Omlet blog

Wanneer uw Eglu op een Iglo lijkt

Veel kippeneigenaren maken zich tijdens de koude winterdagen zorgen over hun kippen. Kippen kunnen zich echter doorgaans goed aanpassen aan de kou zolang hun kippenhok van binnen maar droog blijft. In hun Eglu zitten kippen dus warm en tevreden.

Natuurlijk zijn er wel een aantal dingen waarop u in de winter kunt letten en voorbereidingen die u kunt treffen. Omlet sprak met kippenliefhebber Stefanie uit Lohberg (Duitsland), die nu voor de tweede winter haar kippen in een Eglu Cube huisvest. Zij vertelde ons meer over de voorbereidingen die zij treft en aanpassingen die zij doet wanneer het echt koud wordt en over hoe haar kippen het tijdens de winter stellen.

Omlet: Hoe lang houd je al kippen en hoeveel kippen heb je?

Stefanie: Sinds februari 2018 hebben we zes kippen.

 

Omlet: Wat vind je het leukste aan het houden van kippen?

Stefanie: Ik vind het heel leuk dat we elke morgen onze eigen, vers gelegde eieren hebben.

Omlet: Je woont in een deel van Duitsland waar ‘s winters meestal veel sneeuw valt en het erg koud is. Hoe koud wordt het in de winter en hoeveel sneeuw ligt er momenteel?

Stefanie: We wonen in Lohberg in het zuiden van Duitsland. In de winter is het gemiddeld tussen de -5 en -15 graden, het wordt hier dus echt goed koud. Op dit moment licht er ongeveer 50cm sneeuw, wat normaal is voor deze tijd van het jaar.

 

Omlet: Welke accessoires gebruik je om de Eglu Cube winterklaar te maken?

Stefanie: We gebruiken de thermohoezen en ren dekzeilen tijdens de winter om de kou buiten te houden.

 

Omlet: Verander je tijdens de winter de dagelijkse voer- en waterroutine?

Stefanie: We geven de kippen vaker te eten en houden in de gaten of ze wel voldoende eten. Ze krijgen veel verse sla en ik geef ze graag iets te eten wat ze helpt warm te blijven. Omdat het water snel kan bevriezen is het belangrijk hier goed op te letten.

 

Omlet: Gebruiken de kippen de ren in winter meer of minder vergeleken met de rest van het jaar en houden kippen eigenlijk van sneeuw?

Stefanie: Mijn kippen vinden sneeuw helemaal niets. Ze maken daarom met name gebruik van het deel van de ren dat is afdekt, waar het droog is.

 

Omlet: Leggen je kippen in de winter eieren?

Stefanie: Onze zes dames leggen vergeleken met de rest van het jaar nu minder eieren. Maar zelfs als er veel sneeuw ligt, hebben we nog twee tot drie eieren per dag.

Omlet: Heb je een lichtbron in het hok?

Stefanie: Ja, we hebben een lamp in het hok omdat het deze dagen erg vroeg donker wordt.

 

Omlet: Kippen vinden het heerlijk om rond te scharrelen en de aarde om te halen. Geef je ze een andere vorm van vermaak als het ijzig is en er sneeuw ligt?

Stefanie: Ja, we strooien wat graan in het overdekte gedeelte van hun ren. Dit houdt ze bezig en zorgt ervoor dat ze hun natuurlijke gedrag kunnen blijven vertonen.

Dit zijn goede tips om uw kippen in de winter gezond en tevreden te houden. Bekijk onze video voor onze top tips voor het houden van kippen in de winter:

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *