Omlet blog

Wat is het beste: een binnenkat of buitenkat?

Deze vraag wordt door vele katten-eigenaren gesteld. Een eenduidig antwoord op deze vraag is niet altijd te geven en is afhankelijk van de situatie van u en uw kat. Mensen die besluiten hun kat binnen te houden hebben daarvoor vaak goede redenen en dat geldt ook voor mensen die ervoor kiezen om hun kat naar buiten te laten. Om u te helpen bij het maken van uw beslissing, hebben we wat informatie op een rijtje gezet.

Voordelen binnenkat

 • Een kat die binnen wordt gehouden loopt vanzelfsprekend minder kans om door een auto te worden geraakt. Dit geeft een hoop gemoedsrust voor de eigenaar.
 • Uw kat heeft minder kans op vlooien en andere parasieten omdat u in de hand heeft met welke katten uw huisdier in aanraking komt.
 • Uw kat zal rustiger zijn omdat hij zijn positie ten opzichte van andere katten in de buurt niet hoeft te verdedigen. Ook zal uw kat niet gewond raken tijdens een gevecht met de buurkat.
 • U hoeft zich geen zorgen te maken dat uw kat zwanger wordt of bijdraagt aan de uitbreiding van de zwerfkatten-populatie wanneer uw kat niet is gecastreerd. Dit is zeker van belang wanneer u een raskat heeft en hiermee fokt.
 • Raskatten zijn duur… Door ze binnen te houden hoeft u zich geen zorgen te maken dat uw huisdier wordt gestolen.
Voordelen buitenkat

 • Buitenkatten hebben veel minder vaak last van overgewicht omdat ze buiten voldoende beweging krijgen. Uw kat zal voor voldoende afleiding minder van u afhankelijk zijn.
 • Wanneer een kat naar buiten kan zal hij waarschijnlijk minder vaak gebruik maken van de kattenbak zodat u deze minder vaak hoeft te verschonen (al zijn buren hier niet altijd blij mee).
 • Buitenkatten kunnen hun natuurlijke gedrag vertonen door te jagen en met andere katten te spelen. Dit zorgt voor mentale als fysieke uitdaging zodat uw kat zich niet snel zal vervelen.
 • Katten die naar buiten kunnen zullen de omgeving van uw huis muis-vrij houden.
 • U kunt tijdens zonnige dagen ramen en deuren openen zonder dat u bang hoeft te zijn dat uw kat ontsnapt.
 • Een buitenkat zal een deel van zijn haren buiten verliezen.

 

Kunnen alle katten binnen worden gehouden?

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, kunnen alle kattenrassen binnen worden gehouden. Er zijn zelfs katten die beter binnen kunnen worden gehouden vanwege het klimaat. Voor een Sphynx (naaktkat) kan het in de winter te koud zijn om naar buiten te gaan. Ook is het aan te bevelen om bij uw keuze te blijven. Voor een kat die nooit buiten is geweest kan het heel stressvol zijn om naar buiten te gaan. Een kat die altijd de mogelijkheid heeft gehad om naar buiten te gaan en plotseling binnen wordt gehouden, kan erg ongelukkig worden.

Wat is het beste voor u en uw kat?

Denk voordat u een kat aanschaft na over de situatie van u en uw kat. Wonen jullie in een stedelijk gebied met veel verkeer? Of heeft u buren die absoluut niet van katten houden? Dan is het misschien beter om uw kat niet naar buiten te laten.

Buitenkatten

Indien u ervoor kiest om uw kat naar buiten te laten, zorg er dan voor dat uw huisdier gecastreerd, gevaccineerd en gechipt is. Ook kunt u een verzekering afsluiten voor het geval uw kat gewond raakt. Houd jonge katten zeker binnen tot na hun castratie. Wel kunt u uw kitten al aan het buitenleven laten wennen door hem een tuigje te laten dragen en samen met hem naar buiten te gaan.

Veel mensen kiezen ervoor om een kattenluikje te installeren zodat hun kat naar binnen en buiten kan wanneer hij dat zelf wil. Er zijn verschillende soorten kattenluikjes, van eenvoudige luikjes tot luikjes waarbij de toegang wordt geregeld met een microchip, zodat er geen andere dieren uw huis binnen kunnen komen.

Binnenkatten

Binnenkatten hebben vaak meer aandacht van u nodig en kunnen daarom wat aanhankelijker zijn dan buitenkatten. Zorg ervoor dat uw binnenkat voldoende afleiding heeft. Geef hem voldoende speeltjes, een grote krabpaal en speel met hem om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen en te dik wordt. Binnenkatten kunnen ook baat hebben bij kattengras. Dit zit vol vezels en is onder andere goed voor hun spijsvertering.

Als u uw kat niet naar buiten wilt laten maar u hem wel graag frisse lucht wilt geven, dan kunt u een buitenren voor uw kat aanschaffen. Omlet heeft de perfecte kattenren die u aan uw eigen wensen kunt aanpassen. Zo kunt u uw binnenkat op een veilige manier toch naar buiten laten en kunt u samen met uw huisdier van de tuin en het mooie weer genieten!

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *