Omlet blog

Clickertraining voor honden

Wat is een clicker? 

Een clicker is een klein plastic dierentrainingshulpmiddel dat een klik-geluid maakt wanneer je erop drukt. In de jaren 1950’ werd het voornamelijk gebruikt bij de training van dolfijnen en walvisachtigen, maar niet lang daarna werd het ook een populair hulpmiddel van hondentrainers.

Waarom een clicker in plaats van een stemcommando?  

Tijdens het trainen alleen gebruik maken van uw stemcommando kan lastig en verwarrend zijn voor uw hond. Hetzelfde woord kan immers met een verschillende intonatie worden uitgesproken, terwijl een clicker altijd precies hetzelfde geluid geeft. Uw hond trainen met een clicker is dus vaak veel efficiënter en duidelijker voor uw hond.

 


De beginselen:

  1. Wees geduldig
  2. Zoek een geschikte plek voor de training, zonder veel afleiding
  3. Ga van start met de training wanneer uw hond nog trek heeft, zodat een belonging in de smaak zal vallen
  4. Ga eerst even met uw hond wandelen zodat hij zich daarna volledig op de training kan richten

Stap 1: positieve beloning (clicker, beloning)

Training met een clicker moet altijd gebaseerd zijn op positieve stimulatie. Bij clickertraining is het van belang dat positief, gewenst gedrag wordt beloond, in plaats van ongewenst gedrag te bestraffen. De eerste stap is daarom dat uw hond het geluid van de clicker in verband gaat brengen met een beloning. Klik met de clicker en geef uw hond meteen daarna iets lekkers (een klein brokje dat in de smaak valt is voldoende). Herhaal dit een keer of tien en neem dan even pauze. Herhaal dit dezelfde dag een aantal keer op verschillende plaatsen.

Het is belangrijk dat het klikgeluid een belofte is, dus ook als u per ongeluk het klikgeluid maakt, zult u uw hond iets lekkers moeten geven.

Stap 2: aanleren van de actie (commando, actie, clicker, beloning)

Als uw hond eenmaal doorheeft dat hij na elke ‘klik’ een beloning krijgt, kunt u beginnen met de werkelijke training. Als u uw hond bijvoorbeeld het commando ‘zit’ wilt leren, maak hem dit dan duidelijke met een door u gekozen woord en gebaar (zorg ervoor dat het commando en gebaar altijd hetzelfde is). Klik zodra uw hond gaat zitten met de clicker en geef hem een beloning. Herhaal dit ‘commando-actie-clicker-beloning’ routine totdat uw hond het helemaal doorheeft. Twijfelt u of heeft u hulp nodig bij de clicker-training, raadpleeg dan een professionele hondentrainer.

                     

 

 

 

Bronnen:

https://www.companyofanimals.co.uk/brands/clix-training, https://www.petsafe.net/

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *