Omlet blog

Hoe voorkom je dat eieren bevriezen?

Omlet Eglu Go kippenhok met Autodoor in de sneeuw

Als je ergens woont waar het koud kan worden, dan ben je waarschijnlijk weleens een bevroren kippenei tegengekomen in de nestkast. Bevroren eieren zijn verre van ideaal, om meerdere redenen, maar dit kan voorkomen worden. Hier zijn wat snelle tips om je te helpen voorkomen dat de eieren bevriezen nog voordat je ze hebt kunnen rapen.

Waarom bevriezen eieren?

Eieren zijn voornamelijk vloeibaar totdat ze gekookt worden of er een klein kuikentje in begint te groeien. En net als andere vloeistoffen, hebben ze dus een vriespunt. Kippeneieren bevriezen rond de 0 graden en kunnen binnen een paar uur compleet bevroren zijn. Een hen die niet broeds is, zal niet lang op het ei blijven zitten en dan zijn de eieren in de nestkast vatbaar voor de kou.

Hoe weet ik of een ei bevroren is?

Bevroren eieren kunnen wat ‘’dichter’’ voelen dan normaal en ze kunnen ook scheuren of barsten door de druk die van binnen wordt opgebouwd. Sommige eieren kunnen niet volledig bevroren zijn als je ze verzamelt en als je ze direct gebruikt dan kun je wat bevroren eiwit tegenkomen. Deels bevroren eieren kunnen wat uit balans voelen als je ze in je hand houdt, of een geluid maken als ze geschud worden.

Kan ik bevroren eieren gebruiken?

Eieren die bevroren zijn hebben niet dezelfde consistentie of smaak die je verwacht van verse eieren. Bevroren eieren kunnen ontdooid en opgegeten worden, maar door de samenstelling van een ei, kan de textuur korrelig en onaangenaam zijn. Bevroren dooiers die ontdooid zijn, hebben een dikke gelei-achtige textuur, waardoor ze niet makkelijk meer te mixen zijn.

Eieren die gescheurd of misvormd zijn door de druk, moeten weggegooid worden – en dat geldt ook voor bevroren eieren. Als de schaal van een ei is gebarsten, wordt het ei blootgesteld aan bacteriën en andere besmettelijke dingen die je ziek kunnen maken. Het is het beste om bevroren eieren weg te gooien en te voorkomen dat de eieren kunnen bevriezen.

3 manieren om te voorkomen dat eieren bevriezen

Isoleer het kippenhok

Geïsoleerde kippenhokken houden de lichaamswarmte van de kippen binnen en voorkomen dat de warmte snel verspreidt. Isolatie minimaliseert de effecten van de buitentemperatuur op het interieur ook, waardoor het kippenhok warmer is dan de omgeving. Je kunt proberen je bestaande kippenhok te isoleren, maar zorg er wel voor dat je het hok goed ventileert – dat is belangrijk tijdens de winter omdat er anders vocht opbouwt in het hok. Onze lijn Eglu Kippenhokken beschikken over dubbele wandisolatie en hebben een tochtvrij ventilatiesysteem zodat het kippenhok aangenaam blijft tijdens de kou. Bescherming tegen extreme kou kan ook helpen om het hok te isoleren, vooral als je ergens woont waar het erg koud wordt.

Focus op de nestkast

Maak de nestkast zo warm en uitnodigend als mogelijk. Dik nestmateriaal zoals stro is een prima keuze om de nestkast in de winter comfortabel te maken. Je kunt ook lange strookjes van een dik materiaal, zoals fleece, ophangen voor de nestkast, om de plek nog meer te beschermen tegen de kou. Nestkasten van kippen moeten boven de bevroren vloer worden geplaatst, en warm genoeg zijn om te voorkomen dat de eieren bevriezen voordat je ze kunt rapen.

Raap de eieren vaker

Tijdens de wintermaanden is het belangrijk om vaker te controleren of er eieren liggen, zo voorkom je dat ze bevriezen. Hoewel kippeneieren een aantal dagen in het hok kunnen blijven liggen onder normale omstandigheden, moeten de eieren niet kunnen bevriezen. Kippen leggen hun ei meestal midden of laat in de ochtend of vroeg in de middag. Het is verstandig om de nestkast te controleren na de ochtendkoffie, na de lunch en nog minimaal een keer voordat het donker is.

Wat moet je niet doen als je wil voorkomen dat de eieren bevriezen?

Er zijn wat isolatie- en warmte-maatregelen die verleidelijk zijn om in te zetten en bevroren eieren tegen te gaan, maar doe de volgende dingen niet:

  • Een warmtelamp of warmteplaat in het kippenhok plaatsen. Hierdoor krijgen de kippen het te warm en daardoor kunnen ze in shock raken als ze de koude buitenlucht in wandelen.
  • Het kippenhok helemaal afsluiten. De lucht kan dan niet circuleren en daardoor bouwt vocht zich op in het hok. Bij de kippen kan dit leiden tot luchtweginfecties of bevriezing van hun kammen en lellen.
  • Dekens of andere stoffen neerleggen als nestmateriaal. Kippenvoeten kunnen snel verstrikt raken in de stof en hierdoor kunnen ze verwondingen oplopen.

Omlet and your eggs

Onze Eglu Kippenhokken zijn allemaal ontworpen met vakkundige isolatiemethoden die jouw kippen zo comfortabel mogelijk houden in alle weersomstandigheden. En met de toevoeging van een automatische deur voor het kippenhok kun je ervoor zorgen dat de kippen tijdens het koelste deel van de morgen in hun kippenhok blijven, waardoor zowel het hok als de eieren warm blijven. Als je een innovatief geïsoleerd Omlet kippenhok kiest, dan heb je de zekerheid dat de kippen zich altijd comfortabel voelen, of ze nou slapen, spelen of eieren leggen.

Een jongen met zijn kippen in een besneeuwd Eglu kippenhok

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *