Omlet blog

Hamster vs. cavia’s

Het uitkiezen van een klein huisdier is een grote beslissing. Hoewel ze verschillende dingen nodig hebben, vereisen alle dieren planning. Waar komt het onderkomen te staan? Is er genoeg ruimte? Wie geeft dagelijks eten en wie doet de wekelijkse schoonmaak? Heeft u voldoende budget om alle benodigdheden te kopen – en al het voer waar de huisdieren zich doorheen zullen knabbelen?

Kleine knaagdieren en konijnen zien er allemaal schattig, pluizig en in zekere zin vergelijkbaar uit, maar er zijn duidelijke verschillen in wat de dieren nodig hebben en wat betreft hun persoonlijkheid. Er zijn twee brede groepen te onderscheiden: dieren die binnen leven, zoals hamsters, en dieren die deels buiten leven en daarom een ren en tunnels nodig hebben, zoals cavia’s.

Een hamster – eenvoudig maar kort

Het is waar dat hamsters geschikt zijn voor mensen die een huisdier willen hebben dat zo’n beetje voor zichzelf kan zorgen. Toch is interactie heel belangrijk, want wat is anders de reden om een huisdier te nemen.

Een eigenschap van hamsters is dat het nachtdieren zijn. Dit betekent dat eigenaren alleen tijd met hun huisdier kunnen doorbrengen als het avond is of vroeg in de ochtend. Een hamster overdag wakker maken zal het dier alleen maar verwarren en humeurig maken.

Omdat hamsters ‘s nachts actief zijn is een slaapkamer niet de beste plek voor een hamsterkooi. Drukke hamsterpootjes, een piepend wiel, een rammelende drinkfles en knabbelende knaagdiertanden zorgen gegarandeerd voor het verstoren van de nachtrust. Dit is een belangrijke overweging als de hamster voor een kind is bedoeld. Want als de kooi niet in de slaapkamer staat, zal er dan genoeg aandacht worden besteed aan het diertje?

Het antwoord kan nog steeds ja zijn, als kinderen het leuk vinden om met hun hamster te spelen voordat ze naar bed gaan. Hamsters kunnen handtam worden gemaakt en een halfuur spelen per dag is misschien wel precies wat een kind verwacht. Ze kunnen elke morgen het voer en water vervangen voordat ze naar school gaan terwijl de hamster zich klaarmaakt voor een goede dagrust.

Maar als kinderen graag een dier willen hebben waar ze overdag mee kunnen spelen dan is een hamster niet de beste keuze. Bovendien leeft een hamster slechts een paar jaar waardoor kinderen het idee kunnen hebben dat ze amper te tijd hebben gehad om hun kleine vriendje te leren kennen.

Cavia’s – tuinliefhebbers

Cavia’s hebben veel meer aandacht nodig dan hamsters en dat is precies waar veel huisdiereigenaren naar op zoek zijn. Een band opbouwen met een cavia kost tijd omdat het nerveuze diertjes zijn. Maar als hun vertrouwen eenmaal is gewonnen, ontstaat er een vriendschap voor het leven.

Kinderen zullen het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van de dierenwereld. Er zijn allerlei dingen die moeten gebeuren, zoals het aanvullen van hooi – heel veel hooi – en het snijden van groenten voor in hun voerbakjes. Het hok, de ren en de tunnels moeten wekelijks worden schoongemaakt. Als u een goed tunnelsysteem heeft zoals de Zippi tunnels, dan kunnen uw dieren wanneer ze maar willen gebruik maken van hun hok en (speel)ren. Uw dieren in actie zien zal voor iedereen voor uren vermaak zorgen.

Als cavia’s goed worden verzorgd kunnen ze makkelijk vijf tot acht jaar worden. Het is dus een lange termijn verantwoordelijkheid waar van tevoren goed over na moet worden gedacht. Bovendien is een cavia die alleen leeft ongelukkig, waardoor ze altijd minstens één soortgenoot als maatje nodig hebben.

Cavia’s zijn overdag actief. Wanneer ze slapen, eten en wakker zijn komt zo’n beetje overeen met de routine van mensen.

10 vragen voor het maken van de keuze: hamster of cavia’s?

Twijfelt u nog steeds? Beantwoord dan onderstaande vragen en tel uw score op waardoor duidelijk zal worden of een hamster of cavia’s het beste bij u en uw gezin passen!


1. Is er overdag iemand thuis om voor de dieren te zorgen? 

Ja – 1 punt voor CAVIA’s

Nee – 1 punt voor HAMSTER

2. Is het huisdier voor een kind?

Ja – 2 punten voor CAVIA’s

Nee – 1 punt voor HAMSTER en 1 punt voor CAVIA

3. Heeft u ruimte in de tuin voor een hok en ren?

Ja – 1 punt voor CAVIA’s

Nee – 1 punt voor HAMSTER

4. Is er iemand in huis allergisch voor huisdieren? (Dit betekent dat u het huisdier misschien buiten moet houden)

Ja – 2 punten voor CAVIA’s

Nee – 1 punt voor CAVIA’s en 1 punt voor HAMSTER

5. Wilt u slechts één huisdier hebben?

Ja – 1 punt voor HAMSTER

No – 1 punt voor CAVIA’s

6. Is iemand bereid elke dag verse groente voor de huisdieren te bereiden?

Ja – 1 punt voor CAVIA’s

Nee – 1 punt voor HAMSTER

7. Heeft u slechts ruimte voor een kleine kooi?

Ja – 2 punten voor HAMSTER

Nee – 1 punt voor HAMSTER en 1 punt voor CAVIA’s

8. Gaat de verzorger graag laat naar bed?

Ja – 2 punten voor HAMSTER

Nee – 1 punt voor CAVIA’s en 1 punt voor HAMSTERS

9. Bevindt de kooi zich in de buurt van uw slaapkamer?

Ja – 2 punten voor CAVIA’s

Nee- 1 punt voor HAMSTER en 1 punt voor CAVIA’s

10. Bent u op zoek naar een huisdier dat lang bij u zal zijn?

Ja – 1 punt voor CAVIA’s

Nee – 1 punt voor HAMSTER


Vaker cavia’s dan hamster, of juist omgekeerd? Hoe dan ook, hopelijk heeft u nu een duidelijker beeld van welk huisdier het beste bij u en uw gezin past.

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *