Omlet blog

Waarom hebben sommige dieren poten?

Heeft u ooit naar de poten van uw huisdieren gekeken en zich afgevraagd waarom ze eigenlijk poten hebben? Waarom hebben ze niet net als mensen handen en vingers? Het antwoord gaat duizenden jaren terug en is het gevolg van de aanpassing van hun voorouders aan het leven in het wild, dat totaal anders was dan hun huidige leven in uw veilige, warme huis.

De geschiedenis van poten

Voordat onze huisdieren werden gedomesticeerd moesten ze zichzelf verdedigen om in leven te blijven tijdens de jacht op eten. Veel kenmerken die hierbij hielpen zijn onveranderd gebleven. Dit geldt ook voor poten.

Honden en katten zijn waarschijnlijk de eerste dieren met poten die bij u opkomen. Maar voordat we katten en honden als huisdieren gingen houden, waren er natuurlijk wilde katten en wolven. Het voornaamste doel van de poot houdt verband met het absorberen van een impact en geluid. De kussentjes van de poten zorgen ervoor dat een dier kan springen en landen zonder pijn te ervaren of geluid te maken. Dit komt goed van pas bij stille jagers en om ledematen tegen een impact te beschermen.

De kussentjes van de poten zijn ook ruwer als het dier dag in dag uit wordt blootgesteld aan uitdagende oppervlakken. Dit geeft grip op een gladde ondergrond, zoals dat ook voor de schoenzolen van mensen geldt. De kussentjes van de poten van onze huisdieren zijn vaak veel gladder omdat ze niet met deze extreme ondergronden te maken hebben. Sommige hondenrassen hebben nog altijd een soort zwemvliezen tussen hun tenen dat van pas komt tijdens het zwemmen. Ook bij wolven is dit zichtbaar. 
A dog's paw pad

Hoewel poten geschikt zijn voor wandelen en springen, kan er soms vuil tussen de kussentjes vast komen te zitten. Dit is pijnlijk voor het dier. Als u ziet dat uw huisdier aan zijn poot bijt/likt of mank loopt, controleer dan voorzichtig of het dier last heeft van splinters of vastzittende steentjes. Als uw konijnen of cavia’s pijnlijke poten hebben dan kan het zijn dat hun nestmateriaal te hard is.

Wat kunnen poten ons vertellen?

Wist u dat sommige dieren hun poten gebruiken om koel te blijven en te zweten? Vochtige poten kunnen er dus op duiden dat uw hond het te warm heeft en verkoeling nodig heeft.

Ook kunnen de poten van dieren ons soms meer vertellen over hoe dieren zich voelen. Katten ‘kneden’ bijvoorbeeld dekentjes, kussens en zelfs mensen met hun poten als ze blij en tevreden zijn. Dit kan allerlei redenen hebben; het kan zijn dat iets ze herinnert aan drinken bij hun moeder, of ze doen het om een aangename plek te maken om te slapen. Ook kan het zijn dat ze de klieren op hun poten gebruiken om hun territorium te markeren.

Merkt u dat uw kat het niet fijn vindt wanneer zijn poten worden aangeraakt? Dit komt doordat hun poten erg gevoelig zijn. Sommige katten zijn er van jongs af aan aan gewend geraakt dat hun poten worden aangeraakt. Als uw kat het toelaat dat u zijn poten aanraakt, dan is dit een teken dat hij u vertrouwt.

Lees hier en hier meer over dit onderwerp (Engelstalig).

This entry was posted in Huisdieren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *