Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omlet blog

Welke kerstdiner left-overs zijn geschikt voor honden?

Kerst is een feest voor het hele gezin, waar natuurlijk ook uw hond maar wat graag van meegeniet. Toch is het belangrijk voorzichtig te zijn met de restjes van het kerstdiner die u aan uw hond geeft en is het beter een hond niet in een drukke keuken te laten rondlopen. Schrijver Ella Hendrix geeft een aantal tips.

Voedsel dat niet geschikt is voor uw hond

Te beginnen met de basis… Uw viervoeten mag nooit worden aangemoedigd om deel te nemen aan de kerstborrel. Zelfs een kleine hoeveelheid alcohol is slecht voor honden. Ook zijn er een aantal traditionele feestelijke gerechten die niet geschikt zijn voor uw huisdier:

 1. De botten en het vel van de kalkoen
  Botten van alle soorten gevogelte kunnen gevaarlijk zijn. Ze kunnen in kleine stukjes breken waarin uw hond kan stikken. Het vel van een kalkoen bevat veel vet en dit kan alvleesklierproblemen veroorzaken.
 2. De jus bij uw maaltijd
 3. Uien en andere bolgewassen
  Pas op met bolgewassen, maar zeker met uien. Ze zijngiftig voor hondenen moeten dus altijd uit de buurt van honden worden gehouden. Ook andere bolgewassen, zoals knoflook, kunt u beter niet aan uw hond voeren. Ze zijn misschien niet meteen giftig maar een ophoping kan voor serieuze problemen zorgen.
 4. Kerstingrediënten zoals druiven, rozijnen, krenten en sultana’s
  Al deze ingrediënten zijn giftig voor honden. Zelfs als uw hond hiervan maar een kleine hoeveelheid binnenkrijgt zult u zo snel mogelijk de hulp van een dierenarts moeten inschakelen. Voer daarom nooit kerstdesserts met deze ingrediënten aan uw hond.
 5. Chocolade inelke vorm
  Voor veel mensen is chocolade favoriet tijdens de feestdagen. En dat is voor mensen prima, maar het is niet goed voor honden. Detheobromineaanwezig in chocolade kan dodelijk zijn voor uw harige vriend, dus zorg ervoor dat hij er niets van krijgt, hoe lief vragend hij u ook aankijkt.

Dit zijn een aantal van de feestgerechten die u niet met uw hond kunt delen met Kerst. Toch is er niet alleen maar slecht nieuws. Er zijn een aantal favorieten waar ook uw hond van kan meegenieten.

Kerstgerechten waar uw hond van kan meegenieten

Voordat u zich schuldig gaat voelen omdat u uw hond niet de lekkernijen geeft waar hij zo graag van zou proeven… er zijn verschillende dingen waar zowel u als uw hond van kunnen genieten. Wel is belangrijk om te onthouden dat ook deze lekkernijen met mate moeten worden gegeven; beperk de porties.

 1. Een paar plakken kalkoen
  U kunt uw hond wat kalkoensvlees geven, zolang het vel volledig is verwijderd.
 2. Gekookte aardappelen en aardappelpuree
  Honden vinden gekookte aardappelen of puree vaak lekker. Geef uw hond alleen aardappel waaraan geen zout en boter is toegevoegd.
 3. Gemengde en groene groente
  Zoals voor al het voedsel dat u aan uw hond geeft geldt, is het niet goed een grote hoeveelheid groenten aan uw hond te geven. Maar wat wortel, spruitjes, pastinaak en groene groenten zullen worden gewaardeerd. Voeg geen kruiden of saus toe.
 4. Fruit zonder pitten
  Behalve rabarber, watgiftig is voor honden, kunt u fruit aan uw hond geven. Wees er wel zeker van dat alle pitjes zijn verwijderd. Geef echter nooit teveel, fruit is zuurhoudend en suiker bevat en kan in te grote hoeveelheden voor maagklachten zorgen.

Natuurlijk wil iedereen dat ook de hond geniet van Kerst. Door uw hond uit de keuken te houden en ervoor te zorgen dat hij de juiste dingen binnenkrijgt, kunt u hiervoor zorgen.


Geschreven door Ella Hendrix.

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *