Omlet blog

Welke kerstdiner left-overs zijn geschikt voor honden?

Kerst is een feest voor het hele gezin, waar natuurlijk ook uw hond maar wat graag van meegeniet. Hoewel de meeste mensen weten dat honden het beste gewoon hun normale voer kunnen krijgen, kan het best lastig zijn om die puppyogen met Kerst te negeren. Als je van jezelf weet dat je het niet kan weerstaan om je hond wat van het Kerstdiner te geven, dan is het belangrijk om te weten wat wel en wat niet geschikt is voor uw huisdier. 

Voedsel dat niet geschikt is voor honden

Te beginnen met de basis… Uw viervoeten mag nooit worden aangemoedigd om deel te nemen aan de kerstborrel. Zelfs een kleine hoeveelheid alcohol is slecht voor honden. Ook zijn er een aantal traditionele feestelijke gerechten die niet geschikt zijn voor uw huisdier:

 1. Botten en het vel van kalkoen
  Botten van alle soorten gevogelte kunnen gevaarlijk zijn. Ze kunnen in kleine stukjes breken waarin uw hond kan stikken. Het vel van een kalkoen bevat veel vet en dit kan alvleesklierproblemen veroorzaken.
 2. Jus
  Misschien denkt u dat jus smakelijk en volledig onschadelijk is. Maar jus bevat veel zout en vet en dit is ongezond voor honden.
 3. Uien en andere bolgewassen
  Pas op met bolgewassen, maar zeker met uien. Ze zijn giftig voor honden en moeten dus altijd uit de buurt van honden worden gehouden. Ook andere bolgewassen, zoals knoflook, kunt u beter niet aan uw hond voeren. 
 4. Druiven, rozijnen, krenten en sultana’s
  Al deze ingrediënten zijn giftig voor honden. Zelfs als uw hond hiervan maar een kleine hoeveelheid binnenkrijgt zult u zo snel mogelijk de hulp van een dierenarts moeten inschakelen. Voer daarom nooit kerstdesserts met deze ingrediënten aan uw hond.
 5. Chocolade in elke vorm
  Voor veel mensen is chocolade favoriet tijdens de feestdagen, maar het is niet goed voor honden. De theobromine aanwezig in chocolade kan dodelijk zijn voor uw harige vriend, dus zorg ervoor dat uw hond er niets van krijgt, hoe lief vragend hij u ook aankijkt.

Natuurlijk zijn dit voedingsmiddelen die een hond het hele jaar door niet mag hebben. Maar tijdens de feestdagen kan het nodig zijn uw hond extra in de gaten te houden, aangezien er restjes op tafel kunnen blijven liggen terwijl u geniet van een spelletje monopoly. Ook gasten met de beste bedoelingen kunnen uw hond een stukje kersttaart geven. Daarom is het goed om iedereen te laten weten dat de hond niet gevoerd mag worden. En als u dan besluit dat u uw hond echt iets wilt geven, dan kunt u uw huisdier verwennen met een hondvriendelijk feestmaal. Dit zijn een aantal dingen die honden kunnen eten.

Kerstgerechten waar uw hond van kan meegenieten

Kerst zal voor honden niet verpest zijn als ze geen speciaal kerstdiner krijgen. Maar als u uw hond deel wil laten uitmaken van het feest, dan zijn dit een aantal dingen om te proberen. Wel is belangrijk te onthouden dat ook deze lekkernijen met mate moeten worden gegeven; beperk de porties.

 1. Een paar plakken kalkoen
  U kunt uw hond wat kalkoensvlees geven, zolang het vel en botjes volledig zijn verwijderd.
 2. Gekookte aardappelen en aardappelpuree
  Honden vinden wat gekookte aardappelen of puree vaak lekker. Geef uw hond alleen aardappel waaraan geen zout en boter is toegevoegd.
 3. Groente
  Zoals voor al het voedsel dat u aan uw hond geeft geldt, is het niet goed een grote hoeveelheid groenten aan uw hond te geven. Wel kunt u wat groenten kiezen voor het kerstmaal van uw hond. Spruitjes, koolraap, pastinaak en groene groenten zullen worden gewaardeerd, net als rauwe of gekookte wortel. Voeg echter geen kruiden, boter of saus toe.
 4. Ei
  Roerei maakt vaak deel uit van het kerstontbijt. Ook dit is iets wat u aan uw hond kunt geven. Eieren bevatten zelfs veel vitamines en mineralen en kunnen bijdragen aan een glanzende vacht. Ook voor ei geldt dat er geen boter of zout aan mag zijn toegevoegd, en dat het het beste is om een kleine portie te geven.
 5. Fruit zonder pitten
  De meeste soorten fruit kunt u delen met uw hond, zolang pitten maar verwijderd zijn en fruit zoals bananen en mandarijntjes worden gepeld. Houd er wel rekening mee dat fruit zuur is en veel suiker bevat. Dit kan voor maagproblemen zorgen als honden er teveel van binnenkrijgen.

Natuurlijk wil iedereen dat ook de hond geniet van Kerst. Door uw hond uit de keuken te houden en ervoor te zorgen dat hij de juiste dingen binnenkrijgt, kunt u hiervoor zorgen.

Dog biscuit recipe

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *