Omlet blog

Hoe leggen kippen eieren?

Als u voor het eerst kippen houdt, heeft u zich vast al eens afgevraagd “hoe leggen kippen eieren”. Dit is de fascinerende weg die een ei, stap-voor-stap, aflegt.

Jongen kijkt naar hen die een ei legt in een Omlet Eglu Cube kippenhok

Stap een: Licht

Het proces van het leggen van een ei begint in de ogen van een kip. Zonlicht dringt het oog binnen en activeert de pijnappelklier, een lichtgevoelige klier vlak bij het oog. Dit zet een proces in de eierstok van de hen in gang waardoor de eisprong plaatsvindt. Deze lichtgevoeligheid is een van de redenen dat hennen tijdens de winter minder eieren leggen.

Stap twee: De dooier

Hennen worden geboren met twee eierstokken, waarvan één meteen stopt met werken nadat het kuiken is geboren. Waarschijnlijk gebeurt dit omdat het energie bespaart en zolang de andere eierstok werkt, één voldoende is.

In de eierstok bevinden zich een paar duizend potentiële eieren (Latijn: ovum, mv. ova). Als je een kip van binnen zou kunnen bekijken, dan zou je deze onontwikkelde ova aan het begin van de ruggengraat zien zitten. Op het moment dat een kip eenmaal oud genoeg is om eieren te leggen, beginnen een aantal ova zich te ontwikkelen tot wat later de dooier wordt. Vervolgens wordt een rijpe eicel (oöcyt) afgestoten door de eierstok en komt deze terecht in de opening van de eileider, ook infundibulum genoemd.

Dit proces, de ovulatie, vindt gemiddeld eens per 25 uur plaats. Normaal gezien begint dit proces weer van voor af aan ongeveer een uur nadat het laatste ei is gelegd.

Stap drie: Het eiwitstap drie: Het eiwit

De dooier bereikt via het trechtervormige infundibulum de eileider. Als een haan de hen het hof heeft gemaakt vindt hier de bevruchting van het ei plaats. In dit geval is op de dooier een wit vlekje zichtbaar. Dit is het kiemschijfje, een enkele cel van de hen die zich samen met het sperma van de haan door middel van celdeling zal ontwikkelen tot een embryo. 

De weg die het ei aflegt is altijd precies hetzelfde, of het nu bevrucht is of niet. De dooier reist in de eileider via het magnum en isthmus, waar het eiwit (ook albumen genoemd) zich ontwikkelt. Het eiwit en membraan zorgen ervoor dat alles samen wordt gehouden. De hagelsnoeren (of chalazae), twee spiraalvormige banden, zorgen ervoor dat een ei in het midden van het eiwit wordt opgehangen. Het geheel begint er inmiddels uit te zien als een ei. Er mist alleen nog een cruciaal onderdeel: de eierschaal!

Stap vier: De schaal

Het ei wordt vervolgens van zijn schaal voorzien. De ontwikkeling van de schaal duurt ongeveer twintig uur, dus dit is het meest tijdrovende deel van het proces. Voordat het ei zich voor de laatste keer verplaats wordt de buitenste, antimicrobiële laag van het ei gevormd. Hierna komt het in de cloaca terecht, klaar om te worden gelegd.

En dat was het. Nu u meer weet over hoe kippen eieren maken, vindt u het misschien interessant om meer feiten over eieren te lezen. En om de heerlijke eieren van uw kippen te bewaren, kunt u kiezen voor bijvoorbeeld de Egg Skelter eierspiraal.

This entry was posted in Kippen


2 replies on “Hoe leggen kippen eieren?”

Jeannette schreef:

Wat een heldere uitleg, hier zat ik echt op te wachten…….. alle respect voor de kip, en de haan niet te vergeten.

Jj Dijkstra schreef:

Mooi om nu te weten hoe het echt zo gaat bij kippen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *