Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omlet blog

Waarom leggen mijn kippen geen eieren?

De meeste mensen besluiten kippen te gaan houden omdat ze uitkijken naar de voorraad verse eieren. Als dit niet wordt geleverd dan kan dit onbegrip en misschien zelfs frustratie veroorzaken.

In de meeste gevallen is geduld het antwoord. Er kunnen een aantal redenen zijn waarom kippen geen eieren leggen maar vaak heeft het te maken met de leeftijd van het dier. Hennen beginnen pas met leggen als ze ongeveer zes maanden oud zijn. De precieze leeftijd hangt af van het ras. Sommige rassen, zoals de australorps, golden comets en leghorn, beginnen al vroeg met leggen, als ze zestien tot achttien weken oud zijn. Heeft u een groter ras zoals de orpington, plymouth rock of wyandotte, dan zult u tot wel acht maanden op het eerste ei moeten wachten.

Een andere factor die van invloed is op de eierproductie is de tijd van het jaar. Hennen die in de herfst of winter de leeftijd bereiken dan ze eieren kunnen leggen zullen pas effectief gaan leggen als de lente aanbreekt. Hierin ligt ook een ander vaak gegeven antwoord op de “waarom leggen mijn kippen geen eieren?” – vraag: de meeste kippenrassen stoppen met het leggen van eieren, of gaan aanzienlijk minder leggen, tijdens de koude maanden.

In de stemming om te broeden

Soms besluit een kip vastberaden op het nest te blijven zitten terwijl ze wacht tot haar ei uitkomt. Dit is een broedse hen en zij zal stoppen met het leggen van eieren. Dit komt goed van pas als u eieren wilt uitbroeden, omdat uw hen drie weken trouw op het nest zal blijven zitten totdat het ei uitkomt. Maar dit gedrag is natuurlijk minder welkom als u wilt dat uw hen meer eieren produceert.

U kunt ervoor kiezen uw hen drie weken met rust te laten totdat ze er zelf voor kiest om meer eieren te leggen. Maar u kunt dit gedrag ook voorzichtig ontmoedigen, bijvoorbeeld door een zak ijsklontjes of bevroren erwtjes in een handdoek te wikkelen en onder de hen te leggen. Sommige mensen die kippen houden plaatsen hun broedse hen in een hondenbench met voer en water. Dit vindt een hen niet zo aangenaam waardoor de broedsheid wordt doorbroken.

Rui en ouderdom

Alle hennen zullen op den duur met pensioen gaan. Gemiddeld zal een hen tot de leeftijd van drie jaar eieren produceren. 

De meeste hennen nemen tijdens de winter een pauze, dit gebeurt ook als ze in de rui zijn. Er zijn veel kippenrassen die door een strenge rui gaan waarbij ze binnen een paar dagen hun veren verliezen waarna er snel nieuwe veren voor in de plaats komen. Er zijn ook kippen waarbij dit proces geleidelijker verloopt. 

U kunt uw kippen helpen door ze tijdens de rui goed te voeden en ze een wat extra proteïne te geven. Omdat hun energie gaat naar het laten groeien van nieuwe veren zal hun eierproductie gedurende deze periode vaak afnemen.

Dit benadrukt tevens een ander belangrijk punt wat betreft de eierproductie. Een voedzaam dieet, gebaseerd op versterkt kippenvoer en voldoende calcium, is essentieel. Als kippen ondervoed zijn zal hun eierproductie dalen.

Zieke vogels leggen geen eieren

Als uw kippen niet te oud of te jong zijn, niet in de rui of broeds zijn en zich niet voorbereiden op een koude winter, dan is de daling van de eierproductie misschien te wijten aan een ziekte. Parasieten (luizen, mijten, vlooien, wormen) kunnen van invloed zijn op het leggedrag van kippen.

Stress kan ook worden veroorzaakt door pesten, te vaak worden opgepakt, verwondingen, lawaaiige kinderen en dieren in de tuin of een ongeschikte omgeving. Het is erg belangrijk uw kippen een omgeving te bieden waarin ze gelukkig en gezond kunnen zijn. Een Eglu kippenhok met ren, voorzien van zitstokken, voerbakken en andere essentiële accessoires kan hierin voorzien.

Misschien is er echter sprake van een ander gezondheidsprobleem. Bekijk het onderdeel van onze kippengids over de gezondheid van kippen voor advies en diagnose – en waar mogelijk – de behandeling van een probleem.

Spoorloze eieren

Het is ook mogelijk dat uw kippen wel degelijk eieren leggen maar dat u ze niet kunt vinden. Scharrelkippen kunnen hun eieren ergens in het gras of in de struiken leggen in plaats van op de plek die u voor ze in gedachten heeft.

Controleer onder struiken, in hoog gras en alle beschutte hoeken van de tuin. Als eieren als een tijdje spoorloos zijn kan het zijn dat er een aantal ergens in de wildernis zijn achtergelaten. Als u de eieren eenmaal heeft gevonden kunt u de versheid ervan controleren door ze in een kom met water te leggen. Als de eieren op hun zij liggen, dan zijn ze vers. Als ze meer rechtop staan (in een hoek van 45° tot 90°) maar nog altijd rusten op de bodem van de kom, dan zijn ze niet vers maar nog wel eetbaar. Een drijvend ei is voorbij de houdbaarheidsdatum!

Eieren kunnen ook verdwijnen als kippen er de smaak van te pakken krijgen. Eieren eten onder kippen kan op overbevolking duiden of op slechte voeding. Als een hen eenmaal eieren heeft geproefd is het lastig om dit gedrag te stoppen. Het kan nodig zijn om de schuldige hen een tijdje apart te houden om te voorkomen dat ze de eieren van haar medebewoners kapot pikt. De isolatie kan ook lichte stress veroorzaken, net voldoende om haar te tijdelijk te laten stoppen met het leggen van eieren, wat er weer voor kan zorgen dat de slechte gewoonte wordt doorbreken.

Terug naar de normale eier-service

Maakt u zich geen zorgen – tenzij uw hen erg oud of ziek is – uw hen zal waarschijnlijk snel weer gaan leggen. Als verzorger kunt u uw kippen helpen door ervoor te zorgen dat ze alles krijgen wat ze nodig hebben. De sleutel tot succes wat betreft een goede eierproductie is goede voeding, een goede leefomgeving en.. geduld!

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *