Omlet blog

Heeft mijn huisdier gezelschap van een soortgenoot nodig?

Een dier dat het gezelschap van een soortgenoot nodig heeft wordt een sociaal dier genoemd. Dit betekent dat deze dieren eigenlijk niet alleen kunnen worden gehouden omdat ze zich dan zullen gaan vervelen, zich gefrustreerd gaan voelen en angstig worden. Tenzij u heel veel tijd met ze door kan brengen en ze veel liefde en aandacht kan geven, wordt aanbevolen deze dieren samen met soortgenoten te houden.

Solitaire dieren daarentegen brengen het grootste deel van hun leven door zonder hun soortgenoten, met mogelijke uitzondering van de paartijd en bij het grootbrengen van hun jong. Solitaire dieren zijn vaak territoriaal en houden niet van het gezelschap van een ander dier, zeker niet van hun eigen soort. Ze kunnen met elkaar gaan vechten waarbij ze elkaar kunnen verworden en mogelijk zelfs doden.

 

Konijnen
Wilde konijnen leven in grote groepen, ook wel een sprong genoemd. Konijnen zijn bijzonder sociale dieren die samen met tenminste één andere soortgenoot moeten worden gehouden. Het is het makkelijkste als twee konijnen al sinds hun geboorte samen zijn, maar ook konijnen van drie maanden oud of jonger zullen over het algemeen gelukkig samenleven. De beste combinatie is een gecastreerd mannetje (ram) en een gecastreerd vrouwtje (rammelaar). Twee mannetjes uit hetzelfde nest en twee vrouwtjes uit hetzelfde nest komen vaak ook goed overeen, als moeten ze worden gecastreerd om gevechten te voorkomen.

Twee konijnen spelen onder Omlet Zippi vide in konijnenren

Hamsters
Goudhamsters en soms ook Chinese dwerghamsters moeten alleen worden gehouden. Als ze samen worden gehouden zullen ze veel stress ervaren, zelfs als ze een ruim onderkomen hebben. Voor mensen die toch twee hamsters willen houden, zijn dwerghamsters het meest geschikt, zoals de woestijndwerghamster en Campbells dwerghamsters. Deze hamsters kunnen met z’n tweeën of in een groepje worden gehouden zolang ze maar voldoende ruimte hebben.

Cavia’s
In het wild leven cavia’s in groepen van 10 of meer. Het zijn sociale dieren die van gezelschap houden. Als huisdier worden ze vaak als een paar gehouden. Twee vrouwtjes (zeugen) komen vaak goed overeen, en twee mannetjes (beren) ook, zolang ze maar zijn gecastreerd. Als mannetjes en vrouwtjes samenleven dient het mannetje te worden gecastreerd.

Gerbils
Door hun sociale aard hebben ook gerbils het gezelschap van een soortgenoot nodig. Een uitzondering is echter de dikstaartgerbil. Het beste is om gerbils als paar aan te schaffen, omdat het lastig kan zijn om twee volwassen gerbils (vanaf 16 weken) kennis met elkaar te laten maken. U kunt zowel twee mannetjes als twee vrouwtjes samen houden. Hoewel gerbils sociale dieren zijn en in groepen kunnen leven is het beter om niet meer dan 2-4 gerbils samen te houden (tenzij u heel veel ruimte heeft).

Honden
Honden zijn dol op aandacht en affectie, of dit nu van u (hun eigenaar) of een andere hond is. Ze kunnen perfect gelukkig zijn als ze voldoende aandacht van alleen hun eigenaar en gezin krijgen, waardoor een soortgenoot als maatje dus niet noodzakelijk is. Als een hond last van verlatingsangst heeft wordt de oplossing vaak gezocht in het aanschaffen van een tweede hond. Dit lost echter de problemen niet altijd op. Als u een tweede hond neemt moet u rekening houden met een aantal zaken zoals temperament, energie-level, formaat en geslacht.

Katten
Er wordt aangenomen dat katten het gezelschap van een soortgenoot niet echt nodig hebben. Vaak zijn ze heel tevreden als ze de enige kat in huis zijn. Katten zijn inderdaad solitaire dieren maar ze kunnen in groepen leven. Een extra katten-maatje (of partner in crime) zorgt natuurlijk wel voor extra mentale en fysieke stimulatie. Het grote voordeel van het hebben van twee katten is dat ze elkaar gezelschap kunnen houden als u er niet bent. Twee katten uit hetzelfde nestje gaan vaak het beste samen.

Kippen
Vrije uitloop kippen zijn sociale dieren. Hennen en hun kuikens vormen de kern terwijl hanen zelfstandig leven. Omdat het sociale dieren zijn kunnen ze het beste in een toom worden gehouden. Een kip zonder maatje zal zich alleen en niet op haar gemak voelen. Als u een bestaande kippentoom heeft en u wilt hier nieuwe kippen aan toevoegen, dan zullen ze onderling de pikorde opnieuw moeten bepalen (en u zult zich misschien afvragen of kippen werkelijk sociale dieren zijn..). Lees onze kippengids voor meer informatie over het introduceren van nieuwe kippen in uw huidige kippentoom.

Hennen samen in Omlet Eglu Go UP kippenhok met nestgedeelte

This entry was posted in Huisdieren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *