Omlet blog

Hoe bescherm je kippen tegen bloedluis?

Bloedluis bederft de levensvreugde in je kippenhok gegarandeerd. Het is daarom essentieel om te leren hoe je kippen beschermt tegen bloedluis zodat ze gezond en gelukkig blijven. Hoe vervelend en hardnekkig bloedluis ook is, het kan worden voorkomen en behandeld – vooral met de juiste opstelling voor het kippenhok.

Binnenkijken in een houten kippenhok

Wat is bloedluis?

Bloedluis, of dermanyssus gallinae, , is een kleine, rode parasiet die op de loer ligt om ‘s nachts toe te slaan in het kippenhok. Het is een van de grootste vijanden van kippenhouders en deze geniepige beestjes kunnen lastig te vinden en uit te roeien zijn. Het zijn nachtdieren en verstoppen zich in kieren en gaten van houten kippenhokken en zitstokken, waar ze hun maaltijd – kippenbloed – eten wanneer de toom slaapt.

Hoe weet ik of het bloedluis is?

Bloedluis is het meest actief in de warmere lente- en zomermaanden. De eerste symptomen van een bloedluisinfectie zijn verstoord of lusteloos gedrag. De beten van een bloedluis jeuken en zijn oncomfortabel en omdat de kippen als nachtelijke snack worden gebruikt, krijgen ze ook hun benodigde schoonheidsslaap niet. De toom lijkt hierdoor slaperig, of vertoont overmatig krab- en poetsgedrag.

Naarmate de besmetting vordert, kunnen kippen bloedarmoede krijgen, omdat ze het bloed verliezen aan de parasieten. Hun kammen en lellen kunnen er bleek uitzien in plaats van rood. Het zal je misschien ook opvallen dat ze terughoudend zijn om ‘s nachts op stok te gaan, omdat ze de slaaptijd met pijnlijke beten zijn gaan associëren.

Hoe verwijder je bloedluis uit je kippenhok?

Als je tot de conclusie bent gekomen dat het kippenhok wordt aangevallen door bloedluis, moet je snel en agressief actie ondernemen. Maak het kippenhok grondig schoon door alle bodembedekking, het nestmateriaal en de losse onderdelen zoals zitstokken en rekken te verwijderen. Schrob het kippenhok grondig met warm water en reinig alle voer- en drinkbakken. Gebruik indien mogelijk een hogedrukspuit om het kippenhok en de onderdelen schoon te maken.

Nadat het kippenhok schoon is, laat je het op een goed geventileerde, zonnige plek luchten. Als je bloedluis ziet ontsnappen, wacht dan 10 tot 15 minuten voordat je opnieuw met de hogedrukreiniger aan de slag gaat. Na eventueel herhaalde wasbeurten, laat je het kippenhok volledig drogen en behandel je het met een bloedluisproduct dat veilig is voor kippen. Er zijn poeders of concentraten die met water gemengd kunnen worden en die je op de aangetaste gebieden kunt spuiten. Kies wat je het prettigst vindt om mee te werken. Diatomeeënaarde is ook een goede keuze om bloedluisinfecties te behandelen en voorkomen, en het is helemaal veilig voor de toom. Je kunt dit ingrediënt toevoegen aan het stofbad voor kippen, , of direct in de veren strooien.

Hoe behandel je kippen die bloedluis hebben?

Als je toom is besmet met bloedluis, moet je zowel de aangetaste kippen als het hok behandelen. Diatomeeënaarde doodt de aanwezige bloedluis, maar de huid van de kippen zal ruw en pijnlijk zijn door de beten. Er zijn ook andere remedies die je zelf kunt maken, zoals knoflook of andere kruidensprays die bloedluis doden, maar zorg dat alle ingrediënten veilig zijn voor de kippen. Het kan helpen om appelciderazijn en elektrolyten in het drinkwater van de toom te doen om het energieniveau en herstel te bevorderen, evenals de veergroei van de kippen. Als het erop lijkt dat de kippen bloedarmoede hebben, vraag je dierenarts dan om advies over eventuele andere supplementen die nuttig kunnen zijn. Behandel kale plekken waar de veren zijn uitgeplukt met anti-pik middelen en middelen die helpen bij de genezing.

Het voorkomen van bloedluis

Het is makkelijker om bloedluis te voorkomen, dan om het te behandelen. Door te kiezen voor een kunststof kippenhok elimineer je de fijne scheuren en kieren waar bloedluis in verbergt en dit soort kippenhokken kunnen binnen enkele minuten worden schoongemaakt met een hogedrukreiniger. Bovendien hebben ze een korte droogtijd. Houten kippenhokken hebben te veel verstopplekken voor bloedluis en dat maakt ze vaak de hotspot van deze parasieten.

Naast een kunststof kippenhok in plaats van een houten kippenhok, kun je de binnenkant van het kippenhok en de grond eromheen behandelen met Diatomeeënaarde als natuurlijk afschrikmiddel. Door het kippenhok regelmatig te reinigen, houd je parasieten op afstand en zorg je dat de kippen er comfortabel bij blijven zitten tijdens de pieken in het plaagseizoen. En in tegenstelling tot houten hokken, hoeven kunststof kippenhokken niet te worden behandeld met gesproeide insecticiden om bloedluis te voorkomen.

Omlet en jouw kippen

De gladde oppervlakken vande kunststof kippenhokken van Omlet voorkomen dat bloedluis zich nestelt en ze houden de toom de hele zomer comfortabel. Ben je bezorgd over een plaag buiten het hok? Ons kippenspeelgoed en onze zitstokken zijn allemaal gemaakt van materiaal dat bestand is tegen bloedluis zodat jouw toom zich kan vermaken zonder de dreiging van bloedluis. Combineer het met een Inloopren voor kippen voor voldoende buitenruimte en de opstelling van jouw kippen zal perfect en parasiet-vrij zijn voor de zomer. Zo leg je de basis voor ontspannen dagen samen.

Kip klimt de ladder op in de Eglu Pro ren

 

 

 

This entry was posted in Kippen


2 replies on “Hoe bescherm je kippen tegen bloedluis?”

Peggy Van den Bogaert schreef:

Vorig jaar een Eglu aangeschaft, toch nog steeds last van bloedluizen. Ze verstoppen zich in de gaten van de schroeven op in de draad van de schroeven. Daar kom je ook niet met de hoge drukreiniger. Enkel na demonteren van het hok en hopen dat je alles vernietigd hebt, ben ik even vrij geweest van de bloedluis.

Marlies schreef:

Haast twee jaar geen bloedluis met de Eglu, helaas dit voorjaar toch weer wel. Verbazingwekkend waar die kleine, rode krengetjes zich toch ook in een eglu weten te verschansen. Wel vele malen makkelijker te reinigen dan traditioneel houten hok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts