Omlet blog

Welk kippenras past het beste bij u?

Verschillende soorten kippen samen in een Eglu Cube kippenhok met ren

Misschien bent u van plan om kippen te kopen of om uw bestaande kippentoom uit te breiden. Maar waar bent u precies naar op zoek?

Er zijn een aantal factoren die u in uw beslissing moet meenemen. Bijvoorbeeld, is uw voornaamste wens een goede hoeveelheid eieren, of kleurrijke eieren? Worden de hennen in de eerste plaats gehouden als huisdier of juist voor hun eieren/hun vlees? Moeten de kippen rustig zijn zodat ze geschikt zijn voor kinderen?

Wij geven een aantal tips om de kippen te vinden die het beste bij uw wensen passen. 

Goede eierleggers

Alle kippen die u kunt kopen leggen eieren. Maar als u op zoek bent naar twee of drie hennen die voor voldoende eieren voor uw gezin kunnen zorgen, dan zijn bepaalde rassen hiervoor meer geschikt dan andere.

De meeste hennen maken in de winter een periode door waarin hun eierproductie stopt. Een gemiddelde van vijf of meer eieren per week over een jaar genomen, is het meeste wat u kunt verwachten. De kippenrassen die vaak aan deze verwachting voldoen zijn de ancona, australorps, favaucana en rhode island red. Veel andere rassen leggen gemiddeld vier eieren per week, maar de genoemde vier rassen zijn de koninginnen van het kippenhok wat betreft hun eierproductie. Zij leggen maar liefst tussen de 260 en 300 eieren per jaar.

Als we van deze vier rassen één winnaar mochten kiezen, dan zou dit de australorps zijn. Het wereldrecord staat namelijk op de naam van dit ras, met maar liefst 264 eieren in een jaar!

Kleurrijke eieren

De meeste kippen leggen bruine of witte eieren. De kleur van de schaal heeft geen invloed op de smaak van het ei of de kleur van de dooier (dat hangt geheel af van wat u uw kippen voert – veel groente geeft een rijke oranje-gele dooier).

Sommige hennen leggen echter eieren met een ongebruikelijker kleur. De ameraucana, cuckoo bluebar, cream legbar en super blue egg layer leggen – zoals de naam van de laatste doet vermoeden – allemaal blauwe eieren.

De araucana, easter egger, favaucana en ameriflower leggen groen-blauwe eieren. Een groep vogels die bekend staan als de olive eggers leggen eieren met een mooie olijf-groene tint. 

Chocolade-bruine eieren zijn de specialiteit van de delaware, marans en penedesencas. Eieren met een rood-bruine kleur worden gelegd door de catalana, plymouth rock, barnevelder en welsummer.

Sumatraanse en Zwitserse rassen leggen eieren met een mooie crème tint. Een combinatie van de eieren van al deze kippenrassen maakt een perfect Paasontbijt – geen verf voor nodig! 

Kippen voor kinderen

Veel kippenrassen kunnen wat nerveus van aard zijn. Andere rassen zullen meer geneigd zijn om naar handen te pikken. Deze rassen zijn niet erg geschikt voor kinderen. ‘Bang’ en ‘agressief’ zijn natuurlijk niet de karakterkenmerken waarnaar u op zoek bent bij het kiezen van geschikte dieren voor uw kinderen!

Maar er zijn ook rassen die zachtaardig en handzaam zijn. U kunt deze dieren eraan laten wennen dat ze worden geaaid en opgepakt. De beste rassen in dit opzicht zijn onder andere de brahma, cochin, Ukkelse baardkriel, easter egger, golden buff, orpington, zijdehoender krielen en sussex.

Twee kinderen kijken naar een paars Omlet Eglu Cube kippenhok

Sunday Roast?

Veel mensen houden ‘dual-purpose’ kippen. Deze kippen produceren zowel veel eieren (gemiddeld vier per week) en hebben goed vlees. Niet alle kippen die veel eieren leggen zijn geschikt voor hun vlees, maar vaak is dit wel het geval – zoals bij de delaware, dorking, faverolle, jersey giant, orpington, plymouth rock, redcap, rhode island red, sussex en wyandotte.

Kippen die speciaal voor hun vlees worden gefokt groeien sneller dan rassen die zijn gefokt voor hun eierproductie. Populaire rassen in deze categorie zijn onder andere de bresse, cornish cross en freedom ranger.

Sierrassen

Als u niet veel geeft om eieren of drumsticks, en gewoon kippen wilt houden omdat u dit mooi in uw tuin vindt staan, dan zijn krielkippen de beste keuze. Dit zijn kleine kippen die met name op hun uiterlijk zijn gefokt. Deze kippen komen voor in allerlei soorten kleuren, patronen en met verschillende veren. Ze zijn met name populair bij mensen die willen deelnemen aan shows en tentoonstellingen.

Populaire rassen in deze categorie zijn onder andere de gestreepte plymouth rock; de buff brahma met mooie heldere kleuren en gevederde poten; cochins, in allerlei patronenen en kleuren; de spectaculaire mille fleur Ukkelse baardkriel; en de prachtige donzige zijdehoenders.

Dus waar u ook naar op zoek bent, de voor u geschikte kippen zijn vast te vinden!

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *