Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Hoe de Eglu uw kippen warm houdt in de winter

Tijdens de winter is een van de grootste zorgen van onze klanten: “Houdt de Eglu mijn kippen wel warm genoeg?”. In deze blog leggen we het ontwerp van de Eglu uit, dat ervoor zorgt dat uw kippen het tijdens de koude maanden lekker warm hebben.

Isolatie

Lucht is een zeer goede isolator. Warmte wordt geleid van een warmere ruimte naar een minder warme ruimte. De warmere moleculen trillen snel en botsen met andere moleculen, waarbij de energie wordt doorgegeven. Indien het materiaal waar de warmte (in dit geval de lichaamswarmte van de kippen in het hok) doorheen wil dringen weinig moleculen bevat, dan kan de warmte er minder makkelijk doorheen komen. Dit is het geval met lucht, en dit is ook de reden waarom lucht vaak als isolator wordt gebruikt. Van muren en ramen tot kookgerei en thermosflessen – én kippenhokken!

Bij de dubbelwandige isolatie van de Eglu’s is ruimte voor lucht tussen de binnenste en buitenste wand, waarmee volop gebruik wordt gemaakt van lucht als isolatiemateriaal. Dit voorkomt dat koude lucht in het kippenhok kan komen en houdt de warme lucht in het hok. Dit is ook wat de kippen in de zomer koel houdt, door te voorkomen dat warme lucht het hok binnen kan dringen en de temperatuur in het hok teveel stijgt.

Ventilatie

Minstens zo belangrijk als de goede isolatie van de Eglu’s is hoe goed de ventilatie in de kippenhokken is. Als een kippenhok niet goed geventileerd is bestaat het risico op tocht (als de ventilatiesleuven niet goed gepositioneerd zijn of de openingen te groot zijn) of op condensvorming (als het hok onvoldoende geventileerd is). In beide gevallen zullen de kippen in het hok het tijdens de koude winternachten niet warm genoeg hebben, wat kan leiden tot vervelende luchtwegproblemen.

De Eglu’s zijn zo ontworpen dat er lucht door het hok kan stromen, zonder dat het een onaangename tocht veroorzaakt. De ventilatiesleuven zijn zo geplaatst dat uw dieren niet zullen voelen dat er frisse lucht door het hok stroomt. De sleuven helpen bovendien te voorkomen dat er condens ontstaat in het hok.

Hoe kippen zichzelf warm houden

Kippen hebben net als andere standvogels een laag donsveren onder hun zichtbare verendek. Deze kunnen ze opzetten om warme lucht dicht bij hun lichaam vast te houden. Hierdoor zijn vogels in staat om tijdens de winter warm te blijven.

Ook hebben vogels een hoog metabolisme, dat tijdens de winter nog sneller werkt. Dit zorgt ervoor dat hun lichaam warm blijft. Het is daarom vaak aanbevolen om uw kippen tijdens de winter wat extra te voeren.

Kippen kunnen ook de bloedtoevoer naar hun poten tot een minimum beperken om zo min mogelijk lichaamswarmte te verliezen. De overlappende schubben op hun poten houden wat warmte vast waardoor lopen op sneeuw en ijs zelden oncomfortabel voor ze is. Als kippen in de kou op stok gaan verbergen ze hun poten onder hun warme veren. Soms zullen ze zelfs hun kopje verbergen onder een vleugen om hun eigen lichaamswarmte zo goed mogelijk te benutten.

This entry was posted in Winter


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *