Omlet blog

Bloedluis voorkomen en bestrijden

Kinderen maken een onderdeel van een Omlet Eglu Cube kippenhok schoon

Een bekend probleem voor pluimveehouders is Dermanyssus gallinae, beter bekend als bloedluis of vogel-luismijt. Vergeleken met andere parasieten waar kippen mee te maken kunnen krijgen komen bloedluizen het vaakst voor, zijn ze het meest destructief en moeilijk om vanaf te komen. Bloedluizen zijn nachtdieren die zich overdag schuilhouden in hoeken en kieren en ‘s nachts naar buiten komen om zich te voeden met het bloed van kippen. Hierdoor is het aanvankelijk niet altijd makkelijk om een besmetting vast te stellen en is het lastiger om bloedluis te bestrijden.

Signs and diagnosis

Een bloedluis is ongeveer 1 mm groot en dus met het blote oog zichtbaar. De aanvankelijk grijze bloedluis kleurt rood nadat hij zich met bloed heeft gevoed. Een besmette kip ziet er ongezond uit. Wanneer er sprake is van een grote populatie bloedluizen, zullen uw kippen last krijgen van bloedarmoede. Hun lellen en kammen worden bleek en de eierproductie zal afnemen. Bloedluis veroorzaakt ook:

  • Huidirritatie
  • Verenpikken
  • Gewichtsverlies
  • Onrust binnen de toom

Uw kippen zullen waarschijnlijk ‘s avonds geen gebruik willen maken van hun hok omdat dit de plaats is waar de bloedluis op hen wacht. Wanneer u uw kippenhok controleert op bloedluis, bekijk dan met name de zitstok en de hoeken en spleten in het hok. Ook kunt u wanneer uw kippen ‘s avonds op stok zitten een wit stuk keukenpapier langs de onderkant van de zitstok halen. Als er sprake is van bloedluis zullen ze zich hier begeven, nadat ze zich met het bloed van uw kippen hebben gevoed en zullen er rode vegen op het keukenpapier zichtbaar zijn.

Preventie

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar dit is niet altijd makkelijk. Bloedluis kan in uw hok terecht komen via wilde vogels of wanneer de nieuwe kippen die u aan uw toom toevoegt hiermee besmet zijn. Maak er een gewoonte van om regelmatig de gezondheid van uw kippen te controleren om ervoor te zorgen dat ze zich opperbest voelen.

Ook is het aanbevolen om op bloedluis te controleren als u het kippenhok schoonmaakt en voorzorgsmaatregelen te treffen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld diatomeeënaarde gebruiken (DA is een 100% natuurlijk poeder dat parasieten uitdroogt wanneer ze ermee in contact komen). Alle soorten kippenhokken kunnen last krijgen van een bloedluis-invasie, maar bij houten kippenhokken komt dit probleem het vaakst voor.

Bloedluizen kunnen maar liefst 10 maanden overleven in een leeg vogelverblijf. Het tijdelijk leegmaken van het kippenhok zal het probleem dus niet verhelpen. De keuze voor het juiste kippenhok kan helpen een invasie te voorkomen. Omlets Eglu kippenhokken zijn gemaakt van kunststof waardoor het moeilijk is voor bloedluis om zich erin te vestigen. En mocht er sprake zijn van een invasie, dan zijn de Eglu’s makkelijk schoon te maken met een hogedrukspuit.

6 manieren om bloedluis te behandelen

1. Schoonmaken

Als er sprake is van bloedluis, dan is het tijd voor een grote schoonmaak. De eerste grote schoonmaak zal voor houten kippenhokken een aantal uren in beslag nemen, een kunststof hok is veel sneller schoon te maken. Haal de kippen uit het hok en verwijder alle losse onderdelen. Laat alle onderdelen goed drogen.

2. Desinfecteermiddelen

Meng een mijten-desinfecteermiddel (zoals Smite Professional Disinfectant 1 liter Concentrate of Barrier Red Mite X 500ml Concentrate) met water (volg de instructies op de verpakking). Behandel hiermee het kippenhok en besteed extra aandacht aan de plaatsen waar sprake is van een concentratie bloedluizen, zoals in kieren, hoeken en aan de uiteinden van de zitstokken. Laat 15-20 minuten inwerken. Omlets Eglu kippenhokken hebben geen onnodige kieren waardoor bloedluis makkelijker te beheersen is. 

3. Hogedrukspuit

Gebruik bij voorkeur een hogedrukspuit om het kippenhok en de losse onderdelen af te spoelen. Besteed extra aandacht aan de plaatsen waar de bloedluizen zich schuilhouden. Laat alles 10-15 minuten drogen. Omdat de bloedluizen worden verstoord zullen ze waarschijnlijk tevoorschijn komen. Herhaal dit proses totdat er (bijna) geen mijten meer uit het hok komen. Eglu kippenhokken zijn gemaakt van stevig kunststof en zijn ontworpen om gemakkelijk te kunnen worden gereinigd. Eén schoonmaakbeurt met een hogedrukspuit is voldoende om een mijtenpopulatie uit te roeien.

4. UV

Laat het kippenhok goed drogen. U kunt de eerste grote schoonmaak van het hok het beste doen tijdens een zonnige dag. UV doodt sommige bacteriën en zorgt ervoor dat het hok sneller droogt. Zet het hok weer in elkaar en voeg vers nestmateriaal toe. Gooi het oude materiaal weg in een plastic zak om te voorkomen dat de bloedluis zich ergens anders vestigt.

5. Bloedluispoeder

Behandel het hele kippenhok en uw kippen met bloedluispoeder. Wrijf de poeder ook goed in de zitstokken zodat de bloedluizen hier doorheen moeten kruipen voordat ze uw kippen kunnen bereiken.

6. Meer bloedluispoeder

Herhaal de behandeling met bloedluis-poeder steeds om de paar dagen of als het poeder is verdwenen. Bloedluizen zijn alleen actief tijdens warmere dagen. In Nederland en België valt het bloedluis-seizoen meestal tussen mei en oktober. Tijdens de herfst en de winter zijn bloedluizen inactief, maar dit betekent helaas niet dat ze zijn verdwenen

Bloedluis voorkomen met Omlet

Elk kippenhok kan het slachtoffer worden van bloedluis, maar met een makkelijk te reinigen kunststof kippenhok kunt u het probleem in de kiem smoren. Onze zitstokken zijn eenvoudig te verwijderen voor een grondige reiniging en onze kunststof kippenschommel biedt een mijtbestendige plek om even met de pootjes omhoog te gaan zitten. Word geen slachtoffer van bloedluis – houd controle met producten voor kippen van Omlet.

This entry was posted in Kippen


3 replies on “Bloedluis voorkomen en bestrijden”

Irene schreef:

Uit ervaring kan ik vertellen, na een bloedluis uitbraak vorig jaar, dat kiezelaarde (diatomeeën aarde) een geweldig middel is en waar ik het (na alle chemische middelen) eindelijk onder controle heb gekregen . Na iedere schoonmaakbeurt strooi ik het nu in het (omlet) hok + in de ren, want ook daar zaten ze. Verder scharrelen de kippen lekker los in de tuin. Geen bloedluis meer te bekennen. Ook maak ik het omlet hok regelmatig schoon door te stomen met een handstomer. Komt tussen alle kieren en dood iedere bloedluis(ei). Naast het gebruik van kiezelaarde werkt dit geweldig !!

Ylvie schreef:

Helaas hebben we juist in de cube enorm veel problemen gehad met bloedluis na een nieuwe kip een besmetting meebracht. De bloedluizen gingen met name in de schroefgaten zitten en het hok was dus helemaal niet zo goed en makkelijk te reinigen en bloedluisvrij te maken als ik had gehoopt en als hier op de website wordt verteld.. Met de spuit is het moeilijk op/bij de schroefgaten te komen zonder het hele hok weer uit elkaar te moeten halen.

yasmingibson schreef:

Bedankt voor uw bericht. We vinden het vervelend te horen dat u een probleem ondervindt. Stuur alstublieft een e-mail naar vragen@omlet.nl, dan helpt onze klantenservice u graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *