Omlet blog

Tien voordelen van het hebben van een huisdier

Stel zit buiten met hun hond in het hondennest van Omlet

Elke huisdiereigenaar kan je vertellen dat dieren zich op een geweldige manier in ons leven weven en een heleboel vreugde, troost en een tikkeltje chaos met zich meebrengen. Een huisdier is meer dan alleen het bezitten van een harige, geschubde of gevederde vriend. Huisdieren bewaren onze geheimen, brengen ons aan het lachen en genezen onze harten. Bij Omlet denken we verder dan de innovatie van huisdierproducten en vieren we de opmerkelijke band die mensen en huisdieren koesteren. Wij kennen de voordelen van het hebben van een huisdier Huisdieren zijn een onderdeel van ons leven en verrijken het op ontelbaar veel manieren.

10 voordelen van het hebben van een huisdier

De keuze voor een huisdier is meer dan kiezen voor gezelschap. Het ontgrendelt een groot aantal voordelen die het fysieke, mentale en emotionele welzijn verrijken. Van het bevorderen van verantwoordelijkheid tot het verlichten van stress: de voordelen van huisdieren zijn divers en hebben een grote impact.

Laten we eens kijken naar de tien voordelen van het hebben van een huisdier:

1. Gezelschap en emotionele support

De onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit van huisdieren kunnen gevoelens van eenzaamheid verminderen en emotionele steun bieden. Of je nu 2 of 92 bent, huisdieren bieden troost en geven ons leven betekenis.

Vrolijk de omgeving van je huisdieren op met bijvoorbeeld een koepelvormige vogelkooi of een lichtgevende krabpaal om jullie band te versterken. Met hun kwispelende staartjes, wollige vacht of mooie veren, zijn huisdieren onze vertrouwenspersonen die ons ondersteunen tijdens moeilijke tijden, gezelschap bieden op eenzame momenten en onze momenten van vreugde met ons meevieren, waardoor elke dag een beetje gaat sprankelen.

2. Verbetering van de fysieke gezondheid

Het hebben van een huisdier vertaalt zich vaak in meer fysieke activiteit. Of het nu een hond is die moet wandelen, of een spelletje met een energieke kat: de regelmatige lichaamsbeweging die gepaard gaat met huisdierverzorging is enorm. Meer lichaamsbeweging zorgt voor een lagere bloeddruk, een verminderd risico op hartziekten en een verbetering van de algehele conditie.

En vergeet ook de voordelen voor je huisdier niet, die gepaard gaan met meer lichaamsbeweging en een sterkere band met jou. Als huisdiereigenaar heb je het aan je huisdier te danken dat je gezond en gelukkig blijft.

3. Vermindering van stress

Heb je je ooit direct op je gemak gevoeld door na een stressvolle dag alleen maar thuis te komen, op de bank te gaan zitten en de hond te aaien? Dat komt doordat het bewezen is dat alleen de fysieke aanwezigheid van huisdieren het stressniveau vermindert. Er is een reden dat huisdieren worden ingezet vanwege hun kalmerende werking in ziekenhuizen, scholen en verpleeghuizen.

Alleen het aaien van een kat of hond zorgt voor het vrijkomen van oxytocine, een ‘’feel-good’’ hormoon in het brein dat cortisol (een stresshormoon) laat dalen en dat ons laat ontspannen. Bonus: ook de hond en de kat vinden het prettig om geaaid te worden door je.

4. Een groter sociaal netwerk

Wil je meer vrienden? Neem een huisdier. Huisdieren zijn een geweldige katalysator om sociale interacties tussen eigenaren makkelijker te laten verlopen. Of het nu gaat om het ontmoeten van andere dierenliefhebbers in het park, of het voeren van een gesprek met de buren tijdens een wandeling – huisdieren zijn perfecte ijsbrekers. Het opbouwen van nieuwe contacten met andere huisdiereigenaren is makkelijk, omdat iedereen één ding gemeen heeft: ze houden net zo veel van hun huisdier als van hun familie.

5. Voordelen voor de mentale gezondheid

Het gezelschap van huisdieren draagt aanzienlijk bij aan de mentale gezondheid. Ze bieden een doel, verminderen gevoelens van angst en depressie en zijn een constante bron van vreugde en vermaak. En dat heeft effect op je stemming tijdens lastige momenten.

Bij gevoelens van depressie of verdriet, kan het creëren van een nieuwe routine heel nuttig zijn voor een algemeen gevoel van welzijn. Bij huisdieren is een routine onvermijdelijk. Of het nu de dagelijkse wandelingen met de hond zijn, eettijden of momenten van verzorging: een vast plan voor jou en je huisdier verbetert de mentale gezondheid.

6. Verantwoordelijkheidsgevoel

Voor families is een huisdier een goede manier om kinderen te leren om te gaan met verantwoordelijkheden. De zorg voor een levend wezen brengt kinderen waardevolle lessen over empathie, compassie en verantwoordelijkheid. Door een kind de verantwoordelijkheid te geven om een huisdier te verzorgen, zorg jij weer voor een goed ontwikkeld individu.

Vrouw houdt een jongetje vast en aait een kat op de Omlet Freestyle Klimboom

7. Mogelijk een beter immuunsysteem bij kinderen

Hoewel veel mensen en kinderen allergisch zijn voor bepaalde dieren, is er een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat vroege blootstelling aan huisdieren het immuunsysteem kan verbeteren. Allergieën voor haren of huidschilfers van huisdieren bestaan echter nog steeds, maar als een kind op vroege leeftijd te maken heeft met een dier, dan is de kans groter dat het risico op allergieën of astma kleiner wordt.

Sterker nog: als een kind opgroeit met huisdieren wordt het geïntroduceerd aan verschillende microben waarmee het kind anders niet in contact komt. Dit werkt versterkend op de veerkracht van het immuunsysteem. Raadpleeg altijd een arts wanneer medische aandoeningen aanhouden. Maar een huisdier geeft je kind niet alleen geweldige herinneringen, maar ook een sterker immuunsysteem.

8. Therapeutische voordelen

De therapeutische voordelen die dieren bieden zijn eindeloos. Van hulp bij fysieke revalidatie tot troost bij emotiegerichte therapie: de aanwezigheid van een huisdier kan het genezingsproces versnellen. Hoewel sommige huisdieren zijn opgeleid om specifieke taken te verrichten, zoals blindengeleidehonden, kunnen bijna alle huisdieren emotionele steun bieden aan hun mensen, alleen maar door in de buurt te zijn.

9. Gevoel van veiligheid

Als je alleen woont of op een plek bent waar je je kwetsbaar voelt, dan kan een huisdier het verschil maken. Huisdieren, en met name honden, geven een gevoel van veiligheid omdat zij ook in het huis leven en je bescherming kunnen bieden en gerust kunnen stellen. Honden hebben scherp afgestelde zintuigen en een beschermend instinct, waardoor baasjes zich vaak veiliger en zekerder voelen in hun buurt.

10. Onvoorwaardelijke liefde

Er is een citaat van George Eliot: ‘Dieren zijn zulke aangename vrienden. Ze stellen geen vragen, ze geven geen kritiek.’’ Wij willen daar nog aan toevoegen dat ze ook een van de weinige wezens zijn die meer van je zullen houden dan je van jezelf doet.

De vreugdevolle momenten met huisdieren leiden tot een diep gevoel van geluk en vervulling. Door hun capriolen, speelse natuur en onverslaanbare loyaliteit bieden huisdieren ons mensen onvoorwaardelijke liefde en gezelschap. En dat is niet alleen ongelooflijk speciaal, maar ook voordelig voor jullie allebei.

Omlet en jouw huisdieren

De relatie tussen huisdieren en mensen is diepgeworteld. Omlet koestert deze diepgaande verbinding en erkent de vele manieren waarop huisdieren ons leven beter maken. Daarom maken we producten zoals het Geo Vogelkooi en de Switch Krabpaal om de onbreekbare band tussen mens en huisdier nog sterker te maken. Het hebben van een huisdier is een verrijkende ervaring die bijdraagt aan het algeheel welzijn, kameraadschap en geluk. Omlet is er trots op om je te kunnen helpen met de zorg voor jouw huisdier.

Vrouw kijkt in het Eglu Cube Kippenhok om eieren te rapen

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *