezen van hun leefomgeving tot wat je ze moet voeren en hoe je met ze omgaat. Je zult al snel het vertrouwen krijgen dat je voor dit kleine huisdier kunt zorgen.

Kind zit op schoot bij ouders en kijkt naar een hamster in het Hamsterhuis van Omlet

De basisbehoeften van een hamster

Hamsters zijn leuke dieren die relatief makkelijk te verzorgen zijn. Deze kleine leden van de knaagdierenfamilie zijn nachtdieren, en slapen dus als jij op school of op je werk bent. Ze zullen actief worden zodra de zon ondergaat. Hamsters hebben een paar dingen nodig om gelukkig en gezond te blijven. Dit zijn:

  • Een veilige hamsterkooi met loopwiel
  • Hamstervoer en vers water
  • Verrijkende accessoires voor beweging

Met deze essentials ben jij klaar om je hamster met open armen te ontvangen, en vervolgens te genieten van zijn gezelschap.

Een hamsterverblijf

De meeste mensen denken aan een kleine kooi met tralies als we het hebben over een hamsterkooi. En traditioneel gezien zijn hamsterkooien ook klein, met een aantal accessoires. Maar hamsters hebben eigenlijk veel behoeften als het neerkomt op hun verblijf; ze hebben voldoende ruimte nodig om te bewegen, graven, foerageren en zelfs een aparte ruimte die ze als toilet gebruiken.

Het Hamsterhuis van Omlet is ruim en gemaakt met het oog op zowel de hamster als jou. Het is groot, makkelijk schoon te maken en de bak biedt voldoende ruimte zodat de hamster tunnels kan graven. Het geïntegreerde Hamsterwiel draait soepel en geruisloos, waardoor jouw vriend zijn energie goed kwijt kan zodra hij wakker is. De optionele buizen, hellingen en platformen kunnen ingezet worden om ook de verticale ruimte te benutten, waardoor de hamster nog meer ruimte heeft om te ontdekken.

Het dieet van een hamster

Hamsters zijn dol op eten. Maar wat ze in hun mond (en wangen) stoppen, heeft een effect op hun algehele gezondheid. Om fit en gezond te blijven hebben hamsters daarom kwaliteitsvoer nodig waar ze de hele dag toegang tot hebben, af en toe aangevuld met voedzame snacks en traktaties. Het grootste deel van het dieet bestaat uit speciaal voer voor hamsters. Kies geen voeding voor hamsters die een mix bevat van allerlei soorten voeding, want hamsters kiezen de lekkerste dingetjes en laten het eten met de beste voedingswaarde vaak liggen.

Timothy Hooi is ook nuttig om aan te bieden. Dit ondersteunt de spijsvertering van de hamster en slijpt de altijd groeiende snijtanden. Andere hamstervriendelijke traktaties – die niet meer dan 2 of 3 keer in de week moeten worden aangeboden – zijn:

  • Vers fruit zoals appels, bananen of bessen
  • Verse groenten zoals broccoli, wortels, komkommer, of sla
  • Gekookt of ongekruid roerei

Accessoires

Hamsters slapen dan misschien de hele dag, maar in de avond, nacht en vroege ochtend zijn het bundeltjes energie. Sommige hamsters rennen in deze periode zelfs meer dan 8 kilometer op hun wiel (per nacht!). Juist omdat de hamster veel energie bespaart overdag, moet je ervoor zorgen dat hij genoeg te doen heeft zodra hij wakker is.

Hamstertunnels zijn een van de populairste hamster accessoires en dat is met een reden. Hamsters zijn dol op het graven van tunnels en buizen zijn bijzonder geschikt om dit gedrag te simuleren – en jij hebt ondertussen een plaats op de eerste rij. Met buizen kun je lussen, zigzaggende patronen en kruispunten creëren en terwijl jij je creatieve kant benut, biedt je de hamster tegelijkertijd een geweldige kans om zijn lichaam en geest te trainen.

Andere populaire accessoires voor hamsters zijn onder andere:

  • Loopballen
  • Klimaccessoires
  • Knabbel- en kauwproducten
  • Doe-het-zelf doolhoven

Wanneer je de hamster uit zijn kooi haalt om te spelen moet je ook zorgen voor een speelren waar de hamster niet uit kan ontsnappen. In de speelren kun je een doolhof of hindernisbaan bouwen, of de hamster in zijn bal laten rondrennen, zonder dat hij kan ontsnappen.

De routine

De zorg voor hamsters kan worden onderverdeeld in dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse routines. Dit kost allemaal enkele minuten, waardoor jij genoeg tijd overhoudt om te spelen met de hamster.

Dagelijks

Zorg dat je hamster voldoende voer en vers water heeft. Maak vieze oppervlakken schoon en ruim het verblijf op als er ‘s nachts dingen verplaatst zijn. Het doel van deze dagelijkse taken is de hamster voorbereiden op de drukke avond die hij voor zich heeft.

Wekelijks

Maak het verblijf van de hamster minstens een keer per week schoon door vervuilde bodembedekking te vervangen. Hamsters kiezen meestal één hoekje of plek uit waar dat als toilet dient – en dat maakt het makkelijk voor jou. Maak ook het waterflesje schoon, evenals het wiel, de voerbak en andere oppervlakken.

Maandelijks

Zorg dat je de complete bodembedekking eens per maand vervangt. Doe dit op een moment dat de hamster wakker is, en haal hem uit zijn verblijf als je het schoonmaakt. Haal eerst alle elementen uit het hamsterhuis, en maak deze schoon met water en een huisdiervriendelijk reinigingsmiddel. Haal vervolgens de bodembedekking eruit en maak de bak schoon. Zorg dat alles goed droog is voordat je het verblijf weer in elkaar zet. Maak het af met schone bodembedekking.

Gezondheidscontrole bij hamsters

Je moet ook een gezondheidscontrole verrichten – doe dit minstens een keer per week. Deze snelle check zorgt ervoor dat je veranderingen snel opmerkt en je kunt de controle het best uitvoeren als je de hamster vasthoudt. Wees voorzichtig en bekijk het gezicht, de pootjes, de buik en ook de achterkant van de hamster. Voel ook of er bultjes of knobbeltjes zijn. Als je iets opmerkt, neem dan contact op met de dierenarts.

Omlet en jouw hamster

Wij hebben producten voor hamsters ontworpen die de zorg leuk en makkelijk maken. Met een makkelijk schoon te maken, en ruim hamsterhuis, aanpasbare hamstertunnels, en leuke hellingen en platformen, waardoor je hamster een groots leven kan leiden terwijl jij alles kan aanschouwen wat hij doet. Met een opstelling die de zorg voor een hamster makkelijk maakt, en accessoires die het beste in de hamster naar boven brengen, kunnen jullie allebei genieten van een sterke band tussen hamster en mens.

Meisje kijkt naar een hamster in de Speelren van Omlet

Facebook

 

This entry was posted in Hamsters


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts