Omlet blog

Wereld Eidag – 9 feiten over eieren

Omlets rode egg ramp

Wereld Ei Dag, voor het eerst gevierd in 1996, valt elk jaar op de tweede vrijdag van oktober. Dit betekent dat we deze dag dit jaar op de 8e van deze maand vieren. Als dit de eerste keer is dat u Wereld Eigdag viert, bekijk dan eens dit eiwitrijke recept. Echte enthousiastelingen kunnen natuurlijk ook deelnemen aan evenementen in de buurt of een wedstrijdje eierlopen organiseren.

Met Wereld Eidag in het vooruitzicht, zou Omlet Omlet niet zijn als we niet wat fascinerende feiten over eieren zouden delen.

Het is te voorspellen welke kleur eieren een hen legt door naar haar lellen te kijken

Vaak zal een kip bruine eieren leggen als haar lellen rood zijn. Kippen die witte eieren leggen, hebben meestal witte lellen. Hier zijn enkele uitzonderingen op, maar test het zelf maar eens door naar uw kippen te kijken.

Hennen draaien hun eieren tot wel 50 keer per dag

Een kip draait haar eieren wel 50 keer per dag als ze haar eieren uitbroedt. Dit doet ze zodat het embryo zich goed kan positioneren en om te voorkomen dat de dooier aan de zijkant van de schaal blijft plakken.

U kunt zien of een ei rauw of hardgekookt is door het te laten spinnen

U kunt dit uitproberen door een aantal eieren te koken en andere rauw te laten, om uw vrienden en familie op de proef te stellen. Als het ei makkelijk draait, betekent dit dat het hardgekookt is. Als het wiebelt, is het rauw. De wetenschap hierachter is dat het zwaartepunt van een hardgekookt ei vastligt waardoor het makkelijk draait, terwijl bij een rauw ei het zwaartepunt verandert, omdat de vloeistof in het ei beweegt.

Een kip in een Eglu kippenhok legt een blauw eiSommige kippen leggen blauwe en roze eieren

Als u dacht dat kippen alleen maar bruine en witte eieren leggen, dan heeft u het mis! Sommige kippenrassen, zoals de araucana, leggen van nature blauwe, groene en roze eieren.

De grootste afstand dat een ei is gegooid en gevangen is 98,51 meter

Er zijn een aantal wereldrecords waar eieren bij betrokken zijn. In 1978 gooide de Texaanse Johnny Dell Foley een kippenei over een afstand van maar liefst 98,51 meter naar Keith Thomas,  zonder het te breken. 

De meeste omeletten gemaakt in 30 minuten is 427

Nog een ei-gerelateerd wereldrecord. In 1990 maakte Howard Helmer maar liefst 427 omeletten van twee eieren in slechts 30 minuten. Dit record is tot op heden niet verbroken.

Eieren bevatten van nature vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor ons lichaam en speelt een belangrijke rol bij bij ons immuunsysteem. Maar weinig voedingsmiddelen bevatten van nature vitamine D. Eidooiers zijn een smakelijke uitzondering.

Gemiddeld eten mensen 173 eieren per jaar

Dit betekent dat er over de hele wereld jaarlijks ongeveer 1,2 biljoen eieren worden geproduceerd en gegeten. In Chinese huishoudens worden per persoon gemiddeld zelfs 300 eieren per jaar gegeten. 

Het kost een hen 24 tot 26 uur om een ei te produceren 

Kippen hebben ongeveer 24 tot 26 uur nodig om één ei te produceren en te leggen, waarvan ongeveer 20 uren nodig zijn om alleen de schaal te vormen. Hierna duurt het 15 tot 30 minuten voordat het proces weer opnieuw begint.


Omdat 2021 de 25e verjaardag van Wereld Eidag is, is dit het moment om het goed te vieren. zoals dat overal ter wereld wordt gedaan. Misschien hebben deze leuke feitjes wat inspiratie gegeven om zelf een wereldrecord te vestigen!

 

 

This entry was posted in Kippen


One reply on “Wereld Eidag – 9 feiten over eieren”

Natascha de Vos schreef:

Wat een leuke en grappige weetjes over kippen en hun eieren. Dit bracht een glimlach op mijn gezicht 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *