Omlet blog

Waarom leggen mijn kippen geen eieren?

Een meisje pakt een vers gelegd ei uit de Omlet Eglu Cube

Eieren rapen uit de nestkast is een van de leuke dingen van het hebben van kippen

De meeste mensen besluiten kippen te gaan houden omdat ze uitkijken naar de voorraad verse eieren. Als dit niet wordt geleverd dan kan dit voor onbegrip en misschien zelfs frustratie zorgen. Er kunnen een aantal redenen zijn waarom kippen geen eieren leggen en meestal is het gelukkig geen reden tot zorgen. Lees hier de meest voorkomende redenen waarom kippen stoppen met het leggen van eieren.

De leeftijd van een kip

Als u zelf kippen grootbrengt, dan zult u merken dat ze een legcyclus hebben, en dat hun leeftijd van invloed is op hun eiproductie. Kippen in de achtertuin worden ongeveer zes tot acht jaar oud, maar leggen slechts voor een bepaald aantal jaren eieren.

De meeste hennen beginnen pas met leggen als ze een maand of zes oud zijn. De precieze leeftijd hangt vaak af van het ras. Sommige rassen, zoals de australorps, golden comets en leghorn, beginnen al vroeg met leggen, als ze tussen de zestien en achttien weken oud zijn. Heeft u een groter ras zoals de orpington, plymouth rock of wyandotte, dan zult u tot wel acht maanden op het eerste ei moeten wachten.

De eierproductie neemt elk jaar geleidelijk af, en uw kippen zullen uiteindelijk helemaal stoppen met leggen als ze ongeveer 6 jaar oud zijn. Ook dit is afhankelijk van het ras dat u heeft en sommige hennen zullen veel eerder of juist later stoppen.

Weet u niet precies hoe oud uw kippen zijn, lees dan deze blog: ‘De leeftijd van een kip bepalen’.

Tijd van het jaar

Een andere factor die van invloed is op de eierproductie is de tijd van het jaar. Hierin ligt ook een ander vaak gegeven antwoord op de “waarom leggen mijn kippen geen eieren?” – vraag.

Voor de meeste kippenrassen geldt dat hennen in de koudere maanden zullen stoppen met het produceren van eieren, of hun productie vermindert in deze tijd van het jaar drastisch. Dit komt door een kleiner aantal daglichturen in de winter. Als de zomer voorbij is, is er natuurlijk minder daglicht, wat bij kippen een hormonale reactie teweegbrengt. Om eieren te produceren hebben kippen doorgaans tussen de 12-14 uur daglicht per dag nodig en 16 uur om optimaal te kunnen leggen. Bovendien zullen jonge hennen die in de herfst of winter beginnen met leggen pas in het voorjaar opnieuw gaan leggen.

In de rui

Kippen maken jaarlijks, en soms zelfs twee keer per jaar, de rui door. Dit proces duurt meestel vier tot acht weken. Hoewel het het hele jaar door kan plaatsvinden, zullen kippen die in Nederland en België wonen doorgaans aan het einde van de zomer of het begin van de herfst in de rui raken.

Als kippen in de rui zijn, nemen de meeste kippen even pauze en leggen ze geen eieren. Dit omdat hun fysieke inspanning nu is gericht op het laten groeien van nieuwe veren. Gedurende deze tijd is het belangrijk uw kippen een gezond dieet te blijven geven, een beetje extra eiwitten aan hun dieet toe te voegen en ze voldoende vitamines en mineralen voeren. U kunt ook wat appelciderazijn aan hun drinkwater toevoegen, dit draagt bij aan de ontwikkeling van een gezond, glanzend, verendek.

Slechte voeding

Een voedzaam dieet is het hele jaar door van levensbelang. Hoewel het een goed idee is om uw kippen wat extra voedingsstoffen te geven als ze in de rui zijn, is het altijd belangrijk in de gaten te houden dat uw vogels alles krijgen wat ze nodig hebben om gezond te blijven en eieren te leggen, ongeacht de tijd van het jaar.

Als kippen ondervoed zijn, zal de eierproductie dalen, waarbij hennen minder gaan leggen of zelfs helemaal stoppen met leggen. Kippen zoeken zelf naar voedsel, maar daarnaast hebben ze een uitgebalanceerd dieet nodig met voldoende eiwitten en koolhydraten. Voldoende kwalitatief voer, schelpengrit en vers water geeft kippen alles wat ze nodig hebben.

Een broedse hen

Soms besluit een kip vastberaden op het nest te blijven zitten terwijl ze wacht tot haar ei uitkomt. Dit is een broedse hen en zij zal stoppen met het leggen van eieren. Dit komt goed van pas als u eieren wilt uitbroeden, omdat uw hen drie weken trouw op haar nest zal blijven zitten totdat het ei uitkomt. Maar dit gedrag is natuurlijk minder welkom als u wilt dat uw hen meer eieren produceert.

U kunt ervoor kiezen uw hen drie weken met rust te laten totdat ze er zelf voor kiest om weer eieren te gaan leggen. Maar u kunt dit gedrag ook voorzichtig ontmoedigen (als u echt niet meer kunt wachten op verse eieren). Een broedse hen van gedachten laten veranderen kan lastig zijn, maar u kunt bijvoorbeeld proberen een zak ijsklontjes of bevroren erwtjes in een handdoek te wikkelen en onder de hen te leggen. Sommige mensen die kippen houden plaatsen hun broedse hen in een hondenbench met voer en water. Dit vindt een hen niet zo aangenaam waardoor de broedsheid wordt doorbroken.

Krielkippen op hun zitrooster in het Eglu Go kippenhok

Kippen hebben voldoende ruimte nodig om in hun hok te roesten

Zieke vogels leggen geen eieren

Als uw kippen niet te oud of te jong zijn, niet in de rui of broeds zijn en zich niet voorbereiden op een koude winter, dan is de daling van de eierproductie misschien te wijten aan een ziekte. Parasieten – luizen, mijten, vlooien, wormen – kunnen van invloed zijn op het leggedrag van kippen. Bekijk het onderdeel van onze kippengids over de gezondheid van kippen voor advies en diagnose – en waar mogelijk – de behandeling van een probleem.

Behalve dat ziekte een oorzaak kan zijn van stress is, kan het ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals pesten, te vaak worden opgepakt, verwondingen, lawaaiige kinderen en dieren in de tuin of een ongeschikte omgeving. Het is van belang uw kippen een omgeving te bieden waarin ze gelukkig en gezond kunnen zijn. Een Eglu kippenhok met ren, voorzien van zitstokken, voerbakken en andere essentiële accessoires kan hierin voorzien.

Iets anders om bij stil te staan…

Het is ook mogelijk dat uw kippen wel degelijk eieren leggen maar dat u ze niet kunt vinden. Het spoorloos verdwijnen van eieren heeft doorgaans twee redenen.

De eerste reden is dat scharrelkippen vaak hun eieren ergens in het gras of in de struiken leggen in plaats van op de plek die u voor ze in gedachten heeft. Controleer onder struiken, in hoog gras en alle beschutte hoeken van de tuin. Als eieren als een tijdje spoorloos zijn kan het zijn dat er een aantal ergens in de wildernis zijn achtergelaten. Als u de eieren eenmaal heeft gevonden kunt u de versheid ervan controleren door ze in een kom met water te leggen. Als de eieren op hun zij liggen, dan zijn ze vers. Als ze meer rechtop staan (in een hoek van 45° tot 90°) maar nog altijd rusten op de bodem van de kom, dan zijn ze niet vers maar nog wel eetbaar. Een drijvend ei is voorbij de houdbaarheidsdatum!

Eieren kunnen ook verdwijnen als kippen er de smaak van te pakken krijgen. Eieren eten onder kippen kan op overbevolking duiden of op slechte voeding. Als een hen eenmaal eieren heeft geproefd is het lastig om dit gedrag te stoppen. Het kan nodig zijn om de schuldige hen een tijdje apart te houden om te voorkomen dat ze de eieren van haar medebewoners kapot pikt. De isolatie kan ook lichte stress veroorzaken, net voldoende om haar te tijdelijk te laten stoppen met het leggen van eieren, wat er weer voor kan zorgen dat de slechte gewoonte wordt doorbreken.

Terug naar de normale eier-service

Maakt u zich geen zorgen – tenzij uw hen erg oud of ziek is – uw hen zal waarschijnlijk snel weer gaan leggen. Als verzorger kunt u uw kippen helpen door ervoor te zorgen dat ze alles krijgen wat ze nodig hebben. De sleutel tot succes wat betreft een goede eierproductie is goede voeding, een goede leefomgeving en… geduld.

Omlets Egg Skelter naast een ei dat wordt gebakken

Smakelijke eieren van kippen uit de achtertuin

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *