Omlet blog

Recept voor appeltaart

Nu de bomen hun bladeren weer beginnen te verliezen en de dagen korten worden neemt de zin in comfort food waarschijnlijk toe. En wat is er nu lekkerder dan een warm stuk appeltaart met zelfgemaakte custard? Appels zijn er in deze tijd van het jaar in overvloed, dus  kies een geschikte appelsoort (bijvoorbeeld goudreinet, jonagold en elstar) en kruip op de bank met een heerlijk stuk appeltaart.

Ingrediënten:

Vulling

4 appels

150g bruine basterdsuiker

Snufje kaneel

3 el bloem

Deeg

250g ongezouten boter

50g bruine basterdsuiker

2 eieren

350g bloem

Custard

2 tl Vanilleboon Pasta

1/2 liter volle melk

4 grote eierdooiers

2 el fijne kristalsuiker

1 el maïsmeel

Bereidingswijze:

  • Voor de vulling: Schil de appels en verwijder het klokhuis en snijd in schijfjes. Leg de appelschijfjes op keukenpapier om zoveel mogelijk vocht te verwijderen. 
  • Meng de suiker, bloem en kaneel voor de vulling in een schaal die groot genoeg is om de appels aan toe te voegen. Zet apart.
  • Voor het deeg: mix de boter en suiker en klop hier vervolgens een heel ei en één dooier door (bewaar het eiwit om het deeg later mee te bestrijken).
  • Vouw nu langzaam de bloem in het mengsel totdat het een bal gaat vormen. Voeg het overgebleven deeg toe met uw handen en maak er een stevige bal van. Dek af en leg het een uur in de koelkast.
  • De custard: breng de melk en vanille pasta aan de kook en haal de pan van het vuur. Klop in een grote kom vier dooiers, suiker en maïsmeel en voeg vervolgens het licht afgekoelde melkmengsel toe met een leper en klop voortdurend. 
  • Doe als alle melk is toegevoegd het mengsel in de sauspan en zet het op een laag vuur voor ongeveer 20 minuten. Roer continu en haal van het vuur als de custard dik begint te worden.
  • Haal het deeg uit de koelkast en houd 1/3 apart om de taart mee af te dekken. Rol de rest van het deeg uit zodat het in de taartvorm past. Zorg ervoor dat het deeg een beetje over de rand komt.
  • Doe de appels in een kom met de suiker en bloem en voorzie ze van een coating door uw handen te gebruiken. Stapel de appels in de taartvorm en rol de rest van het deeg uit.
  • Maak met een kwast de rand van het deeg in de vorm nat met wat water. Leg nu de rest van het deeg over de taart.
  • Snijd het overtollige deeg weg en maak met een mes vijf sneetjes in de ‘deegdeksel’ zodat de stoom naar buiten kan.
  • Verwarm de over voor op 190 graden en zet de taart 40 minuten in de oven totdat deze goudbruin is.
  • Laat 5 minuten afkoelen. Serveer met warme of koude custard.

Au

This entry was posted in Recepten