Omlet blog

Zorgen voor een oudere kip

Kippen buiten met hun Eglu Go kippenhok

Een kip die in de achtertuin als hobby wordt gehouden bereikt gemiddeld een leeftijd van zes tot acht jaar, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Hoe oud een kip wordt is onder andere afhankelijk van het ras en de manier waarop een kip wordt gehouden. Echte legkippen zullen vaak niet ouder worden dan een jaar of drie, andere kippen kunnen wel tien jaar oud worden. Volgens het Guinness World Records is ‘s werelds oudste kip Matilda, een Red Pyle hen uit Alabama. Matilda werd maar liefst zestien jaar oud (1990-2006). Rond de leeftijd van vijf jaar is een kip een senior. Als u twijfelt over de leeftijd van een kip, dan zijn er een aantal signalen die erop duiden dat uw hen een hogere leeftijd heeft.

Wanneer een kip ouder wordt zal de textuur van haar kam wat veranderen en waarschijnlijk zijn er wat littekens zichtbaar, veroorzaakt door de snavels van andere hennen. De poten worden vaak wat dikker en als uw hen sporen heeft, weet u dat ze niet jong meer is (doorgaans krijgen kippen sporen rond een jaar of drie). Artritis kan ervoor zorgen dat een oudere kip zich wat moeizamer en voorzichtiger gaat bewegen. En natuurlijk neemt de eierproductie van een oudere kip af. Gemiddeld legt een kip regelmatig eieren tot een jaar of vier of vijf, de eierproductie zal het hoogste zijn als ze tussen de 18 en 24 oud maanden is. Vaak al na twee jaar neemt de eierproductie af. Als u eieren met dunne schalen of misvormde eieren aantreft, betekent dit waarschijnlijk dat uw kip binnenkort helemaal zal stoppen met leggen. Maar aangezien de meeste kippenrassen wel zeven jaar of ouder worden, kunt u nog een aantal jaar genieten van het gezelschap van de hen die u en uw familie zo goed heeft gediend.

ZORGEN VOOR EEN OUDERE KIP

Zorgen voor een oudere kip is niet zo moeilijk en is eigenlijk niet heel anders dan het verzorgen van jongere kippen. Toch zijn er een aantal dingen die u voor oudere kippen kunt doen om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en een comfortabel leven leiden.

Verlaag de zitstok in de ren en/of het kippenhok
Oudere kippen kunnen minder mobiel worden als gevolg van artritis of andere gewrichtsproblemen. Verlaag de zitstok tot 30-60cm boven de grond, zodat uw oudere kip er makkelijk op kan springen en haar gewrichten worden gespaard. Het is misschien ook nodig om een minder steile helling te maken om de toegang tot het kippenhok te vergemakkelijken.

Een veilige buitenren
Oude kippen kunnen zich niet zo snel meer bewegen. Een veilige ren waarin ze beschermd zijn tegen roofdieren is daarom belangrijk. Ook is het het beste om uw kippen in de gaten te houden als ze vrij rondscharrelen in de tuin. Het kan ook nodig zijn om uw oudere kippen een eigen kippenhok en ren te geven om te voorkomen dat ze worden gepikt door jongere, dominante hennen.

Voer en water
Zorg ervoor dat water- en voerbakken makkelijk te bereiken zijn. Dit houdt in dat ze niet te hoog geplaatst moeten worden. Daarnaast kan het ook een goed idee zijn om twee voer- en waterbronnen te hebben: één in de ren en één in de tuin voor als uw kippen vrij rondscharrelen. Oudere kippen zijn misschien niet meer goed in staat om een grote afstand af te leggen voor hun voer en water.

Voer voor oudere kippen
Als uw gehele kippentoom ouder is en geen van de hennen nog eieren legt, kunt u de gehele toom kippenvoer zonder toegevoegde calcium geven. Als uw toom uit kippen van verschillende leeftijden bestaat kunt u de gehele toom voer zonder toegevoegde calcium geven vanaf het moment dat de kuikens acht weken oud zijn totdat ze beginnen te leggen (16-18 weken). Hierna hebben de jonge kippen legkorrels nodig. Dit schaadt de oudere hennen niet, de toegevoegde calcium is zelfs goed voor hun botten.

Nagels knippen
Oudere kippen slijten hun nagels misschien niet meer voldoende met foerageren en krabben. Als u ziet dat de nagels gaan krullen zult u ze moeten knippen.

Een goede dierenarts
Probeer een dierenarts te vinden die gespecialiseerd is in pluimvee. Doe dit en registreer u voordat zich problemen voordoen. Artritis, legnood, jicht, tumoren, adenocarcinoom en eileiderontstekingen komen voor bij hennen van alle leeftijden, maar vaker bij oudere kippen.

VOORDELEN VAN OUDERE HENNEN

Op hun eigen manier zullen kippen ook nadat ze gestopt zijn met het leggen van eieren voordelen opleveren. Ook een oudere heb produceert nog steeds mest dat u voor uw tuin kunt gebruiken. Oudere hennen eten nog altijd een goede hoeveelheid insecten, en u zult merken dat u minder teken en slakken zult aantreffen in uw tuin. En tenslotte worden oudere hennen vaker broeds. Zij kunnen u op een natuurlijke manier helpen bij het uitbroeden van eieren die u heeft gekocht of het grootbrengen van kuikens.

 

Een kip in de zon voor een afrastering voor kippen
Afbeelding: Omlets nieuwe afrastering voor kippen chicken fencing

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *