10 dingen om te vermijden als kippenhouder in de winter
De winter brengt unieke uitdagingen met zich mee voor kippenhouders, maar door veelvoorkomende valkuilen te vermijden, kun je jouw kippen gezond en gelukkig houden. In deze gids bespreken we de 10 dingen die je als kippenhouder wilt vermijden in de winte, zodat je het seizoen zelfverzekerd en zorgvuldig doorkomt. Van de omstandigheden in het kippenhok, tot de behoeften van je kippen: met deze inzichten ben je goed voorbereid op de aankomende, koude maanden.
Wat je deze winter moet vermijden
Als je kippen houdt, is weten wat je moet vermijden net zo belangrijk als weten wat je wél moet doen bij de zorg voor kippen. Als je kippen houdt, is het noodzakelijk om je voor te bereiden op de winter, maar er zijn ook een aantal dingen waar je misschien niet aan denkt als kippenhouder in de winter. Dit is wat je dit seizoen niet moet doen.
Hok de kippen niet op
Kippen zijn gemaakt voor het buitenleven, en ze staan erom bekend goed tegen de koudere temperaturen te kunnen. Sterker nog, de normale lichaamstemperatuur van een kip ligt rond de 40,5°C, waardoor ze beter tegen kou kunnen dan tegen hitte. En onder die glanzende veren bevindt zich bovendien een dikke laag met donzige veren die de kip isoleren. Mede mogelijk gemaakt door de jaarlijkse ruiperiode van kippen die elke herfst plaatsvindt.
Hoewel het verleidelijk is om je kippen op te hokken in de winter, kunnen ze zich al snel vervelen en geërgerd raken. Dus plaats ze niet achter slot en grendel, maar open de kippenhokdeur als de zon een paar uur schijnt zodat hun omgeving warmer wordt, of programmeer je Slimme Autodoor om te openen op een specifiek tijdstip. Investeer in dekzeilen voor de ren om sneeuw en ijs buiten te houden, en biedt voldoende zitstokken aan om hun voeten warm en van de bevroren grond af te houden. Met deze maatregelen ondersteun je jouw kippen ook buiten hun eigen kippenhok.
Maak het kippenhok niet luchtdicht
Een andere veelgemaakte fout die kippenhouders maken, is het kippenhok volledig afsluiten. Je kippen hebben de circulatie van frisse lucht nodig om ophoping van vocht en ziektes aan de luchtwegen te voorkomen.Geïsoleerde kippenhokken houden de barre weersomstandigheden buiten, terwijl ze toch zorgen voor voldoende luchtcirculatie waarmee je deze problemen kunt voorkomen.
Tocht is een punt van aandacht in de winter, maar een goed ontworpen ventilatiesysteem zorgt ervoor dat koude tocht niet in het hok komt. Zelfs met de thermohoezen tegen extreme kou zal het Eglu kippenhok van Omlet de juiste hoeveelheid verse lucht, zonder gevaarlijke tocht te creëren. Wat een verademing op het gebied van kippen houden in de winter!
Zorg niet voor extra warmte
Kippen zijn sterke dieren en passen zich aan als de temperaturen geleidelijk dalen. Als het hok wordt verwarmd, missen ze dit natuurlijke proces en kunnen ze – letterlijk – in shock raken als ze vanaf een verwarmd hok in de vrieskou stappen. Deze plotselinge, extreme temperatuurverandering kan ervoor zorgen dat een kip in shocktoestand raakt en dit kan zelfs overlijden tot gevolg hebben.
Warmtebronnen zijn bovendien brandgevaarlijk en mogen alleen worden gebruikt onder strikt toezicht. Warmteplaten, warmtelampen of verwarmingsmatten zijn geschikt voor zieke kippen of jonge kuikens, maar moeten alleen in geval van nood gebruikt worden bij een kip die verder gezond is. Je kunt extra isolerend stro of hooi in de nestkast of de slaapplek leggen om extra warmte te bieden, in plaats van een elektrische warmtebron.
Laat eieren niet in het hok liggen
Het is misschien makkelijk om eieren tijdens de warme zomermaanden direct te rapen voordat ze bederven, maar het is ook belangrijk om dit te doen als het vriest.Eieren moeten niet lang in het kippenhok blijven ligggen; laat ze maximaal twee uur liggen als de temperatuur rond het vriespunt ligt. Een bevroren ei is niet bedorven, maar de binnenkant zet uit, waardoor de schaal kan barsten. Als de schaal niet meer intact is, kunnen bacteriën het ei binnendringen en hem oneetbaar maken.
Maak er een gewoonte van om eieren te rapen wanneer je het kippenhok bezoekt. Dat is een goede gewoonte in elk seizoen, maar vooral in periodes met extreme temperaturen.
Vergeet het water niet
Drinkbakken voor kippen bevriezen gauw als de temperatuur richting het vriespunt gaat. Je moet het ijs elke dag meermaals breken zodat je kippen de waterbron kunnen blijven gebruiken. Giet warm water over de bevroren drinkbakken of gebruik elektrische vogelbadverwarmers of andere verwarmers in de drinkbakken. Zorg er wel voor dat het snoer en de onderdelen buiten het bereik van je toom blijven.
Door een drijvend voorwerp aan de drinkbak toe te voegen, zoals een tennisbal, kun je ook voorkomen dat er ijs ontstaat. De constante beweging verstoort de ontwikkeling van ijs, waardoor het water niet volledig kan bevriezen. De resultaten van deze tactiek zijn wisselend, afhankelijk van de grootte van het object, de hoeveelheid wind en andere factoren, maar het is wel een veilige methode waarmee je kunt experimenteren.
Stel het schoonmaken van het kippenhok niet uit
Voordat de temperatuur daalt, reinig je het kippenhok grondig. Zo kun je een hogedrukspuit gebruiken zonder dat het water direct bevriest (op het hok). Ververs en vervang het bodemmateriaal voor dik, warm materiaal zoals stro of zaagsel. En controleer of de dekzeilen goed en stevig vastzitten.
Als het onhandig wordt om het hok met water te reinigen, kun je het proberen met een doek of borstel. Leeg de lade voor de uitwerpselen zoals je altijd doet en borstel vuil uit de slaap- en nestplekken. Houd het kippenhok fris en schoon om de luchtwegen van je kippen ook in de winter gezond te houden.
Stop niet met spelen
De kippen zullen misschien niet zo ver van het hok gaan als normaal, voornamelijk omdat er weinig insecten of vegetaties zijn die hun interesse wekken. En als er dan ook nog een laag sneeuw of ijs ligt, is dat een extra domper voor het plezier.
Zitstokken voor kippen, Peck Toys, snackhouders, of een Kippenschommel kunnen de winterse dagen allemaal omtoveren naar een leuke speeltuin in een anders saaie, bevroren wereld. Het zal jou en je kippen doen opfleuren.
Wees niet zuinig met voeding
Tijdens de wintermaanden zullen je kippen hongeriger zijn dan normaal. Omdat ze zichzelf warm moeten houden werkt het al snelle metabolisme van kippen nog harder. Deze grote eetlust zorgt ervoor dat je hun voerbak nog vaker moet vullen.
Je kippen waarderen wat extra snacks en voedingsstoffen in deze tijd van het jaar. Voeg gedroogde meelwormen toe of larven van de zwarte soldaatvlieg aan het graan, bied luzernehooi aan, of maak een lekker warm graanrecept voor kippen om de cravings in toom te houden.
Vergeet de kammen en lellen niet
Elke kip kan het slachtoffer worden van bevriezing, maar kippen met grote kammen en lellen lopen veel risico. Tekenen van bevriezen van de kam of lellen zijn onder andere:
- Bleke of witte uitstraling
- Zwarte vlekken of delen
- Vervormde randen
Door petroleumgel op deze gebieden aan te brengen, kun je bevriezing helpen voorkomen. Bevriezing is niet dodelijk voor kippen, maar wel onaangenaam. Zodra de gebieden verkleurd zijn, zullen ze eraf vallen, waardoor de kippen vervormde kammen of lellen krijgen.
Vergeet self-care voor kippen niet
Zonnebaden en stofbaden zijn in de zomermaanden een favoriete bezigheid van kippen, maar als ze de kans krijgen zullen ze hier in de winter ook van genieten. Stofbaden helpen de veren in goede staat te houden, waardoor ze de kip warm blijven houden. Transparante dekzeilen zorgen ervoor dat de zon je kippen kan bereiken, waardoor er warme plekken ontstaan zonder de scherpe kou van de wind.
Omlet en jouw kippen
Bereid jouw kippen voor op de winter met producten die zijn gemaakt met jou en je toom in gedachten. Onze kippenhokken, dekzeilen, en Slimme Automatische Kippenhokdeur maken het houden van kippen eenvoudig in de winter en geen ijskoud klusje dat je moet klaren. Deze winter werk je niet harder, maar slimmer als je producten voor kippen van Omlet kiest, die jou en je toom het hele seizoen ondersteunen.
This entry was posted in Kippen
2 replies on “10 dingen om te vermijden als kippenhouder in de winter”
Het deurtje is dichtgevroren. Hoe krijg ik het open?
Bedankt voor uw bericht. We vinden het vervelend te horen dat u een probleem ondervindt met uw Autodoor. Stuur alstublieft een e-mail naar vragen@omlet.nl, dan helpt onze klantenservice u graag verder.