Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omlet blog

Bloedluis bij kippen voorkomen

Het bloedluis probleem

Bloedluis, of dermanyssus gallinae, is waarschijnlijk de grootste nachtmerrie van iedereen die kippen houdt. Deze nachtdieren leven in de hoeken en kieren van het kippenhok en komen alleen ‘s nachts naar buiten om zich te voeden met het bloed van uw kippen. De meeste mensen die al langer kippen houden hebben waarschijnlijk al eens met deze parasieten te maken gehad en zullen kunnen bevestigen dat het lastiger is om van ze af te komen en dat ze destructiever zijn dan alle andere plagen tezamen. 

Bloedluis bestrijden

Als u in uw houten kippenhok te maken krijgt met een bloedluis-invasie zijn er een aantal dingen die u kunt doen om te proberen van ze af te raken. Begin met het grondig reinigen van het hok. Strip het hok zoveel mogelijk en boen alle hoeken en kieren met warm water. U zult dakbedekking moeten vervangen en de zitstokken, feeders, drinkbakken en andere losse voorwerpen in het hok zorgvuldig moeten schoonmaken. Verwijder al het nestmateriaal omdat ook dit besmet kan zijn.

Als u tijdens het drogen van het hok nog steeds mijten uit de kieren van het hout ziet kruipen, probeer dan om het hok en alle losse onderdelen met een hogedrukreiniger te behandelen. Laat 10-15 minuten drogen en behandel het dan nog eens met de hogedrukreiniger. Herhaal totdat u amper nog mijten ziet. 

Ziet u nog steeds mijten? Tijd voor anti-bloedluisproducten. Meng een specifiek concentraat met water, volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking en breng het aan in het kippenhok. Besteed extra aandacht aan de plekken waar de mijten zich kunnen schuilhouden (zoals hoeken en de uiteinden van zitstokken) maar behandel het gehele kippenhok. Als het hok helemaal droog is, behandel dan uw kippen met bloedluispoeder, net als het nestmateriaal in hun hok en hun stofbad.

In de zomer dient u om de paar dagen de poeder opnieuw aan te brengen. In veel gevallen zult u om van de bloedluis af te raken het hok gedurende twee weken regelmatig grondig moeten reinigen. Als het herfst wordt en de mijten inactief worden, zullen ze zich niet op uw kippen voeden. Helaas zullen ze weer tevoorschijn komen als het in de lente weer warmer wordt. 

Bloedluis voorkomen

Ook voor bloedluis geldt dat voorkomen beter is dan genezen. En een van de weinige dingen die u kunt doen om te voorkomen dat deze beestjes uw kippen lastigvallen, is een kippenhok aanschaffen waarin ze zich niet goed kunnen huisvesten.

De gladde kunststof oppervlakken van de Eglu kippenhok maakt het voor bloedluizen lastig om zich te verstoppen. Er zijn geen hoeken en gaten die u niet kunt schoonmaken met een hogedrukreiniger. Hierdoor kunt met een grondige reinigen van de Eglu al het stof, vuil en eventueel ongedierte verwijderen. Door de Eglu regelmatig schoon te maken voorkomt u dat bloedluis een probleem wordt voor u en uw kippen. Dit bespaart een hoop tijd en geld dat u kwijt zou zijn aan het desinfecteren en schoonmaken van een traditioneel kippenhok. 

De Eglu kippenhokken zijn de afgelopen 15 jaar een oplossing geweest voor veel mensen die er genoeg van hadden om constant te moeten strijden tegen bloedluis in hun houten kippenhok. Dit zijn een aantal reacties die we hebben gekregen van Eglu eigenaren met betrekking tot het bestrijden van bloedluis:

“Ik dacht er al twee jaar over na om een Eglu aan te schaffen maar deze zomer werd de bloedluisinvasie te erg. Ik wil geen chemicaliën/insecticiden in de buurt van mijn hennen gebruiken dus ben ik ervoor gegaan en ik ben heel tevreden.” Sue

“Na een aantal slechte ervaring met mijten besloten we dat we er genoeg van hadden en dat het tijd was een volgens de advertentie ‘mijt-vrije Eglu” te kopen. Aanvankelijk werden we wat weerhouden door de prijs maar nu wenste ik dat ik er vanaf het begin een had gehad! Ik kan de Omlet Eglu niet meer waardering geven! Terwijl het eerst 2 uur kostte om het kippenhok schoon te maken en te boenen, is dit nu binnen 10 minuten gedaan! Sinds we de Cube hebben, hebben we geen last gehad van bloedluizen. Ik ben er heel blij mee en onze kippen ook. Hadden we er maar eerder een gekocht! Amie

“Voor mij is de belangrijkste eigenschap dat alle oppervlakken hygiënisch en makkelijk te reinigen zijn. Ik zou nooit meer een houten hok kopen na eindeloos geworsteld te hebben tegen mijten die zich in alle hoeken en kieren van de platen verstopten. In de Eglu kunnen de mijten zich nergens verstoppen en het hok kan makkelijk en snel worden schoongemaakt. Ik weet zeker dat er voor gezonde hennen geen beter hok verkrijgbaar is. Neil


Krijgt u al jeuk als u alleen al aan bloedluis denkt? Bekijk onze video over twee buren die deze zomer een heel verschillende ervaring hebben wat betreft het houden van kippen:

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *