Omlet blog

Omgaan met het verlies van een huisdier

Iedereen die het verlies van een huisdier heeft meegemaakt weet dat dat net zo verdrietig kan zijn als het verliezen van een vriend of familielid. Voor veel koppels is een huisdier zoals een kind, maar dan met vier poten en een staart. Veel mensen vinden steun en vriendschap tijdens de hoogte- en dieptepunten van het dagelijks leven. Het overlijden van een huisdier kan voor veel verdriet zorgen.

Het is oké om verdrietig te zijn

Neem de tijd om te verwerken wat er is gebeurd en sta uzelf toe om verdrietig te zijn. Dit is zeker belangrijk als u kinderen heeft die misschien voor het eerst te maken krijgen met verlies en moeite hebben dit te begrijpen.

Vaak komen eigenaren voor de moeilijke keuze te staan om hun huisdier in te laten slapen als de gezondheid te ver achteruit is gegaan. Dit kan een ander aspect toevoegen aan het rouwproces, omdat u zich misschien schuldig voelt over deze keuze of het idee heeft dat u misschien nog iets had kunnen doen. Bespreek dit met uw dierenart, die u waarschijnlijk zal verzekeren dat u de juiste keuze heeft gemaakt.

Schaam u niet voor het verdriet dat u voelt. Er zijn mensen die u verdriet van het verlies van een huisdier misschien niet zullen begrijpen, maar dit betekent niet dat u zich niet verdrietig mag voelen. Als u denkt dat het beter is om een paar dagen vrij te nemen van uw werk om te rouwen, doe dit dan zeker. Een huisdier dat jaren bij u heeft gewoond laat een leegte achter. En gevoelens van eenzaamheid en leegte zijn heel begrijpelijk.

Deel met uw vrienden en familie hoe u zich voelt. Als u echter het idee heeft dat zij u niet zullen begrijpen, zoek dan online of via een stichting steun bij het verwerken van uw verlies.

Als het dier dat is gestorven uw enige huisdier was, overweeg dan om de mand, speeltjes en voerbakken uit het zicht te zetten. Het kan helpen om niet constant aan het verlies herinnerd te worden.

Heeft u nog andere huisdieren, houd dan in de gaten of er geen tekenen van depressie of eenzaamheid zijn. Raadpleeg uw dierenart als u het idee heeft dat het gedrag van uw achtergebleven huisdier sterk verandert en er geen beterschap optreedt.

En dan?

Sommige mensen kiezen er snel na het overlijden van een huisdier voor een nieuw dier in huis te nemen. Dit kan helpen de leegte op te vullen. Andere mensen hebben dan juist het idee dat ze het overleden huisdier vervangen. U kunt dan ook overwegen om een ander dier te adopteren. Als u bijvoorbeeld uw hond heeft verloren, kunt u een kat uit het asiel een nieuw thuis geven. Zo vervangt u uw vorige huisdier niet en geeft u een kat dit dit nodig heeft een fijn nieuw thuis.

Bijna alle huisdier eigenaren maken veel foto’s van hun dieren. En dit is de tijd om er wat mee te doen. Sorteer uw foto’s en maak van uw favorieten een fotoalbum of laat ze op doek drukken. Zo zal uw huisdier deel uit blijven maken van uw huis. Om uw huisdier te gedenken kunt u bijvoorbeeld ook een boom of bloemen planten op de favoriete plek van uw huisdier, geld doneren aan de dierenbescherming of u als vrijwilliger inzetten voor het plaatselijke asiel.

Pawprints Left By You – Door Vayda Venue

You no longer greet me






It will take time to heal,






This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *