Omlet blog

10 redenen waarom ouders je toestemming voor een huisdier moeten geven

Voor huisdieren zorgen brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Niet omdat dit moeilijk is of veel tijd kost, maar omdat een huisdier een levend wezen is. Het dier is van u afhankelijk voor voer, een goed onderkomen en gezelschap.

Als je deze dingen kunt bieden dan is het hebben van huisdieren enorm leuk. Toch is er vaak één groot struikelblok. Als je moeder, vader of een andere volwassene in huis zegt dat je geen huisdier mag hebben, wat kan je dan doen om hen van gedachten te laten veranderen?

Je zou het natuurlijk gewoon kunnen accepteren, zeker als er geldige redenen zijn waarom het hebben van een huisdier echt niet mogelijk is. Als je bijvoorbeeld jonger bent dan tien jaar is het niet verstandig om de volledige verantwoordelijkheid voor een huisdier te dragen – een volwassene moet dan altijd helpen.

Maar, als de volwassene in kwestie twijfelt of het een goed idee is om een huisdier te nemen, dan heb je misschien een goede kans. Voor veel anti-huisdier argumenten zijn er simpele, praktische antwoorden die je ouders misschien van gedachten doen veranderen.

Wapen jezelf met deze antwoorden, en wie weet ben je binnenkort de trotse eigenaar van een huisdier!


1 – Mijn vader zegt: “Huisdieren hebben teveel tijd en zorg nodig.”

Jij zegt: “We hoeven geen dier te nemen dat veel training of beweging nodig heeft, zoals een hond. Een kat is behoorlijk onafhankelijk en kan makkelijk zindelijk worden gemaakt. De kooi van klein knaagdier zoals een gerbil of hamster hoeft maar een keer per week schoon te worden gemaakt, en het dagelijks voeren en water geven is niet moeilijk. Dit geldt ook voor parkieten en vinken.”

2 – Mijn moeder zegt: “Een huisdier is te duur.”

Jij zegt: “Kleine dieren kosten niet veel geld om te kopen. Of we halen een dier uit het asiel. Deze dieren zijn allemaal op zoek naar een nieuwe eigenaar, we helpen een dier in nood en steunen een belangrijk goed doel. En wat betreft de kosten voor voer… een klein huisdier doet wel een maand met een zak voer van €5.” 

3 – Mijn vader zegt: “Ja, maar wie betaalt die torenhoge dierenartskosten?”

Jij zegt: “Gerbils en hamsters hebben in hun relatief korte leven zelden last van gezondheidsproblemen. Ook hoeven ze niet te worden gevaccineerd en hebben ze geen microchip nodig. Bovendien kunnen we een verzekering nemen die tegen een lage maandelijkse premie de kosten voor mogelijke problemen dekt. Zo kunnen we onverwachte rekeningen voor een dierenarts vermijden.”

4 – Mijn moeder zegt: “Huisdieren maken teveel lawaai.”

Jij zegt: “Oké, honden kunnen luidruchtig zijn maar ze kunnen worden getraind om minder te blaffen. Kippen kunnen ook wel wat lawaai maken maar ik weet zeker dat als we het met de buren overleggen en ze verse eieren beloven, ze het geen probleem zullen vinden. Parkieten maken inderdaad veel geluid, maar wat dacht je van het aangename geluid van een cavia, of het zachte spinnen van een knuffelige kat? En konijnen, gerbils en hamsters zijn zo goed als stil.

5 – Mijn vader zegt: “Ze maken teveel troep.”

Jij zegt: “Katten zijn hele nette dieren. Kleine zoogdieren beperken de troep die ze maken tot hun onderkomen en dat kan ik elke week voor ze opruimen.”

6 – Mijn moeder zeg: “Huisdieren stinken.”

Jij zegt: “Niet als hun kooi elke week goed wordt schoongemaakt. En voor honden bestaat er een speciale shampoo.”

7 – Mijn vader zegt: “Al dat schoonmaken… Ik ga het niet doen!”

Jij zegt: “Moderne hokken en kooien zijn heel makkelijk schoon te maken en ik kan dat heel goed zelf doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Eglu voor kippen en de Qute kooi voor hamsters en gerbils, dan begrijp je wat ik bedoel.”

8 – Mijn moeder zegt: “Ben je vergeten dat er iemand in huis allergisch is voor haren en veren?”

Jij zegt: “Er zijn hypoallergene honden en katten rassen, misschien kunnen we hier eens naar kijken.

9 – Mijn vader zegt: “Buiten de schoolvakanties is er niemand thuis om het dier gezelschap te houden.”

Jij zegt: “Sommige honden vinden het niet erg om een paar uur alleen te zijn, net als de meeste katten. We moeten gewoon een rustig ras kiezen. En voor alle kleine zoogdieren en kooivogels is het niet nodig dat er iemand 24/7 in de buurt is. Dit geldt ook voor kippen – er bestaan tegenwoordig zelfs automatische deuren voor kippenhokken.

10 – Mijn moeder zegt: “Wat voor zin heeft een huisdier eigenlijk?”

Jij zegt: “Dieren zijn prachtig. Het zijn onze beste en trouwste vrienden. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat de omgang met dieren stressverminderend werkt. En kippen leggen heel veel overheerlijke eieren!”

This entry was posted in Huisdieren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *