Bloedluis voorkomen en bestrijden
Een bekend probleem voor zowel hobbykippenhouders als commerciële boerderijen is Een bekend probleem voor zowel hobbykippenhouders als commerciële boerderijen is het voorkomen en behandelen van bloedluisplagen. In vergelijking met andere pluimveeparasieten zoals kippenteken, luizen en vliegen zijn bloedluizen veruit de meest voorkomende, destructieve en moeilijk te verwijderen parasieten. Waarom is dit ongedierte zo gevreesd door kippenhouders? Lees meer over deze parasieten en hoe je je kippen kunt beschermen.
WAT IS BLOEDLUIS?
Bloedluis, ook wel bekend als Dermanyssus gallinae, zijn nachtelijke parasieten die zich overdag in kieren en spleten verstoppen, waar ze wachten om ‘s nachts je kippen te teisteren. Hun voedingspatroon is zelfs het belangrijkste verschil tussen hen en hun neefjes, de noordelijke kippenmijt. Bloedluizen zijn alleen ‘s nachts op kippen te zien, terwijl andere mijten de hele dag op kippen aanwezig zijn. Dit maakt ze bijzonder moeilijk om op heterdaad te betrappen. Bovendien zijn ze met een grootte van ongeveer 1 mm erg moeilijk te zien.
Deze luizen hebben de naam ‘bloed’ gekregen omdat ze na een bloedmaaltijd van grijs naar bloedrood verkleuren. Bloedluizen zijn het meest actief tijdens de warmere maanden en geven de voorkeur aan een temperatuur tussen 25 en 35 °C. Hun voortplantingscyclus is relatief kort: een volwassen luis komt binnen een week uit het ei en is dan volgroeid. Als er eenmaal een besmetting is, kunnen bloedluizen je kippen eindeloos kwellen en zelfs tot 10 maanden zonder voedsel overleven.
BLOEDLUIS VOORKOMEN
Voorkomen is beter dan genezen. Maar als het om bloedluis gaat, is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Wilde vogels of nieuwe kippen kunnen bloedluizen overbrengen op jouw kippen, daarom is het belangrijk om de gezondheid van je kippen regelmatig te checken om er zeker van te zijn dat alle kippen zich ‘kiplekker’ voelen!
Vervang de bodembedekking regelmatig – minstens één keer per week – om bloedluis te voorkomen. Het is ook een goed idee om te controleren op bloedluis tijdens het schoonmaken van je kippenhok. Alle soorten kippenhokken kunnen bloedluis krijgen, maar bij houten hokken komt een besmetting vaker voor en is deze ernstiger.
Door een zorgvuldige keuze te maken op het gebied van huisvesting, kun je bloedluis tegengaan voordat het zich vastzet. Omlets Eglu kippenhokken zijn gemaakt van glad kunststof, waardoor luizen zich nergens kunnen verstoppen. En als er toch bloedluizen aanwezig zijn, zijn Eglu hokken snel en gemakkelijk schoon te maken. Even afspuiten met een hogedrukreiniger is voldoende om de luizen te verjagen.
SYMPTOMEN EN DIAGNOSE
Bloedluizen kunnen aanwezig zijn, maar mogelijk niet in voldoende aantallen om symptomen te veroorzaken. Zodra de besmetting aanzienlijk wordt, treedt bloedarmoede op en zullen je kippen er niet meer uitzien als het toonbeeld van kippengezondheid. Hun lellen en kammen zien er bleek uit en hun eierproductie neemt aanzienlijk af. Bloedluizen veroorzaken ook:
- Huidirritatie
- Verenpikken
- Gewichtsverlies
- Rusteloosheid in de toom
Je kippen zullen ‘s nachts waarschijnlijk ook niet graag hun hok in willen, omdat daar de luizen op de loer liggen.
Wanneer je je kippenhok controleert op bloedluizen, controleer dan ook de zitstokken en andere accessoires in het kippenhok en de ren. Een eenvoudige manier om te controleren op bloedluizen is door ‘s nachts met een wit papieren doekje onder de zitstokken te wrijven. Als er bloedluizen aanwezig zijn, zullen deze zich na het voeden van je kippen aan de onderkant van de zitstokken bevinden. Je ziet dan rode strepen op het papieren doekje wanneer je met ze in contact komt.
6 MANIEREN OM BLOEDLUIS TE BESTRIJDEN
1. SCHOONMAKEN
Als je bloedluizen in het hok vindt, is het tijd voor een grondige schoonmaakbeurt. Bij een houten kippenhok duurt dit enkele uren, maar bij een kunststof kippenhok gaat het aanzienlijk sneller. Haal alle kippen uit het hok en maak het zo leeg mogelijk. Reinig elk onderdeel afzonderlijk en laat het hok en alle onderdelen volledig drogen.
2. BEHANDEL HET HOK
Meng een voor kippen veilig bestrijdingsmiddel* dat effectief is tegen luizen met water volgens de aanwijzingen van de fabrikant of je dierenarts. Breng het rechtstreeks aan op het hok en zorg ervoor dat je alle kieren en spleten goed behandelt. Concentreer je op de plekken waar de meeste bloedluizen zitten. Laat het 15-20 minuten intrekken.
3. HOGEDRUKREINIGER
Gebruik een tuinslang (bij voorkeur een hogedrukreiniger) om het hok en de onderdelen af te spoelen. Probeer alle hoeken en kieren te bereiken, want daar verstoppen de luizen zich graag. Laat 10-15 minuten drogen. Daarna zul je waarschijnlijk meer onrustige luizen zien kruipen. Herhaal dit proces totdat er na elke wasbeurt nog maar heel weinig luizen te zien zijn. Als je een Eglu kippenhok hebt, is één keer schoonmaken met een hogedrukreiniger voldoende om alle luizen te verwijderen.
4. UV-STRALEN
Laat het hok volledig drogen. Het is ideaal om het hok schoon te maken op een zonnige dag, zodat de Uv-stralen het hok kunnen drogen en eventuele resterende luizen kunnen doden. Zet het hok weer in elkaar en voeg bodembedekking toe. Gooi de oude bodembedekking in een plastic zak bij het afval – bloedluizen zullen met alle plezier een andere plek zoeken om te leven als ze de kans krijgen.
5. BEHANDEL JE KIPPEN
Je kippen moeten worden behandeld om de voedings- en voortplantingscyclus van de bloedluis te doorbreken. Veel behandelingen voor kippenhokken kunnen ook rechtstreeks op de kippen worden toegepast, maar het is altijd een goed idee om eerst met je dierenarts te overleggen voordat je iets op je kippen aanbrengt. Diatomeeënaarde wordt vaak gezien als een huismiddeltje tegen bloedluis, maar is vaak niet effectief tegen een actieve besmetting en kan bij inademing zeer irriterend zijn voor de luchtwegen van je kippen (en die van jou). Gebruik producten altijd volgens de gebruiksaanwijzing en gedurende de volledige behandelingsduur.
*Let op: bestrijdingsmiddelen die effectief zijn tegen bloedluizen variëren per locatie en hebben verschillende niveaus van werkzaamheid vanwege resistentie. Neem contact op met de dierenarts van je kippen voor informatie over de beste behandeling tegen bloedluizen in jouw omgeving.
BLOEDLUIS VOORKOMEN MET OMLET
Elk kippenhok kan het slachtoffer worden van bloedluizen, maar met een makkelijk schoon te maken kunststof kippenhok, kun je ongedierte in de kiem smoren. Onze zitstokken voor kippen kunnen eenvoudig worden verwijderd voor een grondige reiniging, en onze kunststof kippenschommel biedt een luizenbestendige plek om verlichting te vinden. Val niet ten prooi aan bloedluizen – neem het heft in eigen handen met de kippenproducten van Omlet.
This entry was posted in Kippen
3 replies on “Bloedluis voorkomen en bestrijden”
Uit ervaring kan ik vertellen, na een bloedluis uitbraak vorig jaar, dat kiezelaarde (diatomeeën aarde) een geweldig middel is en waar ik het (na alle chemische middelen) eindelijk onder controle heb gekregen . Na iedere schoonmaakbeurt strooi ik het nu in het (omlet) hok + in de ren, want ook daar zaten ze. Verder scharrelen de kippen lekker los in de tuin. Geen bloedluis meer te bekennen. Ook maak ik het omlet hok regelmatig schoon door te stomen met een handstomer. Komt tussen alle kieren en dood iedere bloedluis(ei). Naast het gebruik van kiezelaarde werkt dit geweldig !!
Helaas hebben we juist in de cube enorm veel problemen gehad met bloedluis na een nieuwe kip een besmetting meebracht. De bloedluizen gingen met name in de schroefgaten zitten en het hok was dus helemaal niet zo goed en makkelijk te reinigen en bloedluisvrij te maken als ik had gehoopt en als hier op de website wordt verteld.. Met de spuit is het moeilijk op/bij de schroefgaten te komen zonder het hele hok weer uit elkaar te moeten halen.
Bedankt voor uw bericht. We vinden het vervelend te horen dat u een probleem ondervindt. Stuur alstublieft een e-mail naar vragen@omlet.nl, dan helpt onze klantenservice u graag verder.