Omlet blog

Hoe de Eglu uw kippen warm houdt in de winter

jongen in de sneeuw met Omlet Eglu Cube kippenhok met weergave isolatie

Tijdens de winter is een van de grootste zorgen van mensen die (van plan zijn) kippen (te gaan) houden in een Eglu: “Houdt een Eglu mijn kippen wel warm genoeg?”. In deze blog leggen we het doordachte ontwerp van de Eglu uit, dat ervoor zorgt dat uw kippen het tijdens de koude maanden lekker warm hebben.

Isolatie

Thermische isolatie vermindert de overdracht van warmte tussen twee zijden van een materiaal. Lucht is een zeer goede isolator. Denk bijvoorbeeld aan uw kippen in de kou – ze zetten hun veren op om lucht tussen hun veren vast te houden. Door dit te doen, creëren ze hun eigen isolatie. Lucht isoleert zo goed omdat het een slechte geleider is – het vermogen om warmte over te dragen. Luchtmoleculen zitten relatief ver van elkaar. Als warme, snel bewegende moleculen in de lucht rondstuiteren, verliezen ze alleen warmte wanneer ze in contact komen met langzamer bewegende moleculen. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur daalt. Kortom: lucht bevat relatief weinig moleculen om warmte aan af te geven, waardoor een ruimte langer warm blijft. Lucht wordt regelmatig gebruikt om objecten en constructies te isoleren – van uw favoriete winterjas tot de thermoskan en zelfs de muren van uw huis.

Bij de dubbelwandige isolatie van de Eglu’s is er ruimte voor lucht tussen de binnenste en buitenste wand, waarmee volop gebruik wordt gemaakt van lucht als isolatiemateriaal. Dit voorkomt dat koude lucht in het kippenhok kan komen en houdt de warme lucht in het hok. Dit is ook wat uw kippen in de zomer koel zal houden, doordat het voorkomt dat warme lucht het hok kan binnendringen en de temperatuur in het hok teveel stijgt.

Ventilatie

Ventilatie is belangrijk voor een kippenhok, maar de hoeveelheid lucht die het hok binnenkomt moet goed zijn gereguleerd. Te veel lucht zorgt voor kille tocht, en te weinig lucht zorgt ervoor dat vocht zich kan ophopen in het hok, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen voor uw kippen.

De Eglu’s zijn zo ontworpen dat er lucht door het hok kan stromen, zonder dat het een onaangename tocht veroorzaakt. De ventilatiesleuven zijn zo geplaatst dat uw dieren niet zullen voelen dat er frisse lucht door het hok stroomt. De sleuven helpen bovendien te voorkomen dat er condens ontstaat in het hok.

Hoe kippen zichzelf warm houden

Zoals gezegd hebben kippen een ingebouwd mechanisme om hun eigen isolatie tegen de kou te creëren. U zult merken dat uw kippen in de rui raken ter voorbereiding op de winter. Hoewel het er misschien wat verontrustend uitziet, zullen uw halfnaakte kippen dikkere, dichtere veren terugkrijgen voor de winter. Deze dichte veren worden gebruikt in hun “isolatietechniek” om een afstand te creëren tussen de huid en de langere veren bovenop. De dikke donsveren eronder houdt de lucht vast onder het zichtbare verenkleed. Het resultaat is een pluizige, warme (en schattige!) kip.

Ook hebben vogels een hoog metabolisme, dat tijdens de winter nog sneller werkt. Dit zorgt ervoor dat hun lichaam warm blijft. Het is daarom vaak aanbevolen om uw kippen tijdens de winter wat extra te voeren. Door ‘s avonds extra scharrelgranen of alfalfahooi te voeren, kunnen ze hun lichaamswarmte op koude winternachten op peil houden.

Kippen kunnen ook de bloedtoevoer naar hun poten tot een minimum beperken om zo min mogelijk lichaamswarmte te verliezen. De overlappende schubben op hun veerloze poten houden wat warmte vast waardoor lopen op sneeuw en ijs zelden oncomfortabel voor ze is. Sommige kippen zullen afwisselend op één poot gaan staan in een soort flamingohouding, om één poot tegen hun lichaam op te warmen. De kip wisselt van poot om het proces aan de andere kant te herhalen zodra een poot voldoende is opgewarmd. Als kippen in de kou op stok gaan verbergen ze hun poten onder hun warme veren. Door ze zitstokken of zitstokbomen in de ren te geven, biedt u ze de mogelijkheid om hun tenen op te warmen nadat ze op de bevroren grond hebben rondgescharreld.

De Eglu is niet gemaakt van ijs, maar kan het wel weerstaan

Onze Eglu kippenhokken zijn misschien niet gemaakt van ijs, maar ze zijn wel gemaakt om temperatuur te weerstaan. Als het ‘s winters echt koud wordt, kunt u kiezen voor thermohoezen voor extra isolatie. Net als het Eglu kippenhok, maken ook thermohoezen gebruik van lucht als insulator. Dit houdt nog meer warmte binnen en houdt de kou nog beter buiten.

Omlets uitvinders en ingenieurs zijn altijd hard aan het werk. Het Eglu kippenhok is slechts een van de vele producten voor huisdieren die zijn ontworpen met dieren en de mensen die van ze houden, in gedachten. U kunt deze winter uw kippen dus met een gerust hart buiten in hun hok laten, wetende dat uw vogels er het hele seizoen lekker warm bij zullen zitten in hun Eglu kippenhok.

jongen zittend in ren van eglu kippenhok in de sneeuw

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *