Omlet blog

Met uw hond naar het strand – Een aantal tips!

Wat is nu fijnere plek om een warme zomerdag door te brengen dan op het strand? En met een beetje voorbereiding kan ook uw hond genieten van een mooie stranddag. Zwemmen is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging voor honden en als het water warm genoeg is kunt u misschien wel samen met uw hond genieten van een verfrissende duik.

Een goede voorbereiding maakt de dag nog aangenamer. Daarom geven wij een aantal tips voor een volmaakte stranddag met uw hond!

 

Ga naar een hondenstrand of een strand waar honden welkom zijn

Honden zijn niet op alle publieke stranden toegestaan, al is er vaak wel een strand in de buurt waar honden wel welkom zijn. Er zijn ook speciale hondenstranden. Lees altijd voor het betreden van het strand de regels en volg deze op.

Let op uw hond

Ook al bent u op een hondenstrand, het is altijd van belang dat u uw hond goed in de gaten houdt en rekening houdt met andere badgasten. U kunt zich vast voorstellen dat niemand het aangenaam vindt om natgesputterd te worden door een hond die zich uitschudt nadat hij uit het water komt. Alleen als u er helemaal van op aan kunt dat uw hond komt wanneer u hem roept en bij u in de buurt blijft, kunt u hem van de lijn laten.

Houd ook altijd de veiligheid van uw hond goed in de gaten. Honden zijn er enorm goed in om dingen te vinden die niet goed voor ze zijn, zoals restanten van een barbecue of rottende vis. Glasscherven, gebroken schelpen en zelfs vishaken kunnen de poten van uw hond verwonden.

 

Leer uw hond zwemmen

Veel mensen denken dat alle honden kunnen zwemmen… maar dit is niet altijd het geval! Zelfs als uw hond met zijn poten gaat peddelen wanneer u hem in het water zet, betekent dit niet altijd dat hij kan zwemmen. Rassen met een grote kop en korte pootjes zullen er moeite mee hebben om hun hoofd boven water te houden. Als uw hond het fijn vindt om in het water te gaan maar u niet echt overtuigd bent van zijn zwemkwaliteiten, dan kunt u een reddingsvest voor honden voor hem aanschaffen.


Toch kunnen de meeste honden inderdaad zwemmen en vinden veel honden het fijn om door het ondiepe water te rennen. Dwing een hond nooit om met u te gaan zwemmen wanneer hij dat zelf niet ziet zitten.

Zelfs als uw hond een goede zwemmer is, is het van belang om een oogje in het zeil te houden. Laat uw hond niet in het water wanneer er een sterke stoming staat, er hoge golven zijn of wanneer er veel boten of jet ski’s in het water zijn. Houd uw hond ook goed in de gaten wanneer hij met kinderen speelt.

Kom voorbereid

Wees er zeker van dat u alle benodigdheden bij u heeft voor een dagje op het strand. Honden hebben net als mensen voldoende water nodig, dus zorg dat er voldoende te drinken is voor het hele gezin. Een opvouwbarereisdrinkbak/voerbakis bijzonder handig omdat u zo geen water verspilt. Ook kunt u zo bijhouden hoeveel uw hond precies heeft gedronken.


Neem speeltjes mee naar het strand waarmee uw hond zich kan vermaken. Als het mogelijk is kunt u bijvoorbeeld met een bal spelen. Veel honden zullen zich hier eindeloos mee vermaken en het geeft ze tegelijk de nodige lichaamsbeweging. Zorg er natuurlijk wel voor dat u een bal heeft die in het water blijft drijven.

Zeker wanneer u voor langere tijd op het strand bent, is het van belang dat uw hond een plekje in de schaduw heeft. U kunt voor uw hond bijvoorbeeld een parasol meenemen of een kleine strandtent waar hij na een verfrissende duik kan uitrusten.

Voordat u vertrekt

Laat niets op het strand achter. Als er een stranddouche aanwezig is is het een goed idee om uw hond af te spoelen voordat jullie weer naar huis gaan. Zout kan huidirritatie veroorzaken en het zand kan in de ogen terecht komen en voor veel ongemak zorgen. Ook zal uw hond met het één en ander in aanraking zijn gekomen tijdens zijn strandavontuur…

Als er geen mogelijkheid is om uw hond af te spoelen voordat jullie het strand verlaten, kunt u uw hond met een handdoek afnemen voordat u hem in de auto laat (voornamelijk om de achterbak niet in een woestijn te laten veranderen…) en hem thuiskomst een bad geven, waarna uw hond in zijn Fido Nook kan nagenieten van de avontuurlijke dag!

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *