Omlet blog

Zorgen voor konijnen in de winter

Een pluizig bruin konijn in de sneeuwAls het kouder wordt zullen veel konijneneigenaren in de eerste plaats aan hun dieren denken en controleren of hun onderkomen klaar is voor de winter.

Maar wist u dat het ook belangrijk is om aan hun emotionele behoeften tegemoet te komen?

Trotseer de kou en breng tijd door met uw konijnen!

Een probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien is dat konijnen in de winter minder aandacht van hun eigenaren krijgen. Als het lekker weer is bent u vaker buiten en zullen uw konijnen u zien, zelfs als u er niet speciaal voor hen bent. In de winter bent u waarschijnlijk minder vaak in de tuin. Uw zal daarom minder contact hebben met uw konijnen en dit kan nadelige gevolgen hebben voor hun gezondheid. Ook als u meerdere konijnen heeft, kunnen uw dieren u in de winter missen en zich eenzaam voelen. Trotseer daarom de kou en probeer de normale routine zoveel mogelijk te behouden. Het is daarbij belangrijk om te onthouden dat konijnen schemeractief zijn, wat inhoudt dat ze het actiefst zijn rond zonsondergang en zonsopgang. Ook als het al donker begint te worden kunt u even een kijkje bij ze nemen, zonder dat u hun slaap verstoort.Een Eglu Go konijnenhok bedekt met sneeuw

Naast minder aandacht van eigenaren, kan ook gebrek aan beweging een probleem zijn dat zich in de wintermaanden voordoet. Het is belangrijk dat u maatregelen neemt om te voorkomen dat dit de gezondheid van uw konijnen negatief beïnvloedt.

Een konijnenhok waaraan een ren is verbonden is daarom het beste. Uw konijnen kunnen zo gedurende de dag wanneer ze maar willen gebruik maken van hun ren. Een inloopren maakt het makkelijker om tijd met uw konijnen door te brengen en met ze te spelen. Met onze dekzeilen zijn u en uw huisdieren beschermd tegen regen en sneeuw.

Als het konijnenhok niet is verbonden met een ren, dan biedt het Zippi tunnelsysteem een uitstekende oplossing. Door op deze manier het hok met de ren te verbinden geeft u uw konijnen toegang tot een grotere ruimte waar ze wanneer ze maar willen gebruik van kunnen maken. U kunt de toegang tot de ren ‘s ochtend openen en ‘s avonds sluiten door gebruik te maken van het Zippi tunnel deurframe.

Zorg altijd voor een ruime laag nestmateriaal in het konijnenhok. Mochten uw konijnen tijdens het spelen in hun ren erg nat zijn geworden, droog ze dan af met een handdoek. Zorg er altijd voor dat uw dieren voldoende vers voer en water in hun ren hebben. Ook een plaats waar ze kunnen schuilen en speeltjes zijn van belang. U kunt wat nestmateriaal in de ren leggen om uw konijnen aan te moedigen om naar buiten te gaan als het koud is.

Het konijnenhok

Zorg er in de winter voor dat het hok van uw konijnen waterdicht, droog en goed geventileerd is. Een veel voorkomend probleem met traditionele houten konijnenhokken is dat ze vochtig kunnen worden door lekkage en tocht. Als u een houten hok heeft is het belangrijk om regelmatig te controleren of er sprake is van schimmel- of vochtplekken. Verwijder nat nestmateriaal meteen, dit kan in de winter namelijk snel bevriezen.

Overweeg om het konijnenhok dichter bij uw huis te zetten op een plaats die bescherming biedt tegen wind en regen. Ook kunt u uw konijnen zo makkelijker in de gaten houden.

Geef uw konijnen deze maanden wat extra nestmateriaal om ze lekker warm te houden. Een warmtekussen dat u kunt opwarmen in de magneton geeft uw dieren extra warmte. Leg het warmtekussen bedekt onder wat nestmateriaal in het konijnenhok als de temperatuur onder het vriespunt daalt.

Zorg ervoor dat uw konijnen te allen tijde toegang hebben tot schoon drinkwater. Controleer regelmatig of het water niet bevroren is. Geef ze naast hooi ook wat groenvoer. Waarschijnlijk zullen ze in deze tijd van het jaar namelijk niet veel groen in uw tuin kunnen vinden.

Sommige eigenaren kiezen ervoor om hun konijnen in de winter naar binnen te brengen. Hoewel dit een goede manier kan zijn om uw dieren warm en gezond te houden in de winter, zijn er een aantal dingen waarmee u rekening moet houden. Een verhuizing naar een nieuw habitat kan voor uw dieren een stressvolle verandering zijn. Daarom dient dit geleidelijk te gebeuren en zijn er een aantal dingen waaraan u moet denken. Verwijder alle kabels en mogelijke gevaren van de grond in de ruimte waar uw dieren toegang toe hebben. Zorg voor een donkere slaapplaats en leg bekende items van buiten in hun binnenverblijf.

Een grijs-wit pluizig konijn in de buitenlucht

Als het voor u niet mogelijk is om uw dieren naar binnen te brengen, of als uw houten hok niet (meer) voldoende warmte en beschutting biedt, dan kunt u uw konijnen een goed geïsoleerd, waterdicht hok geven zoals de Eglu Go. Dit moderne konijnenhok beschermt uw dieren tegen alle weersomstandigheden.

Het Eglu Go konijnenhok is voorzien van een dubbelwandig isolatiesysteem. Het tochtvrije ventilatiesysteem laat frisse lucht in het hok zonder dat er koude lucht over het nestgedeelte stroomt. De nestlade kan volledig worden uitgenomen om snel en makkelijk te worden schoongemaakt. Dit maakt het makkelijker om aan de behoeften van uw konijnen te voldoen en om voor een droge, schone leefomgeving te zorgen.

Bekijk onderstaande video om te zien hoe eenvoudig het Eglu Go konijnenhok volledig winterproof kan worden gemaakt…

Source – RSPCA (https://www.rspca.org.uk/adviceandwelfare/pets/rabbits, https://www.rspca.org.uk/adviceandwelfare/seasonal/winter/pets)

This entry was posted in Konijnen


One reply on “Zorgen voor konijnen in de winter”

M. Hofstede schreef:

Moet is bv ‘snachte als het vriest ook de deur van de omlet dichtdoen of kan dat gewoon open blijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *