Omlet blog

Giftige kamerplanten voor katten

Katten hebben de natuurlijke behoefte om op gras en planten te kauwen. Ze vinden het heerlijk om op ontdekking uit te gaan, te klimmen en nieuwe dingen te proberen. Het is natuurlijk heel mooi om een vensterbank vol bloemen en planten te hebben, maar wist u dat sommige schadelijk zijn voor de gezondheid van uw kat? Bij gebrek aan (katten)gras kan uw huisdier op zoek gaat naar ander groen.

Veel populaire kamerplanten zijn giftig voor katten en kunnen zorgen voor ernstige irritatie van de huid en maag. Sommige planten zijn voor katten zelfs dodelijk als ze deze in grote hoeveelheden binnenkrijgen en er niet meteen wordt ingegrepen. Het is daarom belangrijk dat u uw huis veilig maakt voor katten en weet welke planten en bloemen welkom zijn en welke niet. Een goed uitgangspunt is om geen planten in huis te halen waarvan bekend is dat ze gevaarlijk zijn voor kinderen. De kans is dan namelijk groot dat dit ook voor katten geldt. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende kamerplanten die u dient te vermijden wanneer u katten heeft!

 

Symptomen waarop u moet letten

Bovenstaande planten zijn giftig. Wanneer uw kat een van deze planten binnenkrijgt zal dit zorgen voor irritatie van zijn spijsverteringsstelsel. Een aantal symptomen zijn: irritatie of ontsteking, ernstige jeuk van de huid en/of bek en zwellingen. Het kan zijn dat een bepaald gif een reactie veroorzaakt van een orgaan in het bijzonder. In dit geval zijn de symptomen specifieker, bijvoorbeeld:

 • Moeite met ademhalen (als het probleem zich in de luchtwegen bevindt)
 • Overmatige speekselvorming en moeilijkheden met slikken en kauwen (als het probleem zich in de keel, bek of slokdarm bevindt)
 • Overgeven (als de maag en darmen zijn aangetast)
 • Diarree (als de darmen zijn aangetast)
 • Overmatig drinken (als het gif de nieren heeft aangetast)
 • Een onregelmatige/verhoogde hardslag en onregelmatige ademhaling (als het hart is aangetast)

 

Onmiddellijk ingrijpen

Als u ziet dat uw kat een giftige plant binnenkrijgt of het vermoeden heeft, dan kunt u zelf eerste hulp toepassen bij uw kat. Deze behandeling is zinvol wanneer hij binnen maximaal twee uur nadat uw kat de plant heeft binnengekregen wordt uitgevoerd. Als dit niet meer mogelijk is, ga dan onmiddellijk met uw kat naar de dierenarts.

 1. Verwijder alle (delen van) bladeren die nog aanwezig zijn in de bek van uw kat of waarmee het dier op een andere manier in aanraking komt.
 2. Was uw kat met lauwwarm water en een Ph-huidneutrale zeep.
 3. Het is van fundamenteel belang dat u achterhaalt welke plant uw kat heeft binnengekregen. Als u niet weet welke plantensoort het is of twijfelt, neem de plant dan mee naar de dierenarts.
 4. Als uw kat overgeeft of diarree heeft, neem er dan monsters van en neem deze mee naar de dierenarts.
 5. Neem zo snel mogelijk contact op met de dichtstbijzijnde dierenarts of uw gebruikelijke dierenarts.

 

 

This entry was posted in Uncategorised


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *