Omlet blog

Uitdagingen voor kippeneigenaren in het komende jaar

Hobbykippen zijn doorgaans hun hele leven buiten. Dit betekent dat ze alles moeten doorstaan wat de tijd van het jaar met zich meebrengt. Van warme zomers tot koude winters en (heel veel) regen.

Kippen zijn sterke dieren die veel aankunnen. Toch zijn er een aantal dingen die u voor uw kippen kunt doen om ze door de seizoenen te helpen.

Winter

Deze tijd van het jaar is het uitdagendst voor alle dieren die buiten leven. Met een beetje hulp van hun mensenvrienden zullen kippen de winter echter goed kunnen doorstaan.

  • Kippen kunnen goed tegen de kou, maar niet tegen kou en regen. Een goed geïsoleerde Eglu zal uw kippen tegen nattigheid beschermen. Het hok kan verder tegen de kou worden beschermd met thermohoezen en dekens.
  • Houd de poten van de kippen droog tijdens nat weer door de bodem van hun ren te bedekken met houtsnippers.
  • Over het algemeen zullen kippen naar hun hok terugkeren als het donker begint te worden. In de winter, als de dagen korter zijn, kan het echter zijn ze langer buiten willen blijven om rond te scharrelen. Hebben uw kippen de neiging om in het donker rond te scharrelen dan kunt u ze een high-vis kippenvest geven zodat ze makkelijker te vinden zijn – en om ervoor te zorgen dat iedereen ze goed kan zien, mochten ze de wereld buiten de tuin verkennen. Het vest houdt uw kippen bovendien warm, en heeft ‘s winters dus een dubbel voordeel.
  • Zitstokken geven kippen de mogelijkheid om dicht tegen elkaar aan te gaan zitten als het koud is – dit is essentieel tijdens koude nachten. Omlets PoleTree is perfect voor kippen tijdens dit jaargetijde. De zitstokken van PoleTree zijn gemaakt van eucalyptus, een sterke en onbehandelde houtsoort, die helpt voorkomen dat kippenpoten te koud worden.
  • Als de temperatuur langdurig tot onder het nulpunt daalt, smeer dan de kammen en lellen van uw kippen in met Vaseline. Hiermee voorkomt u bevriezing.
  • Let op niezen, hoesten, lusteloosheid en andere tekenen van ziekte. Een kip met een zwakke gesteldheid kan kwetsbaar zijn als het koude weer zijn intrede doet.
  • De eierproductie zal dalen. Dit houdt echter niet in dat u geen verse eieren meer zult hebben voor het ontbijt. Drie kippen zouden tijdens de koude wintermaanden nog zo’n acht eieren per week moeten leggen, al kan dit van variëren.
  • Houd het dieet van uw kippen gezond, en voeg wat extra vitaminen en mineralen aan hun voeding toe om hun immuunsysteem te bevorderen.
  • Het drinkwater zal bevriezen, dus houd er rekening mee dat u dit regelmatig zal moeten vervangen. Reserve drinkbakken komen van pas mocht het water geheel bevriezen.
  • Voordeel van het koude weer is dat het de hardnekkige bloedluis in het hok en de ren uitroeit!

A boy in a snowy Eglu coop with his chickens

Lente

Met het langer worden van de dagen zullen uw kippen weer meer eieren gaan leggen. De tuin komt weer tot leven en uw kippen zullen foerageren.

  • Vossen zullen hongerig zijn na een lange, schaarse winter. Zorg ervoor dat uw kippenhok en ren veilig genoeg zijn. Een automatische kippenhokdeur zorgt ervoor dat uw kippen op de juiste tijden binnen en buiten zijn, en helpt te voorkomen dat vossen toegang hebben tot het hok als uw kippen op stok zitten.
  • Nu het weer warmer wordt is ook bloedluis weer in opmars… Behandel uw kippenhok tegen bloedluis voordat de situatie uit de hand loopt!

Man with his chickens in spring, using weather protection on the Omlet Eglu Go Up Chicken Coop

Zomer

Het is opmerkelijk om te zien dat uw kippen, na ze in de winter tevreden te hebben zien rondscharrelen, ook nu het zo’n 20 graden warmer is tevreden te zien. Het voornaamste probleem in de zomer is teveel zon. Maar met voldoende schaduw in de tuin zullen uw vogels net zo van het warme weer genieten als u. Een kippenhok dat schaduw biedt, zoals de ruimte onder de Eglu Cube of de Eglu Go UP is ideaal voor de zomermaanden.

  • Zorg ervoor dat uw kippen altijd vers drinkwater hebben. Kippen drinken meer als het warm is.
  • Geef uw kippen koude snacks zoals watermeloen of bevroren fruit- en groente-ijsklontjes.
  • Maak een stofbad voor uw kippen – dit kan op een droog stuk aarde in de ruin of door middel van een bak in de kippenren (een kattenbak is hiervoor bijvoorbeeld geschikt).
  • Door de eieren dagelijks te verzamelen is de kans kleiner dat uw kippen broeds worden, iets wat in deze tijd van het jaar vaker voorkomt.

Family outside in summer with their chickens in the Omlet Eglu Cube Chicken Coop

Herfst

Hoewel de zomer voorbij is en de winter eraan zit te komen, is de herfst een aangenaam seizoen voor kippen. Er zijn allerlei smakelijke insecten te vinden in de nog zachte aarde en tussen de gevallen bladeren. Als u fruitbomen heeft zullen uw kippen zich tegoed kunnen doen aan het gevallen fruit.

  • Kippen zijn in deze tijd van het jaar vaak in de rui. Om gezond te blijven en nieuwe veren te laten groeien hebben ze een goed dieet nodig. Extra vitaminen en mineralen helpen hierbij en wat appelazijn in hun drinkwater zorgt voor gezonde, glanzende veren.

Girl outside in autumn with Freestanding Chicken Perch

Kippen hebben het hele jaar door verzorging nodig. Gelukkig maken kippen het u niet moeilijk – deze fantastische vogels zijn eigenlijk altijd tevreden, welke tijd van het jaar het ook is.

This entry was posted in Kippen


2 replies on “Uitdagingen voor kippeneigenaren in het komende jaar”

Wendy de Lange schreef:

Ik kan de links in het artikel niet lezen. Zie de melding”Oeps, er is iets misgegaan.”
Jammer!

Kristof De Lille schreef:

Bijzonder informatief, met veel “tips&tricks”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *