Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Hoe oud is uw hond in mensenjaren?

 

Curly Coated Retriever

Als hondeneigenaar heeft u zich waarschijnlijk wel eens afgevraagd hoe oud uw hond in mensenjaren zou zijn. En waarschijnlijk bent u de berekening dat één hondenjaar gelijk staat aan zeven mensenjaren tegengekomen. Maar deze regel is in feite verre van juist en uitrekenen hoe oud uw hond in mensenjaren is, is iets ingewikkelder dan dit. Honden verjaren niet op hetzelfde tempo als mensen en ook met het formaat en het ras van de hond moet rekening worden gehouden. Kleine honden worden doorgaans sneller volwassen en leven langer dan grotere rassen, en niet-rashonden leven doorgaans langer dan rashonden. De precieze reden waarom kleine honden langer leven dan grote honden is niet duidelijk (over het algemeen worden grote zoogdieren namelijk ouder dan kleine). Wel hebben wetenschappers aangetoond dat per 2 kg lichaamsgewicht de levensverwachting van een hond ongeveer met een maand afneemt.

Vergeleken met mensen worden honden sneller ouder gedurende de eerste jaren van hun leven en vertraagt dit naar het einde toe. Het berekenen van de leeftijd van een hond in mensen jaren is lastig, maar  min of meer mogelijk met onderstaande grafiek:

De vier fasen van een hondenleven

Emotionele en fysieke volwassenheid treedt op in de loop der tijd en in fasen, hoewel elke hond zich op zijn eigen tempo ontwikkelt, afhankelijk van het ras, formaat en persoonlijkheid. Dit s een overzicht van wat u tijdens de verschillende fasen kunt verwachten.

PUPPY – Eindigt meestal tussen 8 en 18 maanden

Puppy’s van kleinere rassen worden beduidend sneller volwassen dan puppy’s van grotere rassen. Kleine honden zijn volledig volgroeid op een leeftijd van 10-12 maanden, terwijl oudere honden puppy blijven tot achttien maanden en soms zelfs twee jaar. Elke pup wordt doof en blind geboren en is niet in staat zijn eigen lichaamstemperatuur te reguleren. Na vier weken wordt een pup gespeend over een periode van 2-3 weken waarna hij vast voer gaat eten. Hun zintuigen ontwikkelen zich en een puppy leert hoe hij zich tegen andere honden, huisdieren en mensen moet gedragen. Het socialiseren van een pup is in deze fase erg belangrijk. Een puppy dient de eerste acht tot tien weken van zijn leven door te brengen met zijn moeder en broers en zussen.

ADOLESCENT Start tussen de 6 en 18 maanden

De pubertijd is waarschijnlijk de meest uitdagende periode van een hondenleven. In deze fase beginnen de hormonen op te spelen. Als een hond niet is gecastreerd, zal hij/zij zich waarschijnlijk als een ware puber gedragen. Ook zal uw hond zijn tweede set tanden krijgen. Zijn tanden zullen zeer doen en hij zal er alles aan proberen te doen om van dit onaangename gevoel af te komen. En dit betekent kauwen op… alles! Geef uw hond voldoende daarvoor bestemde speeltjes. Uw hond zal in deze fase ook zijn puppy-vacht verliezen en een flinke groeispurt doormaken. Adolescentie is de perfecte tijd om te beginnen met gehoorzaamheidstraining.

VOLWASSENStart tussen de 12 en 36 maanden 

Over het algemeen zijn kleine honden na een jaar volwassen, grote rassen na twee en zeer grote rassen na drie jaar. Uw hond is uitgegroeid en heeft waarschijnlijk een hoogte en formaat bereikt dat typisch is voor het ras. Een volwassen reu tilt zijn poot op tijdens het plassen en een teefje zal voor het eerst loops worden. Tijdens deze levensfase zijn honden het fitst en hebben daarom voldoende beweging en uitdagingen nodig. Het gedrag van volwassen honden is moeilijker te veranderen dan tijdens de eerdere fases van zijn leven.

SENIORtussen de 6 en 10 jaar 6

In deze fase van het leven van uw hond begint u waarschijnlijk te merken dat hij ouder wordt. Uw hond zal misschien nog van lange wandelingen genieten maar hij is niet meer zo springerig als hij ooit was. Ook zal het misschien iets langer duren voordat uw hond op uw commando’s reageert. Net als mensen worden ook honden langzaam maar zeker ouder en dit proces beïnvloedt ze op een vergelijkbare manier. Oudere honden hebben meer rust nodig en het is belangrijk dat ze hun eigen rustige plek hebben met een zacht, comfortabel kussen en vrij van tocht. Het is belangrijk om te weten wanneer uw hond een senior is geworden omdat u onder andere aanpassingen zult moeten doen wat betreft dieet en beweging. Uw dierenarts kan u helpen vast te stellen wanneer het tijd is om deze aanpassingen te doen.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *