Omlet blog

Hoe houden kippen hun poten ‘s winters warm?

Een stel kippenpoten

Terwijl u naar uw kippen kijkt die de koude grond om krabben, vraagt u zich misschien af hoe ze hun poten warm houden. Dit is immers zo’n beetje het enige deel van hun lichaam dat niet bedekt is met veren (tenzij u een kippenras heeft met gevederde poten zoals de cochin, brahma of zijdehoen).

Misschien verrassend, maar het simpele antwoord op de vraag ‘hoe houden ze hun poten warm?’ is: ‘dat doen ze niet!’ Hun dunne, kale pootjes hebben schubben die in zekere mate warmte vasthouden, maar dit voorkomt niet dat hun poten erg koud worden als ze te lang stilstaan.

En dat is een belangrijk detail. Een kip houdt haar poten warm door te bewegen en door te voorkomen dat alle tenen te lang de grond raken. Dit deel van hun lichaam verliest namelijk snel warmte, al is de oplossing vrij eenvoudig.

Roesten (‘op stok gaan’) is de efficiëntste manier om warmte vast te houden. Een kip knielt tijdens het roesten waarbij de poten dicht tegen het warme lichaam worden gehouden. Als de ruimte die u heeft het toelaat, installeer dan ook een platte zitstok. Een plank met een breedte van 10 centimeter zorgt ervoor dat een kip kan roesten zonder met de tenen rond de stok te hoeven grijpen. Mocht het erg koud zijn, dan helpt dit voorkomen dat de tenen bevriezen. Echte gevederde bofkontjes zullen het zichzelf aangenaam maken in een nestkast, de kippen equivalent voor een dik dekbed!

Maar een hongerige kip zal natuurlijk niet eeuwig op stok blijven zitten, dus zelfs in de meest barre weersomstandigheden zal het dier in contact komen met de koude grond.

Kippen buiten in de sneeuw met hun Eglu Go

Kippen met één poot?

Zoals veel vogels nemen ook kippen de ‘één-poot-pose’ aan, waarbij ze een ledemaat optrekken en tegen hun warme buik houden. Dit vermindert warmteverlies en voorkomt dat tenen en poten bevriezen op de ijzige ondergrond.

Een omgekeerde bloempot, een boomstronk, pallet of een ander, licht verhoogd oppervlak dat sneeuw en ijsvrij is, helpt de bloedcirculatie weer op gang. Zoals alle vogels zijn kippen warmbloedig, en al snel zal hun eigen lichaamswarmte de truc doen. Met een gemiddelde lichaamstemperatuur van 41°C zijn kippen ertoe in staat om actief te blijven, zelfs als het erg koud is. Hierbij helpt ook dat kippen hun veren op kunnen zetten, waardoor ze hun lichaamswarmte kunnen vasthouden.

Sommige mensen kiezen ervoor om hun kippen ‘s winters maïs en graan te voeren. Vergeleken met ander kippenvoer duurt het langer om dit te verteren. Een deel van het verteringsproces vereist het produceren van warmte – een soort interne kruik!

Over het algemeen eten kippen tijdens de koude maanden meer, aangezien meer energie nodig is om warm te blijven. U kunt er daarom voor kiezen om het dieet van uw vogels aan te vullen met bijvoorbeeld extra proteïne om de vetreserves voor de winter te verhogen. Vet houdt warmte vast, waar de hele vogel baat bij heeft – niet alleen de poten (die zullen altijd dun blijven!).

Hulp bij het warm blijven

U kunt uw kippen helpen hun tenen niet te koud te laten worden door ervoor te zorgen dat hun kippenhok schoon en droog is. Verwijder sneeuw dat door kippenpoten het hok wordt binnengebracht en leg een laag stro op de bodem van het hok. U kunt uw kippen extra beschermen tegen de kou door hun kippenhok te isoleren – let er wel op dat er voldoende ventilatie is, om condensvorming te voorkomen.

Een automatische kippehokdeur kan helpen de leefruimte aangenaam te houden. Ook zijn er verwarmers voor in het hok op de markt – gebruik echter altijd alleen verwarmers die speciaal ontworpen zijn voor kippenhokken. Bovendien wordt aanbevolen de verwarmers alleen te gebruiken als de temperatuur daalt tot minder dan -5°C. Uw kippen zullen anders aan de warmte wennen, en het kan desastreuze gevolgen hebben als de verwarmer kapot gaat en uw kippen plotseling aan de kou worden blootgesteld. 

Een kippenhok moet tochtvrij zijn, maar niet volledig afgesloten. Slechte ventilatie is, net als voor mensen, slecht voor de gezondheid van kippen. Overdag is een beschutte plek in de ren of tuin van belang. Zo kunnen uw kippen van de frisse lucht genieten en hun poten opwarmen.

Kippen zijn sterke dieren. Hoewel hun poten dus niet echt warm zijn, kunnen ze wel alles aan wat de winter voor dieren die buiten leven in petto heeft. Zolang ze hun tenen zo nu en dan maar op kunnen warmen terwijl roesten op een aangename zitstok.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *