Zorgen voor parkieten
Parkieten zijn enorm leuke huisdieren. Natuurlijk niet alleen omdat hun prachtige veren elke ruimte opvrolijken, maar ook omdat deze vogels intelligent en sociaal zijn en een sterke band met hun verzorgers ontwikkelen. Zoals voor alle huisdieren geldt, zijn er ook aan het houden van parkieten verantwoordelijkheden verbonden. Dit zijn de voornaamste dingen om bij stil te staan als u voor het eerst voor parkieten zorgt.
VOER EN WATER
Probeer uw parkieten een vergelijkbare voeding te geven die ze ook in het wild zouden krijgen. De basis van hun dieet dient te bestaan uit een kwalitatieve zadenmix. Ook hebben ze altijd vers water nodig en sepia om in hun calcium behoefte te voorzien. Bladgroentes en kruiden zorgen voor vitamines en mineralen en dienen een paar keer per week te worden gegeven. Voer uw parkieten slechts eenmaal per week fruit aangezien dit veel suiker bevat. Vul de voer- en waterbakjes dagelijks en maak deze een paar keer per week schoon.
Parkieten zijn twee keer per jaar in de rui waarbij hun veren uitvallen en geleidelijk weer terug groeien. Om hun gezondheid tijdens de rui te ondersteunen is het belangrijk dat ze extra rui-vitamines binnenkrijgen via hun drinkwater.
Zoals de meest huisdieren houden ook parkieten van een duidelijke routine in hun leven. Probeer ze daarom elke dag rond dezelfde tijd te voeren en uit hun kooi te laten. Als u gebruik maakt van een nachthoes voor de kooi dan is het het beste dit elke dag te doen. Zo weten parkieten wat er gebeurt en zullen ze zich op hun gemak voelen als u in de buurt bent. Dit minimaliseert stress en angst.
UITDAGING
Parkieten zijn zeer sociale dieren en het is daarom altijd het beste om twee of meer parkieten samen te houden. Het beste is een koppel broers of zussen van hetzelfde geslacht, die gewend zijn om samen te leven. Als u besluit om slechts één parkiet te houden, dan zult u moeten optreden als maatje en gezelschap en veel tijd met uw vogel moeten doorbrengen.
De meeste parkieten nemen graag een bad. In het wild dient dit voornamelijk om zand en stof van de veren te verwijderen en om af te koelen. Hoewel parkieten die als huisdier worden gehouden een bad om deze reden waarschijnlijk niet nodig hebben, zullen ze het toch fijn vinden om te kunnen badderen. U kunt bijvoorbeeld een kom met water vullen en ergens in de ruimte zetten waar uw vogels vrij rondvliegen. Als u het in de kooi zet zorg er dan voor dat het water wordt vervangen zodra het niet meer schoon is. Indien uw vogels niet geïnteresseerd zijn in een bad, dan kunt u proberen ze een ‘douche’ te geven. Dit kunt u doen door wat natte bladeren (bijvoorbeeld sla, basilicum, peterselie) in de kooi te hangen.
Parkieten moeten dagelijks ten minste 45 minuten de gelegenheid krijgen om buiten hun kooi vrij rond te vliegen (onder toezicht), hoewel een paar uur beter is. Zorg er voordat u uw vogels vrijlaat voor dat de ruimte veilig is voor uw parkieten en laat geen andere huisdieren in de ruimte. Sluit ramen, deuren en open haarden, zet afzuigkappen en airconditioners uit. Parkieten zijn intelligent, erg sociaal en actief en zullen het dus waarderen om tijd met u en de rest van het gezin door te brengen.
CONTROLE KOOI
Controleer elke week de kooi om te zien of alles in orde is en er niets kappot is. Zitstokken moeten schoon zijn en stevig zijn bevestigd. Speeltjes zijn een leuke uitdaging en zorgen voor uitdaging en het slijten van de snavel. Om het interessant te houden voor vogels is het aanbevolen om de speeltjes zo nu en dan te verwisselen. U hoeft niet elke keer nieuwe speeltjes te kopen, regelmatig verwisselen van speeltjes met zo nu en dan iets nieuws is voldoenden.
GEZONDHEIDSCHECK
De nagels en snavels van parkieten groeien hun hele leven. Het is daarom belangrijk dat ze speeltjes hebben die voor slijtage zorgen. Het zal in veel gevallen nodig zijn om de nagels te knippen als ze te lang worden, dus schaf een hiervoor ontworpen clipper aan.
Net als andere groepsdieren zijn ook parkieten goed in het verbergen van pijn en ziektes. Controleer daarom regelmatig de gezondheid van uw vogels. Hoe beter u uw parkieten leert kennen, des te eenvoudiger het is om een verandering in hun gedrag vast te stellen.
Tekenen dat uw parkiet iets scheelt zijn onder andere gewichtsverlies, verkleuring van veren, verminderde interactie met mensen en speeltjes, schilferige neusgaten en het uitvallen van veren rond de ogen. Een goede manier op in een vroeg stadium een ziekte vast te stellen is door de uitwerpselen van uw parkieten te controleren. De wegwerp onderleggers in de Geo vogelkooi maken het eenvoudig om op deze manier de gezondheid van uw vogels in de gaten te houden. Controleer tijdens de wekelijkse schoonmaak van de kooi de hoeveelheid, kleur en textuur van de uitwerpselen. Afhankelijk van wat uw dieren eten kan dit er wat anders uitzien, maar over het algemeen moet het vrij stevig zijn en is het urine deel transparant en helder. Als u een duidelijke verandering vaststelt of een andere reden heeft om te vermoeden dat uw parkiet ziek is of pijn heeft, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de dierenarts. Zoek een dierenarts die gespecialiseerd is in kleine dieren. Het is verstandig om dit te doen zodra u uw parkieten aanschaft, zodat u weet wie u kunt contacteren als er iets niet in orde is.
Bezoek voor meer informatie over parkieten en hun gezondheid onze parkietengids.
This entry was posted in Parkieten