Omlet blog

Het kippenhok isoleren & kippen houden in de winter

jongen zit samen met zijn twee kippen voor een eglu

Het kippenhok isoleren en uw kippen voorbereiden op de winter, is essentieel voor hun welzijn en gezondheid. De meeste kippenrassen gedijen echter goed in koude weersomstandigheden en kunnen zich goed aanpassen, zolang ze maar een goed geïsoleerd en droog kippenhok hebben. U hoeft zich er dus meestal geen zorgen over te maken of uw kippen het te koud zullen krijgen, zeker niet als u een goed geïsoleerde Eglu heeft. Het is zelfs zo dat kippen zich beter kunnen aanpassen aan koud weer dan aan hitte. Met wat planning en voorbereiding, kunt u ervoor zorgen dat uw kippen de winter niet alleen doorstaan, maar er zelfs in floreren.

Waarom is een geïsoleerd kippenhok belangrijk in de winter?

Hoewel kippen de kou goed kunnen verdragen, kan een geïsoleerd kippenhok tijdens de winter bijdragen aan hun gezondheid. Of het nu koud of warm is, het is belangrijk dat u een hok kiest dat bestand is tegen alle weersomstandigheden.

Omlets Eglu’s zijn ontworpen om uw kippen ‘s winters warm te houden. Met een uniek dubbelwandig isolatiesysteem werken onze kippenhokken op dezelfde manier als dubbele beglazing. Het houdt de lichaamswarmte van uw kippen in het hok, en zorgt ervoor dat koude lucht niet zomaar door de zijkanten van het hok kan dringen. Uit een vergelijking tussen de Eglu en een traditioneel houten hok, blijkt dat de Eglu veel beter geïsoleerd is.

De isolatie van de Eglu kippenhokken is niet hun enige voordeel. Ze zijn eenvoudig te monteren, makkelijk schoon te maken, verplaatsbaar en eenvoudig te verbinden met een kippenren. Zo geeft u uw kippen de ruimte die ze nodig hebben om overdag rond te scharrelen, en een veilige slaapplaats voor de nachts een veilige slaapplaats.

Een eenvoudige manier om het kippenhok te isoleren

Hoewel alle kippenhokken van Omlet geïsoleerd zijn, kunt u ervoor kiezen om wanneer het echt koud wordt het hok bijkomend te isoleren. Onze Eglu thermohoezen en -dekens passen perfect om uw Eglu en bieden extra isolatie. De dekens zijn gevuld met een warmtevasthoudend gerecycled en ademend materiaal, om uw vogels warm te houden. Ze zijn eenvoudig op uw Eglu aan te brengen en zijn eenvoudig te bevestigen.

Heeft u geen Eglu, dan zijn er andere mogelijkheden om uw hok te isoleren:

Bescherming & insolatie voor houten kippenhokken

Een kippenhok moet waterdicht zijn. Zoals gezegd vinden de meeste kippenrassen het niet zo erg als het koud is, maar ze vinden het niet fijn om nat te worden. Een kippenhok moet ook zodanig geïsoleerd zijn dat het warm blijft tijdens de koudste dagen. Dit zijn onze tips voor het isoleren van een kippenhok:

  • Zorg ervoor dat het hok en de ren droog blijven – u kunt hiervoor thermohoezen of -dekens gebruiken.
  • Gebruik isolatieschuim – u kunt een specialist uw kippenhok laten isoleren met spray-schuim.
  • Isolatie met fiberglass – fiberglass biedt een makkelijke DIY insulatie-oplossing.
  • Isolatie met wollen dekens – een wollen deken kan helpen het hok te isoleren. 

Aangename ventilatie

Een goed geventileerd kippenhok zorgt ervoor dat er voldoende frisse lucht in het hok kan komen. Dit beperkt geur en voorkomt condensvorming. Een volledig geïsoleerd kippenhok houdt namelijk niet alleen warmte maar ook vocht binnen. Ventilatie is dus noodzakelijk, maar zorg er wel voor dat het hok tocht-vrij is.

Verhogen van het hok tegen opstijgend vocht

Ook opstijgend vocht kan een probleem zijn voor kippenhokken. Kippenhokken moeten van de grond staan om te voorkomen dat het onder en in het hok vochtig wordt. Als u een grotere toom heeft, biedt een Eglu Cube uitkomst omdat het goed geïsoleerd is en door een frame van de grond wordt gehouden. Indien u een hok heeft zonder stand of poten, dan kunt u bakstenen onder het hok plaatsen zodat er onder het hok lucht kan circuleren. Plaats of bouw uw kippenhok altijd op een stuk grond waarvan u weet dat het niet onder water komt te staan tijdens een hevige regenbui.

Formaat van het kippenhok

Zorg ervoor dat het kippenhok niet te groot is voor het aantal kippen dat u heeft. Als het hok te groot is, zijn de kippen niet in staat de ruimte met hun lichaamswarmte te verwarmen. Bij het uitkiezen van een kippenhok voor uw toom is dit dus zeker iets om bij stil te staan. Kippen gaan heel dicht bij elkaar zitten als ze ‘s avonds op stok gaan en hebben dus niet veel ruimte nodig. Onthoud ook dat het hok ‘s avonds beter niet kan worden geopend omdat zo de opgebouwde warmte uit het hok kan ontsnappen. Als u een groot hok of een grote stal heeft en maar een paar kippen, plaats dan in een hoek van de stal een kartonnen doos op zijn zijde en vul deze gedeeltelijk met bijvoorbeeld zaagsel.

De kippenren beschermen

Het is belangrijk dat (een deel van) de ren bedekt is met een dekzeil. Door gebruik te maken van waterdichte rendekzeilen voorkomt u dat het erg modderig wordt in de ren of dat sneeuw zich kan ophopen. U kunt zelfs een soort kas maken van de ren, door deze grotendeels met transparant plastic te bedekken. Zo geeft u uw kippen een droge en aangename ruimte waar ze gebruik van kunnen maken tijdens zonnige winterdagen. Modder is bovendien een broedplaats parasitaire wormen, dus probeer moddervorming in de ren te voorkomen.

Zitstokken voor koude tenen

Geef uw kippen voldoende plaatsen om te roesten. Om te voorkomen dat hun poten te koud worden, hebben ze zowel in hun hok als in de ren zitstokken nodig. De zitstokken moeten breed genoeg zijn zodat de kippen hun tenen met hun veren kunnen bedekken. Door een vrijstaande zitstok in de ren te zetten of zitstokken aan de ren te bevestigen, zorgt u ervoor dat uw kippen het tijdens de koude dagen een beetje warmer zullen hebben.

Schoonmaken van het kippenhok in de winter

Houd uw kippenhok schoon en droog. Haal dagelijks de kippenmest uit het hok en vervang het nestmateriaal indien nodig. Door het hok schoon en droog te houden voorkomt u dat het in het hok vochtig wordt. Dit is belangrijk omdat vocht bevriezingsverschijnselen kan veroorzaken.

Voor kippen zorgen als het koud is

Voor het gezond en fit houden van kippen tijdens de winter, is meer nodig dan alleen een goed geïsoleerd kippenhok. Dit zijn onze tips om kippen gelukkig te houden in de winter:

Drinkwater in de winter

Het is belangrijk dat uw kippen altijd vers, niet-bevroren drinkwater tot hun beschikking hebben. Afhankelijk van waar u woont, kan dit best een lastige klus zijn. Om te voorkomen dat u om de paar uur naar buiten moet om het water in de drinkbakken te vervangen, kunt u de drinkbakken isoleren. U kunt de drinkbak wikkelen in bubbelplastic om ervoor te zorgen dat het langer duurt voordat deze bevriest. Plaats de drinkbak niet in het kippenhok, dit kan zorgen voor condensvorming.

Kippenvoer in de winter

Tijdens de winter eten kippen doorgaans veel meer dan in de lente/zomer. Veel kippen stellen warm voer op prijs, zoals gekookte linzen of warme havermout met rozijnen of ander gedroogd fruit. Door uw kippen aan het einde van de middag wat maïs te geven in een Peck Toy, zorgt u ervoor dat hun lichaamswarmte ‘s nachts wat stijgt wanneer ze het voer verteren. Bovendien zorgt dit accessoire voor de nodige afleiding en vermaak. Om uw kippen aan te moedigen ook in de winter eieren te blijven leggen, is het van belang dat ze altijd voldoende voer tot hun beschikking hebben. Legkorrels bevatten de voedingsstoffen die uw kippen tijdens de winter nodig hebben.

Kammen en lellen

Als het echt heel koud wordt bestaat het gevaar dat de kammen en lellen bevriezen. De meest kippenrassen die goed tegen koud weer bestand zijn hebben kleine kammen. Als u echter een kippenras houdt met grote kammen en lellen, wrijf ze dan voorzichtig in met wat vaseline. Houd ook in de gaten of uw kippen niet hoesten, geen kou hebben gevat of andere signalen geven die erop duiden dat ze niet helemaal in orde zijn. 

Muizen en ratten

Dit is de tijd van het jaar dat hongerige ratten en muizen nog meer aangetrokken zijn tot het voer en water van uw kippen. Bewaar het kippenvoer daarom zorgvuldig. Sla het voer niet op in de buurt van het kippenhok en sluit de voercontainer luchtdicht af. Als u het idee heeft dat er muizen of ratten in de buurt van het kippenhok komen, verwijder dan ‘s nachts de voer- en drinkbakken. Geef keukenresten of verse groenten in een Caddi snackhouder, om te voorkomen dat er resten op in de ren blijven liggen, waar ongewenste bezoekers op af zullen komen.

Verveling tegengaan in de winter

De kans dat uw kippen zich in de winter gaan vervelen is aanzienlijk groter, wanneer er weinig gras en onkruid is om doorheen te scharrelen en er weinig insecten en slakken zijn om op te sporen. Kippen die zich vervelen kunnen elkaar bijvoorbeeld gaan pikken en eieren gaan vernielen. Om verveling tegen te gaan kunt u uw kippen een Chicken Swings, zitstokken, een hoop bladeren en/of een spiegel geven. Lees onze blog “Hentertain uw kippen!” voor meer ideeën om uw kippen bezig te houden in de winter.

kippen in de sneeuw naast hun goed geïsoleerde kippenhok

Omlet huisdierverzorging

Of u nu een doorgewinterde kippenhouder bent of allemaal andere huisdieren heeft, Omlet heeft alles om uw dieren te verzorgen. Van kippenrennen tot comfortabele hondenmanden, dit zijn producten waar uw dieren weg van zullen zijn.

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *