Omlet blog

Ervoor zorgen dat konijnen het ‘s winters warm genoeg hebben

Veel mensen kiezen ervoor om hun konijnen ‘s winters naar binnen te halen. Dit is natuurlijk een manier om ze de winter door te helpen. Maar is het noodzakelijk? Want wilde konijnen overleven de winter natuurlijk ook zonder ons te hoeven vragen of de verwarming wat hoger mag.

Maar, wilde konijnen hebben hiervoor een truc. Ze leven in gangenstelsels en holen waarin ze beschermd zijn tegen het weer. Konijnen die in een hok in de tuin worden gehouden hebben geen toegang tot deze comfortabele ondergrondse levensstijl. Als u uw konijnen ‘s winters buiten wilt houden zult u dit op een of andere manier moeten compenseren.

De reden dat konijnen onder de grond leven heeft te maken met isolatie. Net zoals met een iglo een relatief warme plek gecreëerd kan worden in een koude omgeving, biedt ook een gangenstelsel een geïsoleerde leefruimte met een constante temperatuur. Niet een ware hot-spot maar wel een plaats die kan worden verwarmd door middel van harige konijnenlichaampjes, droog gras en compacte aarde.

De isolatie van een konijnenhok kan worden verbeterd door extra nestmateriaal toe te voegen. De papieren onderleggers die vaak op de bodem van een konijnenhok worden gelegd vangen de urine op en worden dus snel nat. En alles wat nat is wordt snel koud en kan zelfs bevriezen. Als het echt koud is – zodra de temperatuur onder het nulpunt daalt – is het van belang om dagelijks de papieren onderleggers te vervangen.

Het belangrijkste ingrediënt voor een konijnenhok in de kou is hooi. Verdubbel of verdrievoudig de hoeveelheid hooi die u normaal in het slaapgedeelte van het konijnenhok legt. Zo weet u zeker dat uw dieren het ‘s nachts warm genoeg hebben.

Niet alle konijnenhokken zijn even goed

Een oud houten konijnenhok met kieren en spleten waar koude wind door kan stromen is natuurlijk veel minder aangenaam dan een hok dat bestand is tegen weer en wind. Het beste hok is op de juiste manier geïsoleerd, zoals de Eglu. Toch is het ook bij dit hok van belang dat uw konijnen ‘s winters een dikke laag hooi hebben.

Het kan in de winter echter zo koud worden dat het gevaarlijk is voor konijnen om buiten in hun hok te blijven. Vanaf minus 5 C zullen konijnen dicht tegen elkaar aankruipen om hun lichaamswarmte te delen en zoveel mogelijk te behouden. In een konijnenhok in de tuin zullen konijnen bij deze temperatuur moeite hebben om warm genoeg te blijven. Er zijn maar weinig huisdierkonijnen die met een temperatuur van minus 5 kunnen omgaan, zelfs in een goed geïsoleerde Eglu.

Als het zo koud wordt kunt u twee dingen doen. De konijnen naar binnen brengen of een warmtekussen in het hok leggen. Ook helpt het als u het konijnenhok op een beschutte plek in de tuin zet.

Bevriezing voorkomen

Het water in de drinkflessen van konijnen kan ‘s winters bevriezen. Dit kan worden vertraagd door deze te verpakken met een isolerend materiaal – bijvoorbeeld bubble wrap. In de Eglu is een drinkfles door het hok zelf beschermd tegen bevriezen. Maar als het echt koud wordt zal ook in dit goed geïsoleerde hok het drinkwater bevriezen. Houd ook goed in de gaten dat de tuit van de drinkfles niet bevriest. Dit betekent dat het water in de flessen een aantal keer per dag vervangen dient te worden. Het is daarom handig om reserve drinkflessen te hebben. 

Ook de Eglu kan nog aangenamer worden gemaakt met een thermodeken voor over het hok. Dit is een veel betere optie dan een deken, omdat deze nat kan worden en kan bevriezen.

Als het te koud wordt om uw konijnen buiten te houden en u besluit ze naar binnen te halen, breng ze dan pas weer naar buiten als het warmer begint te worden. Het is niet goed voor hun gezondheid als ze constant moeten schakelen tussen de koude winter en een verwarmde omgeving.

Eten om warm te blijven

Konijnen die buiten worden gehouden hebben, zoals alle dieren die te maken hebben met de wisselende temperaturen van de seizoenen, tijdens de winter meer voeding nodig. Hiermee hebben ze de energie om warm te kunnen blijven, zoals dat ook voor mensen geldt.

Als een konijn het koud heeft zal hij rillen. Als u ondanks uw inspanningen om het hok goed te isoleren ziet dat uw konijnen het koud hebben, is het tijd om actie te ondernemen. Warmtekussens of het naar binnen halen van uw konijnen zijn dan de mogelijkheden.

Toch is het belangrijk om in gedachten te houden dat konijnen dol zijn op frisse lucht. Konijnen zijn sterke dieren en het is niet nodig om ze tot de lente binnen te sluiten. Zodra de echte kou over is kunnen ze weer verhuizen naar hun buitenverblijf.

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *