Omlet blog

Hoe kies je de geschikte kip voor jou?

Klein meisje raapt eieren van de kippen in de Eglu Pro van Omlet

Je hebt besloten dat het houden van kippen past bij jouw levensstijl, maar heb je ook al besloten welk soort kippen je graag wil gaan houden? Kippen komen in allerlei maten en kleuren, en de verschillende rassen bieden unieke eigenschappen. Duik in de wereld van kippen en ontdek hoe je de geschikte kip voor jou kiest.

Welke kippen passen het beste bij mij?

Verschillende kippenrassen bieden verschillende voordelen, dus de keuze voor de meest geschikte kip hangt vooral af van jouw gezin en levensstijl, het klimaat waarin je woont en de beschikbare ruimte die je hebt. Er is geen one-size-fits-all optie, maar er zijn wel veel soorten kippen die door bijna iedereen, op alle plekken, gehouden kunnen worden. Maar ongeacht de soorten kippen die je kiest, heeft elke toom eenweerbestendig kippenhok nodig en een eigen ruimte. Of dit nou een kippenren, afrastering voor kippen of een veilig gebied is waarin de kip vrij kan rondscharrelen.

Beste kippenrassen voor kinderen

Sommige kippenrassen staan bekend om hun zachte en volgzame karakter, waardoor ze goed bij kinderen passen. Hoewel het karakter van een kip niet gegarandeerd kan worden, staan sommige rassen erom bekend makkelijker tam te worden dan andere. Dit zijn de meest voorkomende kippenrassen voor kinderen:

Beste kippenrassen voor kleine ruimtes

Grootte kan een zorg zijn voor sommige mensen, maar er zijn kippen die in miniatuurvorm komen. De genoemde rassen zijn ‘’echte krielkippen’’. Dit betekent dat er geen grotere versie van te vinden is. Maar sommige ‘’full-size’’ rassen hebben wél een krielversie. Deze kleine rassen zijn perfect voor wat kleinere ruimtes, maar ze hebben nog steeds een grote persoonlijkheid om te delen:

Beste kippenrassen voor vrije-uitloop

Sommige kippen zijn wat fanatiekere foerageurs dan andere. Deze rassen doen het goed in een grote kippenren, maar ze hebben een heleboel ruimte nodig om hun avontuurlijke kant ook de ruimte te geven. Deze kippen zijn groot en behendig genoeg omroofdierenop afstand te houden, waardoor ze geschikt zijn om te houden in een open ruimte:

Hoe kies je de geschikte kippen voor jou - jongen raakt eieren uit de Eglu Cube

Beste kippenrassen voor eieren

Goede rassen die eieren leggen zullen tot zo’n 250 eieren per jaar produceren. Deze rassen leggen het hele jaar door eieren, en ook als ze al wat ouder zijn. Als je zoekt naar een manier om je gezin verse eitjes te geven dan zijn deze leg-supersterren de beste keuze:

Beste kippenrassen voor gekleurde eieren

Alle kippen leggen eieren, maar sommige kunnen de mand met eieren een beetje diversiteit geven. Witte en bruine eieren zijn mooi, maar als je graag wat kleur wil toevoegen, dan kun je misschien een ras toevoegen dat gepigmenteerde eieren legt. Van blauw en groen tot crème en roze: dit zijn de rassen die kleurrijke eieren leggen.

Blauwe eieren:

Groene eieren:

  • Easter Egger
  • Favaucana
  • Isbar
  • Olive Egger (Maran/Ameraucana kruising)
  • Whiting True Green

Crème of roze eieren:

Bruine eieren:

Witte eieren:

Beste kippenrassen voor in een warm klimaat

Niet alle kippen kunnen goed tegen de hitte. Sterker nog, de meeste rassen zijn wat beter geschikt voor de kou dan voor de warmte. Maar sommige hebben natuurlijke eigenschappen die helpen om beter om te gaan met warme zomers. Grote kammen en minder lichaamsgewicht helpen bij warm weer. Deze kenmerken komen voor bij de volgende rassen:

Beste kippenrassen voor in een koud klimaat

De meeste kippen kunnen goed tegen de kou, maar net zoals sommige rassen beter hitte verdragen, zijn er ook kippen die wat beter tegen de kou kunnen. Kleine kammen zijn minder vatbaar voor bevriezing, een zware bouw voegt wat extra isolatie toe en bevederde poten bieden extra bescherming tegen de koude lucht. Dit zijn enkele rassen die gebouwd zijn tegen de kou:

Kippenrassen die wat extra zorg nodig hebben

Kippen zijn over het algemeen makkelijk te verzorgen. Ze over-eten zich niet snel, dus voer kan altijd tot hun beschikking zijn, en als ze toegang hebben tot vers water kunnen ze hun dorst lessen wanneer dat nodig is. Maar sommige rassen hebben wat meer aandacht nodig dan andere:

Sierkippen hebben een verenpakket dat modderig kan worden of bedekt kan raken met vuil. Dat kan voorkomen bij de volgende rassen:

De veren van deze soorten kunnen ze ook vatbaarder maken voor extreme temperaturen. Dat geldt met name voor Frizzles en Zijdehoenders. Dit is omdat hun veren extra fluffy zijn en daardoor kan de lichaamstemperatuur niet goed gereguleerd worden zoals bij hun glad gevederde vriendinnen. Als je in een klimaat woont met extreme temperaturen, of als jouw land de neiging heeft om erg modderig te worden, is het wellicht verstandig een ander ras te overwegen.

Omlet en jouw kippen

Ongeacht welke kip je kiest: ze hebben geluk met een eigenaar die onderzoek doet naar manieren om het best mogelijke thuis te creëren. Door je kippen te huisvesten in veilige kippenhokken, ruime kippenrennen en de kippen te voorzien van uniek speelgoed voor kippen en accessoires zul je de favoriete persoon van jouw toom zijn. Door hun basisbehoeften (en meer) te voorzien, bouwen jullie een band op die een leven lang meegaat.

Kies de geschikte kippen voor jou - Meisje zit met vrije-uitloop kippen buiten de Eglu Cube

 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *