Omlet blog

Blogger Jo verving haar houten kippenhok voor een Eglu Go UP

Jo Page is een dierenartsassistent en eigenaar van de (Engelstalige) blog My Little Country Lifestyle, waarop ze haar verhalen deelt over haar plattelandsleven in het zuid-west Engeland. Onlangs verruilde Jo haar oude houten kippenhok voor een Eglu Go UP, en schreef een blog over haar eerste week met het nieuwe kippenhok.

“Na wat leek als een eeuwigheid waren we eindelijk verhuisd en moesten we snel een plek voor de kippen in orde maken. Hun oude hok en ren was namelijk gebouwd tussen de omheining rond de tuin. Geef Matt een schroevendraaier, een hamer, hout en dakbedekking en onze dames hadden een veilig, tijdelijk onderkomen.

Na afgelopen jaar samen te hebben gewerkt met Omlet, waarvoor ik hun Chicken Swing en zitstok testte, werd ik erg enthousiast toen ze me benaderden met de vraag of ik hun Eglu Go UP wilde reviewen.

Een permanent en veilig onderkomen voor de dames stond hoog op onze to-do lijst. Hun tijdelijke onderkomen was namelijk moeilijk schoon te maken omdat het volledig uit hout bestond, en dit was een broedplaats voor de gevreesde bloedluis. Voorgaande jaren had ik die strijd al geleverd en verloren!

Dus… enkele dagen later werd er een speciaal pakket bij ons afgeleverd. Alle hennen stonden klaar om een handje – of moet ik vleugel zeggen? – te helpen.

Nu was het aan mij om aan de slag te gaan met de schroevendraaier om hun nieuwe huis in elkaar te zetten! Reken ongeveer 60-90 minuten voor het opzetten van de Go UP, minder als je hulp hebt. Helaas zijn kippen in deze situatie verre van behulpzaam!

De gebruiksaanwijzing is makkelijk te volgen en zelfs alleen was de Go UP makkelijk in elkaar te zetten. Ik vond het het makkelijkst om eerst het frame op te zetten om de beste plek voor het hok in het weiland te bepalen, rekening houdend met de nodige ruimte achter het hok voor tijdens het schoonmaken en voor de uitbreiding van de ren.

Na het opzetten en controleren van het frame, zette ik de zijkanten, het dak en tenslotte het interieur van het hok op. Na het in elkaar zetten van het hok inspecteerden de dames meteen hun nieuwe onderkomen en probeerden om en om de ladder uit.

Ik strooide een beetje voer in het hok om ze aan te moedigen om naar binnen en buiten te gaan. Ze begrepen al snel wat de bedoeling was en alle vier de vogels gingen die avond zonder problemen op stok.

De kippen hadden het geluk dat ze niet alleen een nieuw kippenhok kregen maar ook een thermodeken voor de Eglu Go UP! Nu we op de Mendip Hills wonen zijn we eraan gewend dat het ‘s nachts erg koud wordt. Het sneeuw hier als het nergens anders sneeuwt en we hebben heel, HEEL koude ochtenden.

De thermodeken valt als een dekbed over de Go Up, de elastieken aan de voor- en achterkant houden het deken netjes op zijn plaats en het bedenkt alle mogelijke kieren waar wind door naar binnen zou kunnen komen. Het deken is gemaakt van een zware, waterafstotende, gevoerde stof, zodat het in het hok lekker warm blijft. Tijdens het natte, koude weer van de afgelopen dagen heeft het zich al bewezen!

Als dierenartsassistente heb ik dierenwelzijn hoog in het vaandel staan. Mensen hebben dieren zo gefokt dat ze aan onze wensen en behoeften voldoen, en soms betekent dit dat ze niet goed kunnen (over)leven zonder menselijke interventie.

Onze hennen zijn niet ‘gewoon maar kippen’, wij hebben ervoor gekozen deze dieren te houden omdat ze ons verse eieren geven en het is daarom mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er aan hun behoeften wordt voldaan.

De Eglu Go UP is niet te vergelijken met het onderkomen dat onze kippen na de verhuizing kregen en ook veel beter dan het kippenhok en ren dat ze bij ons vorige huis hadden. Beide hokken bestonden voornamelijk uit hout en we hadden al een hok weg moeten doen omdat we te maken kregen met een bloedluis-invasie waar we maar niet van af konden raken. Bloedluizen bijten de kippen tijdens zonsop- en zonsondergang, veroorzaken bloedarmoede en hebben een negatieve invloed op de eierproductie. Bloedluis gedijt het beste in een vochtige, houten omgeving wat houten kippenhokken een uitgelezen broedplaats maakt.

Kunststof kippenhokken zijn veel makkelijker te onderhouden omdat ze met een hogedrukspuit kunnen worden gereinigd. De Go UP is heel makkelijk schoon te maken, de lades kunnen worden uitgenomen door het achterpaneel te verwijderen. De mest valt door de zitrekken in de mestlade, zodat de vogels niet in hun eigen uitwerpselen hoeven te roesten en schoner blijven.

Het verwijderen van het achterpaneel is eenvoudig – draai aan de zwarte knop en het paneel kan worden uitgenomen. Het thermodeken kan gewoon op zijn plaats blijven tijdens het schoonmaken – maak gewoon de koorden wat losser.

Vergeleken met mijn laatste kippenhok is de Eglu Go UP veel praktischer: makkelijk om te reinigen, hygiënischer en, laten we eerlijk zijn…, het ziet er ook behoorlijk gaaf uit!

Maar hier houdt het niet op. Als toevoeging op het frame en het hok maken de wielen het mogelijk het hok te verplaatsen. Het is belangrijk om een kippenhok zo nu en dan te verplaatsen om te voorkomen dat de grond rondom en onder het hok te erg beschadigt. Ook kan zo worden voorkomen dat de grond te erg vervuild raakt door de kippenmest. Dit is zeker noodzakelijke als de ren aan de Go UP is bevestigd.

Waar je ook woont, op het land of in de stad, kippen zijn een fantastische aanvulling op elke tuin. Beide plaatsen hebben echter hun eigen risico’s. Vossen komen voor in dorpen en op het platteland. Katten volgen hun instinct en kunnen kippen als hun prooi zien. Ook overvliegende roofvogels kunnen kleinere kippen als een makkelijke prooi zien.

Een 2m of 3m ren geeft uw dieren een veilige en betrouwbare leefomgeving. Naar mijn mening biedt een ren van 2 meter niet voldoende ruimte voor vier grotere vogels maar het is wel heel nuttig voor als ze een beperkte tijd moeten worden ingesloten.

Na een paar dagen gingen onze vier dames elke avond uit zichzelf naar bed en inmiddels leggen ze ook weer eieren. Het is voor onze dames dus zeker een succes, net als voor ons!”

This entry was posted in Product reviews


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *