Omlet blog

Huisdierenfotografie – Een aantal tips

Wilt u de beste foto’s maken van uw harige of gevederde vrienden? Volg deze tips om de kunst van huisdierenfotografie onder de knie te krijgen.

Langharige honden liggend voor Omlet Eglu Cube kippenhok

Geduld

In de eerste plaats heeft u voor het fotograferen van huisdieren geduld nodig. Of u nu van plan bent een geposeerde foto van uw konijn te maken of een actiefoto van uw hond, het kan best frustrerend zijn wanneer uw model zich niet zo gedraagt als u wilt. Verzamel daarom al uw geduld en dwing uw huisdier nooit iets te doen waarbij hij zich niet op zijn gemak voelt.

Vraag hulp

Vraag een vriend of gezinslid om u te helpen bij het maken van de foto. Zij kunnen met een speeltje of wat lekkers de aandacht van uw huisdier trekken en hun blik sturen, zodat u zich kunt richten op het maken van een mooie foto. Als niemand u kan helpen, dan kunt u een plotseling geluid maken om de aandacht van uw huisdier te trekken. Meestal reageren huisdieren hier maar kort op, dus houd de camera gereed. Afhankelijk van het soort foto dat u wilt maken, kan het een goed idee zijn om voor de fotosessie met uw huisdier te spelen zodat hij minder druk is.

Gebruik natuurlijk licht

Als u geen professionele fotograaf bent en niet beschikt over verschillende lenzen en lampen, maak dan gebruik van natuurlijk licht. Ga bijvoorbeeld naar buiten of maak de foto’s voor een raam. Het natuurlijke licht zorgt voor een mooiere foto. Zoek een plek uit waar uw huisdier zich op zijn gemak voelt, bijvoorbeeld een plaats waaraan u en uw huisdier goede herinneringen hebben. Zorg ook voor een vrij rustige achtergrond, zoals een witte muur of een grasveld. Een rommelige, drukke achtergrond kan te afleidend zijn.

Probeer te focussen op de ogen

Als de ogen niet gefocust of scherp zijn, dan geeft dit over het algemeen geen mooie foto. De camera stelt automatisch scherp op datgene wat het dichtste bij de lens is, en dat is meestal de neus van uw huisdier in plaats van zijn ogen. Stel dus scherp op de ogen, zeker wanneer u een close-up maakt.

Closeup van cavia in tunnel in zijn Omlet buitenren voor cavia's

Maak de foto vanaf het niveau van uw huisdier

Dit betekent misschien dat u (buiten) op de grond moet gaan liggen, maar het zorgt er wel voor dat u een uniekere en interessantere foto kunt maken. Probeer vanuit verschillende hoeken foto’s te maken: van bovenaf, van beneden, van voren en van achter. Soms kan een foto van de meest onverwachte hoek de foto zijn waar u het meest tevreden over bent.

Houd rekening met de persoonlijkheid van uw huisdier

De beste foto’s zijn de foto’s waarop u de persoonlijkheid van uw huisdier heeft weten vast te leggen. Als uw kat een echte huismus is, dan kunt u een foto maken waarop hij op zijn favoriete plek op de bank ligt en gaapt. En als u een onvermoeibare hond heeft, dan kunt u zijn energie misschien vastleggen door een foto te maken terwijl hij in de lucht springt of naar u toe komt rennen in het park.

Maak veel foto’s

Hoe meer foto’s u maakt, op verschillende momenten en locaties, des te groter de kans is dat de perfecte foto er tussen zit. Zo zorgt u er ook voor dat u vele foto’s van uw huisdier heeft op verschillende plaatsen en in verschillende posities. Maak er een gewoonte van om foto’s te maken wanneer u buiten bent met uw huisdier, met hem speelt of gewoon in huis aan het ontspannen bent. Probeer ook foto’s van uw huisdieren te maken op een moment dat ze niet doorhebben dat u naar ze kijkt. En maak altijd meerdere foto’s in plaats van maar één.

Maak gebruik van snacks

Als u een fotoshoot wilt organiseren, maak dan gebruik van beloningen in de vorm van snacks. Hoewel het afhankelijk is van het karakter van uw huisdier, kunnen snacks er soms bij helpen om uw huisdier stil te laten zitten en in de lens te laten kijken. Sommige huisdieren zullen misschien meteen naar u toe komen lopen of de snack zelfs negeren, maar het kan het proberen waard zijn. Zorg er hoe dan ook voor dat u uw model tijdens de fotoshoot beloont.

Maak gebruik van accessoires

Accessoires helpen bij het maken van een leuke foto van uw huisdier. Het kan de fotoshoot leuker maken en ze laten uw huisdier er nog schattiger uitzien. U kunt bijvoorbeeld een paar van de favoriete speeltjes en accessoires van uw huisdier als achtergrond voor sommige foto’s gebruiken. Of u kunt uw hond opfleuren met een leuke vlinderstrik en schattige hondenjas (of een high-vis jasje voor uw kippen!) Het spreekt natuurlijk voor zich dat als uw huisdier zich niet op zijn gemak voelt met de accessoires die u gebruikt, u dit niet moet doorzetten. Want niemand houdt van een opdringerige fotograaf.

Maak foto’s waarop ook mensen staan

Door bijvoorbeeld gezinsleden met uw huisdier(en) op de foto te zetten, maakt u de foto nog specialer. Een foto van uw kind terwijl hij of zij met de hond speelt of de kippen aan het voeren is, zorgt voor een beeld waarin de karakters zichtbaar zijn. Dit is vaak minder het geval bij geposeerde foto’s.

Man met twee katten op Omlet Indoor Freestyle klimboom voor katten

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *