Omlet blog

12 dingen die je misschien nog niet wist over jouw cavia

Jongen met zijn cavia in het Omlet Eglu Go caviahok

Cavia’s zijn geweldige, sociale dieren die een heleboel te bieden hebben aan het gezin waarin ze leven. Maar wist je ook waar hun naam vandaan komt, hoe veel (of weinig) ze slapen, en hoeveel tenen ze hebben? Deze 12 dingen die je misschien nog niet wist over jouw cavia zullen je liefde en waardering voor cavia’s nog groter maken.

1. De naam

Cavia’s worden ook wel ‘’Guinese biggetjes’’genoemd, maar dit is eigenlijk een verkeerde benaming. Ze komen niet uit Papoea-Nieuw-Guinea, maar uit het Andesgebergte van Peru. Het eerste deel van hun naam hebben ze te danken aan het feit dat ze werden gekocht voor een Guinea (dit is een oud-Engelse muntsoort) toen zeelieden ze meebrachten vanuit Zuid-Amerika.

2. Geen biggetjes

Het tweede deel is eigenlijk ook een verkeerde benaming. Cavia’s zijn geen biggetjes, maar knaagdieren. Ze danken de naam aan de knorrende, grommende geluidjes die ze maken, waardoor ze mensen doen denken aan biggetjes. De naam ‘cavia’ is gebaseerd op de wetenschappelijke naam Cavia porcellus, waarbij porcellus staat voor ‘’klein biggetje’’.

3. Nog meer verkeerde benamingen

Net als biggetjes worden mannelijke cavia’s beren genoemd, en vrouwtjes zeugen. Maar baby cavia’s worden geen biggetjes genoemd, maar gewoon ‘’jongen’’.

4. Klaar vanaf de geboorte

Jongen worden geboren met een vacht en hun ogen open, en zijn vanaf een jonge leeftijd al erg mobiel. De meeste andere knaagdieren worden zonder haar en gezichtsvermogen geboren, en zijn tijdens de eerste dagen niet in staat zich buiten het nest te begeven. Cavia jongen, kunnen zien, lopen, horen én hebben zelfs tanden. Dit geeft ze een groot voordeel als wilde prooidieren.

5. Grootte en gestalte

Volgroeide cavia’s wegen tussen de 700 en 1200 gram en zijn 20 tot 4 cm lang. Beren zijn wat groter dan zeugenmaar moeten niet te zwaar zijn. Cavia’s zijn vatbaar voor overgewicht en dat is lastig te detecteren, vanwege hun langwerpige, aardappelachtige vorm. Cavia’s hebben overgewicht als je de ruggengraat, ribben of heupen niet door hun vet kunt voelen, of als ze zichtbare vetkussentjes ontwikkelen.

6. Een langere levensduur dan andere knaagdieren

Kleine huisdieren staan niet bekend om hun lange levensduur, maar cavia’s leven relatief lang als ze goed verzorgd worden. De gemiddelde levensduur van de gedomesticeerde cavia is 5 tot 7 jaar.

Cavia beweegt zich voort in het Omlet Zippi Tunnelsysteem

7. Abnormale getallen

Cavia’s hebben vier tenen aan hun voorpoten, en 3 aan hun achterpoten. Dit maakt hun totaal aantal tenen 14. Maar sommige cavia’s hebben ‘Polydactylie’, een genetische mutatie die ervoor zorgt dat er extra tenen groeien.

8. Groeiende tanden

Net als andere knaagdieren, hebben cavia’s tanden die hun hele leven continu groeien. Het is belangrijk om ze eten en snoep te geven waar ze op kunnen knagen, zodat hun tanden onder controle worden gehouden. Serveer de favoriete snacks van jouw cavia in een Caddi snackhouder voor cavia’s zodat de tanden mooi geslepen blijven.

9. Verrassend weinig slaap

Cavia’s slapen niet veel. Ze slapen zelfs maar 4 tot 6 uur in een periode van 24 uur. Ze zijn ook goed in het nemen van een powernap – korte dutjes duren tussen de paar seconden en paar minuten, maar meestal niet langer dan 30 minuten per keer. Cavia’s hebben een comfortabel caviahok nodig zodat ze optimaal uitrusten tijdens hun dutjes.

10. Erg vocaal

Cavia’s hebben hun eigen taalen zijn extreem vocaal. Ze kunnen veel geluiden maken, waaronder: spinnen, piepen, koeren, grommen, blazen en klappertanden. Het is normaal dat cavia’s hun eigenaar begroeten met een, zoals eigenaren het noemen, ‘wheek’: een vrolijk en opgewonden geluidje dat de cavia maakt.

11. Cavia compagnon

Cavia’s zijn hele sociale dieren en hebben gezelschap nodig om te kunnen opbloeien. Hun grote vocabulaire en sociale relaties vinden het beste gezelschap bij andere cavia’s. Paartjes zijn meestal het ongelukkigst, maar cavia’s leven prima in een groepje van 3 of meer. Vergeet niet om alleen cavia’s van hetzelfde geslacht, of cavia’s die geholpen zijn bij elkaar te zetten om ongeplande nestjes te voorkomen.

12. Een vacht voor elke gelegenheid

Cavia’s komen in vele kleuren en texturen. Verschillende soorten hebben een lange of korte vacht met een textuur die uiteenloopt van krullend tot golvend, tot kort en glad, of zelfs helemaal geen haar.

Cavia’s houden met Omlet

Cavia’s zijn schattige, leuke huisdieren waar het hele gezin plezier van heeft. Door ze in een veilig buitenhok voor cavia’s te houden, kun je al hun leuke gedrag goed volgen. Geef hun favoriete voedsel en aanschouw hun natuurlijke gedrag, terwijl je de unieke eigenschappen observeert die de cavia’s tot een van de meest vermakelijke en leukste huisdieren maken om een ruimte mee te delen.

Cavia buiten in de ren van het Omlet Eglu Go caviahok

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *