Omlet blog

Bloedluis bij kippen voorkomen

Inkijk in een houten kippenhok 2

Het bloedluis probleem

Bloedluis, of dermanyssus gallinae, is waarschijnlijk de grootste nachtmerrie van iedereen die kippen houdt. Deze nachtdieren leven in de hoeken en kieren van het kippenhok en komen alleen ‘s nachts naar buiten om zich te voeden met het bloed van uw kippen. De meeste mensen die al langer kippen houden hebben waarschijnlijk al eens met deze parasieten te maken gehad en zullen kunnen bevestigen dat het lastiger is om van ze af te komen en dat ze destructiever zijn dan alle andere plagen tezamen. 

Bloedluis bestrijden

Als u in uw houten kippenhok te maken krijgt met een bloedluis-invasie zijn er een aantal dingen die u kunt doen om te proberen van ze af te raken. Begin met het grondig reinigen van het hok. Strip het hok zoveel mogelijk en boen alle hoeken en kieren met warm water. U zult dakbedekking moeten vervangen en de zitstokken, feeders, drinkbakken en andere losse voorwerpen in het hok zorgvuldig moeten schoonmaken. Verwijder al het nestmateriaal omdat ook dit besmet kan zijn.

Als u tijdens het drogen van het hok nog steeds mijten uit de kieren van het hout ziet kruipen, probeer dan om het hok en alle losse onderdelen met een hogedrukreiniger te behandelen. Laat 10-15 minuten drogen en behandel het dan nog eens met de hogedrukreiniger. Herhaal totdat u amper nog mijten ziet. 

Ziet u nog steeds mijten? Tijd voor anti-bloedluisproducten. Meng een specifiek concentraat met water, volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking en breng het aan in het kippenhok. Besteed extra aandacht aan de plekken waar de mijten zich kunnen schuilhouden (zoals hoeken en de uiteinden van zitstokken) maar behandel het gehele kippenhok. Als het hok helemaal droog is, behandel dan uw kippen met bloedluispoeder, net als het nestmateriaal in hun hok en hun stofbad.

Lenham houten kippenhok versus Omlet Eglu Cube kippenhok

In de zomer dient u om de paar dagen de poeder opnieuw aan te brengen. In veel gevallen zult u om van de bloedluis af te raken het hok gedurende twee weken regelmatig grondig moeten reinigen. Als het herfst wordt en de mijten inactief worden, zullen ze zich niet op uw kippen voeden. Helaas zullen ze weer tevoorschijn komen als het in de lente weer warmer wordt. 

Bloedluis voorkomen

De gladde kunststof oppervlakken van de Eglu kippenhok maakt het voor bloedluizen lastig om zich te verstoppen. Er zijn geen hoeken en gaten die u niet kunt schoonmaken met een hogedrukreiniger. Hierdoor kunt met een grondige reinigen van de Eglu al het stof, vuil en eventueel plaagdiertjes verwijderen.

Omdat de Eglu zo eevoudig kan worden gedemonteerd, is het schoonmaken heel makkelijk in vergelijking met het schoonmaken van een houten hok. We hebben zelfs gehoord dat mensen hun houten hokken helemaal hebben verbrand, als laatste redmiddel om van het bloedluisprobleem af te komen. Bij uw Omlet Eglu kippenhok is het mogelijk om de zijpanelen los te schroeven en te verwijderen om het kippenhok grondig schoon te maken. Voor een volledige reiniging kan het nodig zijn om de ren los te koppelen. Ook het achterpaneel van het Eglu Cube kippenhok kan eenvoudig worden verwijderd zodat u volledige toegang heeft tot de binnenkant ervan.

De Eglu kippenhokken zijn de afgelopen 15 jaar een oplossing geweest voor veel mensen die er genoeg van hadden om constant te moeten strijden tegen bloedluis in hun houten kippenhok. Dit zijn een aantal reacties die we hebben gekregen van Eglu eigenaren met betrekking tot het bestrijden van bloedluis:

“Ik dacht er al twee jaar over na om een Eglu aan te schaffen maar deze zomer werd de bloedluisinvasie te erg. Ik wil geen chemicaliën/insecticiden in de buurt van mijn hennen gebruiken dus ben ik ervoor gegaan en ik ben heel tevreden.” Sue

“Na een aantal slechte ervaring met mijten besloten we dat we er genoeg van hadden en dat het tijd was een volgens de advertentie ‘mijt-vrije Eglu” te kopen. Aanvankelijk werden we wat weerhouden door de prijs maar nu wenste ik dat ik er vanaf het begin een had gehad! Ik kan de Omlet Eglu niet meer waardering geven! Terwijl het eerst 2 uur kostte om het kippenhok schoon te maken en te boenen, is dit nu binnen 10 minuten gedaan! Sinds we de Cube hebben, hebben we geen last gehad van bloedluizen. Ik ben er heel blij mee en onze kippen ook. Hadden we er maar eerder een gekocht! Amie

“Voor mij is de belangrijkste eigenschap dat alle oppervlakken hygiënisch en makkelijk te reinigen zijn. Ik zou nooit meer een houten hok kopen na eindeloos geworsteld te hebben tegen mijten die zich in alle hoeken en kieren van de platen verstopten. In de Eglu kunnen de mijten zich nergens verstoppen en het hok kan makkelijk en snel worden schoongemaakt. Ik weet zeker dat er voor gezonde hennen geen beter hok verkrijgbaar is. Neil


Krijgt u al jeuk als u alleen al aan bloedluis denkt? Bekijk onze video over twee buren die deze zomer een heel verschillende ervaring hebben wat betreft het houden van kippen:

This entry was posted in Kippen


2 replies on “Bloedluis bij kippen voorkomen”

Peggy Van den Bogaert schreef:

Vorig jaar een Eglu aangeschaft, toch nog steeds last van bloedluizen. Ze verstoppen zich in de gaten van de schroeven op in de draad van de schroeven. Daar kom je ook niet met de hoge drukreiniger. Enkel na demonteren van het hok en hopen dat je alles vernietigd hebt, ben ik even vrij geweest van de bloedluis.

Marlies schreef:

Haast twee jaar geen bloedluis met de Eglu, helaas dit voorjaar toch weer wel. Verbazingwekkend waar die kleine, rode krengetjes zich toch ook in een eglu weten te verschansen. Wel vele malen makkelijker te reinigen dan traditioneel houten hok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *