Omlet blog

Introductie van een nieuwe kat

Het voorstellen van een nieuwe kat of kitten aan uw kat kan op zijn zachts gezegd vrij stroef verlopen. Het is eigenlijk nooit een goed idee om ze zonder enige voorbereiding bij elkaar te zetten. Als u de kennismaking te abrupt laat verlopen zonder ze op hun gemak te stellen, zullen ze zich in de meeste gevallen vijandig opstellen omdat ze zich bang of bedreigd voelen.

Houd in gedachten dat het heel lastig is om katten van gedachten te laten veranderen als ze eenmaal negatieve gevoelens hebben richting een andere kat. Het is belangrijk de introductie rustig en zorgvuldig te laten verlopen zodat de kans het grootst is dat beide dieren zich in elkaars buurt veilig en op hun gemak voelen.

 

Anders dan veel andere dieren en mensen, hebben katten geen behoefte aan het gezelschap van een soortgenoot. Ze zijn zeer tevreden als ze de enige kat in huis zijn. Dit betekent echter niet dat ze het gezelschap van een andere kat niet kunnen waarderen, maar ze hebben er niet, zoals veel andere dieren, behoefte aan.

 

Een kitten introduceren als u al een volwassen kat heeft kan eenvoudiger zijn dan het introduceren van een volwassen kat. De oudere kat zal zich minder bedreigd voelen door een kitten. Toch kan het speelse en actieve gedrag van een kitten stress veroorzaken bij uw volwassen kat. Het is daarom van belang uw volwassen kat de kans te geven ergens alleen tot rust te komen.

Als eerste stap is het het beste om de katten in twee afzonderlijke ruimtes in het huis te houden. Bijvoorbeeld één in de woonkamer en één in een in de gang. Zet in beide ruimtes de dingen die de katten nodig hebben, zoals een kattenbak, voer, water etc. Zorg ervoor dat ze geen strijd hoeven te leveren over voer, de kattenbak en een slaapplaats. Geef beide katten een eigen ruimte zodat ze zich vreedzaam in hetzelfde huis kunnen begeven.

Er zijn elektronische verstuivers die u een paar dagen voor de komst van de nieuwe kat kunt gebruiken. Dit is een synthetische kopie van natuurlijke feromonen waardoor uw kat zich meer op zijn gemak gaat voelen.

Als u een kitten introduceert kunt u in de eerste fase gebruik maken van een hondenbench. Tip: laat uw kitten eerst aan de bench wennen en plaats hem pas daarna in dezelfde ruimte waarin uw volwassen kat zich begeeft. U kunt dit doen door de bench in een afzonderlijke ruimte te zetten en het deurtje van de bench open te laten.

Katten hebben behoefte om toegang te hebben tot hoge plaatsen in huis, zeker als ze bang zijn en zich bedreigd voelen. Zorg er dus voor dat er plaatsen op bijvoorbeeld kasten zijn waar uw katten weg kunnen kruipen als ze hier behoefte aan hebben.

Katten hebben een uitstekende reukzin. Een geur die ze niet kennen kan stress veroorzaken, zeker als dit de geur van een andere kat is. Door voor de daadwerkelijke kennismaking beide katten aan elkaars geur te laten wennen, is de kans op succes aanzienlijk groter. Doe dit door bijvoorbeeld ‘s avonds de dekentjes van hun mand te verwisselen, of door eerst de ene kat te aaien en meteen daarna de andere. Op deze manier vermengen hun geuren zich met elkaar en zullen ze al een beetje aan elkaar gewend raken, nog voor de daadwerkelijke kennismaking!

Daarna is het tijd voor de echte kennismaking. Zorg ervoor dat de katten elkaar ontmoeten op een neutrale plek die niet aan één van beide katten ‘toebehoort’ en geef ze de mogelijkheid om terug naar hun eigen plek te gaan als ze daar behoefte aan hebben. Laat de katten nu gewoon hun gang gaan. Ze zullen elkaar opzoeken als ze zich voldoende op hun gemak voelen. Pak uw katten niet op en forceer ze niet om dichter bij elkaar te komen. Een goede manier om uw katten te laten binden is door ze op hetzelfde moment eten te geven. Geef ze hun voer in aparte voerbakjes, die ver genoeg bij elkaar uit de buurt staan.

Grommen en blazen is niet ongebruikelijk, ze laten gewoon merken dat ze er zijn. Maar het kan ook een teken zijn dat het ze te snel gaat. Haal ze in dat geval uit elkaar en probeer het een paar dagen later opnieuw.

Het is bij de introductie van een nieuwe kat of kitten van belang dat ze een rustige omgeving hebben waar er voldoende en gescheiden plaatsen zijn om te eten, drinken, slapen en naar de kattenbak te gaan. Zo voorkomt u onnodige gevechten en beperkt u de stress.

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *