Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Kippenhok en ren winterklaar maken

De winter nadert. Als dit de eerste winter is dat u kippen houdt vraagt u zich misschien af wat u voor uw dieren kunt doen om het ze zo aangenaam mogelijk te maken. De meeste kippenrassen gedijen echter goed in koude weersomstandigheden en kunnen zich goed aanpassen, zolang ze maar een goed geïsoleerd en droog kippenhok hebben. U hoeft zich er dus meestal geen zorgen over te maken of uw kippen het te koud zullen krijgen, zeker niet als u een goed geïsoleerde Eglu heeft. Het is zelfs zo dat kippen zich beter kunnen aanpassen aan koud weer dan aan hitte. Maar waarom zou u uw kippen niet een beetje extra bescherming geven tijdens de winter, al is het in de eerste plaats maar voor uw eigen gemoedsrust.


Vereisten voor elk kippenhok en ren in de winter  

Een zijdehoen in haar nestkast

Weersbestendigheid en isolatie

Het kippenhok moet waterdicht zijn. Zoals gezegd vinden de meeste kippenrassen het niet zo erg als het koud is, maar ze vinden het niet fijn om nat te worden. Het kippenhok moet ook zodanig geïsoleerd zijn dat het warm blijft tijdens de koudste dagen. Als u een goed-geïsoleerd Eglu kippenhok heeft kunt u deze nog verder isoleren tegen de meest extreme temperaturen met onze thermohoezen en dekens.

Ventilatie

Een goed geventileerd kippenhok zorgt ervoor dat er voldoende frisse lucht in het hok kan komen. Een volledig geïsoleerd kippenhok houdt echter niet alleen warmte maar ook vocht binnen. Ventilatie is dus noodzakelijk maar zorg er wel voor dat het hok tocht-vrij is.

Opstijgend vocht

Ook opstijgend vocht kan een probleem zijn voor kippenhokken. Kippenhokken moeten van de grond staan om te voorkomen dat het onder en in het hok vochtig wordt. Indien u een hok heeft zonder stand of poten, dan kunt u bakstenen onder het hok plaatsen zodat er onder het hok lucht kan circuleren. Plaats of bouw uw kippenhok altijd op een stuk grond waarvan u weet dat het niet onder water komt te staan tijdens een hevige regenbui.

Formaat van het kippenhok

Zorg ervoor dat het kippenhok niet te groot is voor het aantal kippen dat u heeft. Als het hok te groot is, zijn de kippen niet in staat de ruimte met hun lichaamswarmte te verwarmen. Kippen gaan heel dicht bij elkaar zitten als ze ‘s avonds op stok gaan en hebben dus niet veel ruimte nodig. Onthoud ook dat het hok ‘s avonds beter niet kan worden geopend omdat zo de opgebouwde warmte uit het hok kan ontsnappen. Als u een groot hok of een grote stal heeft en maar een paar kippen, plaats dan in een hoek van de stal een kartonnen doos op zijn zijde en vul gedeeltelijk met bijvoorbeeld zaagsel.

Ren

Het is belangrijk dat (een deel van) de ren bedekt is met een dekzeil. U kunt zelfs een soort kas maken van de ren, door deze grotendeels met transparant plastic te bedekken. Zo geeft u uw kippen een droge en aangename ruimte waar ze gebruik van kunnen maken tijdens zonnige winterdagen. Modder is bovendien een broedplaats parasitaire wormen, dus probeer het ontstaan hiervan te voorkomen.

Zitstokken

Geef uw kippen voldoende plaatsen om te roesten. Om te voorkomen dat hun poten te koud worden, hebben ze zowel in hun hok als in de ren zitstokken nodig. De zitstokken moeten breed genoeg zijn zodat de kippen hun tenen met hun veren kunnen bedekken. Dit zorgt ervoor dat ze het tijdens de koude dagen een beetje warmer zullen hebben.

Schoonmaken

Houd uw kippenhok schoon en droog. Haal dagelijks de kippenmest uit het hok en vervang het nestmateriaal indien nodig. Door het hok schoon en droog te houden voorkomt u dat het in het hok vochtig wordt. Dit is belangrijk omdat vocht bevriezingsverschijnselen kan veroorzaken.

Denk ook aan… 

Water

Het is heel belangrijk dat uw kippen altijd vers, niet-bevroren drinkwater tot hun beschikking hebben. Afhankelijk van waar u woont kan dit best een lastige klus zijn. Om te voorkomen dat u om de paar uur naar buiten moet om de drinkbakken te vervangen, kunt u kiezen voor drinkbakverwarmers zoals de Eton drinkbakverwarmer. U kunt de drinkbak ook wikkelen in bubbelplastic om ervoor te zorgen dat het langer duurt voordat deze bevriest. Plaats de drinkbak niet in het kippenhok, dit kan zorgen voor condensvorming.

Een close-up van een kip met een zwart-rode kop

Voer

Tijdens de winter eten kippen doorgaans veel meer dan in de lente/zomer. Veel kippen stellen warm voer op prijs, zoals gekookte linzen of warme havermout met rozijnen of ander gedroogd fruit. Door uw kippen aan het einde van de middag wat maïs te geven, zorgt u ervoor dat hun lichaamswarmte ‘s nachts wat stijgt wanneer ze het voer verteren. Om uw kippen aan te moedigen ook in de winter eieren te blijven leggen, is het van belang dat ze altijd voldoende voer tot hun beschikking hebben. Legkorrels bevatten de voedingsstoffen die uw kippen tijdens de winter nodig hebben.

Kammen en lellen

Als het echt heel koud wordt bestaat het gevaar dat de kammen en lellen bevriezen. De meest kippenrassen die goed tegen koud weer bestand zijn hebben kleine kammen. Als u echter een kippenras houdt met grote kammen en lellen, wrijf ze dan voorzichtig in met wat vaseline. Houd ook in de gaten of uw kippen niet hoesten, geen kou hebben gevat of andere signalen geven die erop duiden dat ze niet helemaal in orde zijn. Lees onze uitgebreide kippenrassen gids om te weten te komen welke kippenrassen het best bestand zijn tegen koud weer.

Muizen en ratten

Dit is de tijd van het jaar dat hongerige ratten en muizen nog meer aangetrokken zijn tot het voer en water van uw kippen. Bewaar hun voer daarom zorgvuldig. Sla het voer niet op in de buurt van het kippenhok en sluit de voercontainer luchtdicht af. Als u het idee heeft dat er muizen of ratten in de buurt van het kippenhok komen, verwijder dan ‘s nachts de voer- en drinkbakken.

Verveling

De kans dat uw kippen zich in de winter gaan vervelen is aanzienlijk groter, wanneer er weinig gras en onkruid is om doorheen te scharrelen en er weinig insecten en slakken zijn om op te sporen. Kippen die zich vervelen kunnen elkaar bijvoorbeeld gaan pikken en eieren gaan vernielen etc. Om verveling tegen te gaan kunt u uw kippen een Chicken Swings, zitstokken, een hoop bladeren en/of een spiegel geven.Lees onze blog “Hentertain uw kippen!” voor meer ideeën om uw kippen bezig te houden in de winter.

 

Een bruine kip op één poot in de sneeuw

Bronnen: Omlet kippengids, the British Hen Welfare Trust, My Pet Chicken, the Happy Chicken Coop, Fresh Eggs Daily, Poultrykeeper.com.

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *