Omlet blog

Eglu Cube vs een houten kippenhok: welke blijft warmer?

Kippen in de sneeuw naast het Omlet Eglu Cube kippenhok met winterbescherming

Heeft u zich tijdens een koude winterdag, als het stevig vriest of er een dik pak sneeuw ligt, ooit afgevraagd hoe uw kippen het uithouden zonder centrale verwarming en een kop warme chocolademelk? Veel mensen maken zich zorgen over hun kippen als de temperatuur tot onder het vriespunt daalt.

Ook kippen zoeken bij slecht weer een beschutte plek. Het eerste wat u daarom voor uw kippen kunt doen is ervoor zorgen dat ze een kippenhok hebben dat bestand is tegen de winter. Een goed kippenhok uitzoeken is wat dit betreft hetzelfde als het kiezen van uw eigen huis. Niemand wil tocht, een lekkend dak of flinterdunne muren – ook uw kippen niet. De meeste kippenhokken zijn prima voor in de zomer, maar ‘s winters bieden ze de bewoners jammer genoeg vaak niet voldoende bescherming. Gedurende drie nachten hebben we twee verschillende kippenhokken getest in het Beierse Woud van Duitsland. Een plek die zeker zijn portie sneeuw en ijs krijgt.

Het eerste kippenhok is een typisch houten kippenhok dat overal op het internet wordt aangeboden. Op het eerste gezicht lijkt het alsof alles goed aansluit en het is geverfd in een aantrekkelijke kleur, het heeft een zitstok, een nestkast en een ren. Het lijkt een prima kippenhok. Maar bij nadere inspectie blijk dat veel wanden van het houten hok slechts 0.5cm dik zijn. Er is geen isolatie en in de gebruiksaanwijzing staat niet vermeld of het hok het hele jaar door kan worden gebruikt.

Het tweede kippenhok is de Eglu Cube van Omlet.
Dit kippenhok maakt deel uit van het Eglu assortiment. Alle Eglu’s zijn rondom het hok voorzien van dubbele isolatiewanden, vergelijkbaar met koelboxen. Het geheel voelt robuust en zwaar aan. Je zou kunnen zeggen dat het landbouwkwaliteit is, in de vorm van een hobby kippenhok. Het ziet er goed uit – maar is de Eglu in staat de kou buiten te houden en de warmte binnen?

Omlet Eglu Cube kippenhok naar houten kippenhok in de sneeuw

Twee identieke thermometers werden in de Eglu en het houten hok geplaatst, om zowel binnen als buiten tijdens de nacht de temperatuur te registreren. Met de in de hokken geplaatste camera’s konden de kippen in de gaten worden gehouden. Nadat de kippen op stok gingen werden de deurtjes van beide kippenhokken gesloten. De Eglu Cube was voorzien van de luxe automatische deur die het deurtje van de Eglu rustig sloot nadat de laatste kip op stok was gegaan.

Nadat het donker werd daalde de temperatuur tot -3.8℃. Terwijl het buiten kouder werd, werd het in de Eglu Cube juist warmer. Ongeveer een uur nadat de kippen op stok waren gegaan steeg de temperatuur in de Eglu Cube tot 8.3℃, dit bleef de rest van de nacht gelijk. Dat is dus een temperatuurstijging van 12℃.

Helaas was het in het houten kippenhok niet zo aangenaam. Om 11 uur ‘s avonds was het in het hok -2℃. Dit is slechts 1℃ warmer dan de buitentemperatuur. De temperatuur in het houten kippenhok bleef gedurende de nacht onder het vriespunt. Pas vanaf 7 uur ‘s ochtends steeg de temperatuur tot net boven 0℃.

U vraagt zich misschien af hoe het in vredesnaam mogelijk is dat terwijl het binnenin het hok vroor, de kippen het hebben overleefd. Kippen hebben, net als andere warmbloedige dieren, een temperatuur-regulerend mechanisme waarmee ze hun lichaamstemperatuur constant houden (rond de 41-45℃ voor een gezonde, volwassen hen) zodat ze zijn opgewassen tegen een bepaalde hoeveelheid kou. Dat is precies de reden dat het zo belangrijk is dat kippen tijdens koud weer niet nat worden. Als dit gebeurt zijn ze namelijk niet meer in staat om hun veren op te zetten. Op dezelfde manier is het in een kippenhok waar het tocht voor een kip niet mogelijk om warme lucht tussen haar veren te sluiten.

Ook zullen kippen hun kop onder hun vleugels steken en dicht tegen hun hokgenootjes aankruipen om zichzelf warm te houden. Op de camerabeelden in duidelijk te zien hoe de kippen een plek om te roesten uitzoeken en hun veren opzetten.

Dus ondanks dat het in het houten hok vroor waren de kippen in staat om zichzelf warm te houden, en is er dus geen reden tot zorgen? Niet helemaal. Een niet geïsoleerd hok waarin het tocht vraagt meer van uw kippen omdat hun warmte verloren gaat. Kippen in een koud hok hebben in vergelijking met kippen in een warm, aangenaam kippenhok een snellere stofwisseling omdat ze hun voer en vetreserves moeten omzetten in warmte. Als het warmteverlies extreem is, of als een kip niet helemaal fit is, bestaat het risico dat na een aantal koude nachten alle energiereserves zijn verbruikt. Een kip zal dan niet langer in staat zijn haar lichaamstemperatuur op peil te houden, wat fatale gevolgen kan hebben.

Uit deze test blijkt dat een goed geïsoleerd, winterklaar kippenhok het verschil kan maken tussen een aangename nacht en bibberen om warm te blijven. Een bijkomend voordeel van een goed geïsoleerd kippenhok is dat een hen die minder energie verbruiken om warm te blijven, vaker door zal gaan met het leggen van eieren in de winter.

Grafiek waarop warmte wordt weergegeven in Omlet Eglu Cube kippenhok met houten kippenhok

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *