Omlet blog

Hoe oud is uw hond in mensenjaren?

Senior Labrador Retriever liggend op Omlet Bolsterbed voor honden

Heeft u zich ooit afgevraagd of uw hond ouder is dan u in mensenjaren? Net als veel hondeneigenaren, bent u waarschijnlijk bekend met de regel dat één jaar voor uw hond gelijk staat aan zeven jaren voor mensen. Maar deze regel is verre van nauwkeurig en de berekening is niet zo eenvoudig.

Het idee dat één hondenjaar gelijk is aan zeven mensenjaren is meer herkauwd dan hondenspeeltjes. Het berekenen van de leeftijd van een hond in mensjaren is afhankelijk van een verschillende factoren. Welk ras is uw hond? Is uw hond groot of klein? Deze gegevens zijn van invloed bij het omrekenen van hondenjaren naar mensenjaren.

Dus als u echt wilt weten hoe oud uw 4-jarige Shar Pei is in mensenjaren, lees dan verder terwijl we de mythes ontkrachten en de feiten ontdekken.

Waar komt de “zeven-jaar-regel” vandaan?

Hoewel de exacte oorsprong van de regel van 1 op 7 jaar voor honden ten opzichte van mensen niet helemaal bekend is, hebben we enkele voorbeelden die teruggaan tot de dertiende eeuw. In 1268 werd op de vloer van Westminster Abbey een berekening van het “Laatste Oordeel” beschreven waarin stond dat mensen leven tot de leeftijd van 81 en honden leven tot de leeftijd van 9. Maar dat is een verhouding van 9:1? Inderdaad.

In de achttiende eeuw kwam de Franse natuurkundige Georges Buffon met de theorie dat mensen honderd jaar worden en honden tien. Hij kwam tot de conclusie dat de verhouding tussen hondenjaren en menselijke jaren 10:1 was. Maar dit is nog steeds geen 7:1 – hoe zijn we tot die conclusie gekomen?

Pas in de jaren 1950 veranderde de opvatting over de gemiddelde leeftijd van mensen. De nieuwe levensverwachting voor mensen werd geschat op zeventig jaar. De gemiddelde leeftijd van honden bleef echter tien jaar. Het was dus op dit moment dat de 7:1 verhouding tussen mensen- en hondenjaren tot stand kwam. Dierenartsen en huisdiereigenaren namen deze vuistregel snel over en zo werd de “zeven-jaar regel” voor het berekenen van de leeftijd van honden- naar mensenjaren aangenomen.

Hoe bereken je de ware leeftijd van een hond in mensenjaren?

Eén feit waar onderzoekers, wetenschappers en dierenartsen het over eens zijn, is dat honden aanzienlijk sneller verouderen in hun eerste levensjaar dan op enig ander moment in hun leven, vooral in vergelijking met mensen.

De American Veterinary Medical Association (AVMA), die meer dan 100.000 dierenartsen vertegenwoordigt, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het ouder worden van honden en een nieuwe standaard vastgesteld. Ze hebben specifieke hondenrassen en -maten geëvalueerd om te komen tot een verhouding van de gemiddelde veroudering van honden en mensen. Dit is wat ze hebben geconcludeerd:

  • Voor alle hondenrassen en -formaten is het eerste jaar van hun leven gelijk aan vijftien mensenjaren. Dit verklaart waarom één jaar oude puppy’s veel lijken op tieners.
  • Alleen op basis van grootte (grote hond versus kleine hond) is het tweede levensjaar van elke hond gelijk aan ongeveer 9 jaar. Dus tegen de tijd dat een teckel bijvoorbeeld twee jaar oud is, zouden ze (in mensenjaren) mogen autorijden – hoewel we dat niet aanbevelen.
  • Elk jaar daarna worden honden vier tot zeven mensenjaren ouder voor elk hondenjaar, afhankelijk van het ras en de grootte. Dit betekent dat reuzenrassen zoals Newfoundlanders tegen de tijd dat ze vier jaar oud zijn, wel veertig jaar zijn in mensenjaren.

Leven kleine honden gemiddeld langer dan grote honden?

In het wild leven grotere dieren zoals olifanten en walvissen over het algemeen langer dan kleinere dieren, zoals muizen. In de hondenwereld is dit fenomeen echter omgekeerd. Hoewel er uitzonderingen zijn op elke regel, leven kleinere honden over het algemeen langer dan grotere honden.

Maar waarom? Wetenschappers hebben geen definitief antwoord op deze vraag, wel zijn er een aantal mogelijkheden. Simpel gezegd, grotere honden verouderen en groeien sneller. Naarmate hun lichamen groeien, groeien ook de eiwitten die de moleculaire structuur van hun botten en organen vormen. Hoewel er geen concreet bewijs is, zijn veel wetenschappers van mening dat deze snellere eiwitproductie een oorzaak kan zijn van een kortere levensduur bij grotere honden.

Snellere veroudering bij grotere honden is niet de enige verklaring. Grotere honden hebben namelijk gemiddeld gezien ook vaker last van gezondheidsproblemen dan kleinere honden. Ontwikkelingsstoornissen in het bewegingsapparaat en gastro-intestinale problemen komen vaker voor bij grotere honden. Dit wordt in verband gebracht met hun snellere veroudering en groei. Denk bijvoorbeeld aan een Deense dog. Bij de geboorte zijn deze reuzen al tien keer groter dan puppy’s van kleine hondenrassen.

Hoe Omlet kan helpen uw hond een gezond leven te laten leiden

Net als bij mensen spelen genen een grote rol in de levensverwachting van een hond. En hoewel we hun DNA niet kunnen veranderen, zijn er wel een paar dingen en veel producten die ervoor kunnen zorgen dat het leven van uw hond zo gezond en gelukkig mogelijk is.

  • Evenwichtige voeding. Zoals mensen vaak zeggen: “je bent wat je eet”, hetzelfde geldt voor honden. Zorg er dus voor dat u uw hond dagelijks gezonde maaltijden geeft. Gebruik een milieuvriendelijke voerbak voor honden om de gezondheid van uw hond te ondersteunen, ongeacht hun leeftijd.
  • Beweging. Actieve honden zijn gezonde honden en hoe meer ze bewegen, hoe gezonder ze zullen zijn. Wees echter voorzichtig en overdrijf het niet, omdat sommige rassen vatbaarder zijn voor gewrichtsblessures dan andere. Matige wandelingen en spelen met een bal zijn vaak ideaal om uw hond de nodige beweging te geven. Uitdagende hondenspeeltjes houden uw hond mentaal gezond.
  • Comfort is key. Wat zorgt ervoor dat mensen langer leven? Slaap. En hoewel er geen verband is tussen slaap en het verouderingsproces van een hond, is er geen twijfel dat honden weten hoe belangrijk het is om te slapen. Waarom zou u er dan niet voor zorgen dat uw hond zo comfortabel mogelijk kan slapen? Een ondersteunend traagschuimmatras zoals Topology van Omlet is de perfecte hondenmand voor elk hondenras. Voeg daar een superzachte hondendeken aan toe en uw hond kan heerlijk dromen.

Alle hondenbezitters zijn het er vast over eens dat onze honden ons leven compleet maken. Het begrijpen van hoe en waarom ze ouder worden, is de eerste stap om ervoor te zorgen dat de tijd die we met onze viervoeters hebben, zo fijn mogelijk is voor iedereen. Wat de leeftijd van uw hond ook is, één ding is zeker – Omlet staat klaar om u te voorzien van alle producten die u nodig heeft om uw hond een zo goed mogelijk leven te geven.

Vrouw aait puppy in Omlet Fido Studio hondenbench

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *