Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Bloedluis voorkomen en bestrijden

Een bekend probleem voor pluimveehouders is Dermanyssus gallinae, beter bekend als bloedluis of vogel-luismijt. Vergeleken met andere parasieten waar kippen mee te maken kunnen krijgen komen bloedluizen het vaakst voor, zijn ze het meest destructief en moeilijk om vanaf te komen. Bloedluizen zijn nachtdieren die zich overdag schuilhouden in hoeken en kieren. Hierdoor is het aanvankelijk niet altijd makkelijk om een besmetting vast te stellen en is het lastiger om bloedluis te bestrijden.

 

DIAGNOSE

Een volwassen bloedluis is ongeveer 1mm groot en dus met het blote oog zichtbaar. De aanvankelijk grijze bloedluis kleurt rood nadat hij zich met bloed heeft gevoed. Wanneer er sprake is van een grote populatie bloedluizen, zullen uw kippen last krijgen van bloedarmoede. Hun lellen en kammen worden bleek en de eierproductie zal afnemen. Ook veroorzaakt het huidirritatie, verenpikken, gewichtsverlies en onrust binnen de kippentoom. Uw kippen zullen waarschijnlijk ‘s avonds geen gebruik willen maken van hun hok omdat dit de plaats is waar de bloedluis op hen wacht!

Wanneer u uw kippenhok controleert op bloedluis, bekijk dan met name de zitstok en de hoeken en spleten in het hok. Ook kunt u wanneer uw kippen ‘s avonds op stok zitten een wit stuk keukenpapier langs de onderkant van de zitstok halen. Als er sprake is van bloedluis zullen ze zich hier begeven, nadat ze zich met het bloed van uw kippen hebben gevoed en zullen er rode vegen op het keukenpapier zichtbaar zijn.

 

PREVENTIE

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar dit is niet altijd makkelijk. Bloedluis kan in uw hok terecht komen via wilde vogels of wanneer de nieuwe kippen die u aan uw toom toevoegt hiermee besmet zijn. Maak er een gewoonte van om tijdens het schoonmaken van het kippenhok op bloedluis te controleren en het hok preventief te behandelen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld diatomeeënaarde gebruiken (DA is een 100% natuurlijk poeder dat parasieten uitdroogt wanneer ze ermee in contact komen). Alle soorten kippenhokken kunnen last krijgen van een bloedluis-invasie, maar bij houten kippenhokken komt dit probleem het vaakst voor.

Bloedluizen kunnen maar liefst 10 maanden overleven in een leeg vogelverblijf. Het tijdelijk leegmaken van het kippenhok zal het probleem dus niet verhelpen. De keuze voor het juiste kippenhok kan helpen een invasie te voorkomen. Omlets Eglu kippenhokken zijn gemaakt van kunststof waardoor het moeilijk is voor bloedluis om zich erin te vestigen. En mocht er sprake zijn van een invasie, dan zijn de Eglu’s makkelijk schoon te maken met een hogedrukspuit.

 

BEHANDELING

1) Schoonmaken

Als er sprake is van een grote hoeveelheid bloedluis, dan is het tijd voor een grote schoonmaak. De eerste grote schoonmaak zal voor houten kippenhokken een aantal uren in beslag nemen, een kunststof hok is veel sneller schoon te maken. Haal de kippen uit het hok en verwijder alle losse onderdelen. Bij houten hokken zult u de dakbedekking moeten verwijderen en nieuwe moeten aanbrengen.

2) Desinfecteermiddelen

Meng een mijten-desinfecteermiddel (zoals Smite Professional Disinfectant 1 liter Concentrate of Barrier Red Mite X 500ml Concentrate) met water (volg de instructies op de verpakking). Behandel hiermee het kippenhok en besteed extra aandacht aan de plaatsen waar sprake is van een concentratie bloedluizen, zoals in kieren, hoeken en aan de uiteinden van de zitstokken. Laat 15-20 minuten inwerken.

3) Hogedrukspuit

Gebruik bij voorkeur een hogedrukspuit om het kippenhok en de losse onderdelen af te spoelen. Besteed extra aandacht aan de plaatsen waar de bloedluizen zich schuilhouden. Laat alles 10-15 minuten drogen. Omdat de bloedluizen worden verstoord zullen ze waarschijnlijk tevoorschijn komen. Herhaal dit proses totdat er (bijna) geen mijten meer uit het hok komen.

4) UV

Laat het kippenhok goed drogen. U kunt de eerste grote schoonmaak van het hok het beste doen tijdens een zonnige dag. UV doodt sommige bacteriën en zorgt ervoor dat het hok sneller droogt. Zet het hok weer in elkaar en voeg vers nestmateriaal toe (gooi het oude materiaal weg in een plastic zak om te voorkomen dat de bloedluis zich ergens anders vestigt).

5) Bloedluispoeder

Behandel het hele kippenhok en uw kippen met bloedluispoeder. Wrijf de poeder ook goed in de (uiteinden van de) zitstokken zodat de bloedluizen hier doorheen moeten kruipen voordat ze uw kippen kunnen bereiken. Bekijk Omlets ruime assortiment producten tegen bloedluizen.

6) Meer bloedluispoeder…

Herhaal de behandeling met bloedluis-poeder steeds om de paar dagen. Bloedluizen zijn alleen actief tijdens warmere dagen. In Nederland en België valt het bloedluis-seizoen meestal tussen mei en oktober. Tijdens de herfst en de winter zijn bloedluizen inactief, maar dit beteknt helaas niet dat ze zijn verdwenen…

Sources: www.omlet.co.uk, www.poultryworld.net, www.accidentalsmallholder.net, www.wikivet.net, www.poultrykeeper.com

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *