Omlet blog

Veelvoorkomende allergieën bij honden en katten

dog with its tongue hanging out surrounded by pollen in the garden in the sunshine

Veelvoorkomende allergieën bij honden en katten worden onderverdeeld in drie groepen, waar we in dit artikel dieper op ingaan. Sommige allergieën zijn seizoensgebonden, andere kunnen het hele jaar door optreden. Door de veelvoorkomende allergieën bij honden en katten te kennen is het makkelijker om een huisdier te hebben, omdat u weet op welke symptomen u kunt letten en hoe u ermee om kunt gaan. Allergieën kunnen doorgaans vrij goed worden behandeld. Er zijn een aantal symptomen waar u op kunt letten om ervoor te zorgen dat uw kat of hon gezond en gelukkig blijft.

Veel mensen hebben te maken met aanhoudende seizoensgebonden allergieën zoals hooikoorts. We zijn echter niet in deze strijd, ook onze huisdieren kunnen hier mee te maken krijgen. Zelf proberen we er alles aan te doen om van deze vervelende allergie af te komen; van alternatieve geneesmiddelen, huis-tuin-en-keukenmiddeltjes en vrijwel alle andere mogelijke behandelingen die we maar kunnen bekenden.

Iedereen met huisdieren doet zijn uiterste best om zijn hond of kat te verwennen en zo goed mogelijk verzorgen. Maar het is niet altijd eenvoudig om de mogelijke gevaren van allergieën of ziektes te herkennen.

Allergieën bij honden en katten zijn onder te verdelen in drie hoofdgroepen. Deze groepen maken het gemakkelijker om de oorzaak te achterhalen en vervolgens de behandeling vast te stellen. Hoewel u misschien zelf een diagnose kunt stellen (iedereen kan zelf-dokteren met een snelle Google-zoekopdracht), is het altijd aan te bevelen om contact op te nemen met een dierenarts voordat u zelf een behandelingen start. Maar wat onderzoek en een algemeen begrip van allergieën kan natuurlijk nooit kwaad.

Onderverdeling in drie groepen van veelvoorkomende allergieën bij honden en katten

1. Vlooienallergie

Een vlooienallergie is waarschijnlijk de meest voorkomende allergie en dus bij veel mensen met huisdieren. Katten en honden zullen na een vlooienbeet reageren op de gifstoffen in het speeksel van vlooien, wat resulteert in een allergische reactie van de huid. Katten zullen overmatig hun vacht likken tot een punt dat er over het hele lichaam korstjes op de huid ontstaan, miliaire dermatitis genoemd. Honden hebben de neiging om op de aangetaste plekken te bijten en krabben waardoor er op de huid kleine rode vlekjes ontstaan.

2. Voedselallergie

Voedselallergieën zijn niet altijd meteen zichtbaar, soms manifesteert een voedselallergie zich pas wanneer hetzelfde voedsel gedurende een lange periode wordt gegeten. Het is een reactie op een specifiek eiwit of chemische stof in het voedsel, wat leidt tot een allergische reactie van de huid. Eiwitten die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij zowel katten als honden zijn eiwitten in kip, vis, gluten en ei. Een voedselallergie bij katten uit zich vaak in aanhoudend krabben rond de kop en nek. Symptomen bij honden zijn niet zo gemakkelijk te identificeren. Als uw hond zich meer krabt dan anders en de huid er geïrriteerd uitziet, dan kan dit duiden op een voedselallergie. 

3. Atopisch eczeem

Atopisch eczeem wordt veroorzaakt door de omgeving, vergelijkbaar met hooikoorts of astma bij mensen. Ze kunnen seizoensgebonden zijn (zoals een pollenallergie) of het hele jaar door aanhouden (bijvoorbeeld door huisstofmijt). Bij dermatitis zal de huid zichtbaar geïrriteerd zijn. Symptomen zijn onder andere:

  • Constant krabben op een bepaalde plek
  • Schilferige huid
  • Rode of geïrriteerde huid
  • Overmatig likken
  • Bijten
  • Haarverlies
  • Kale plekken
  • Huiduitslag

Maya-donut-kattenmand-superzachte-comfortabele-mand-omlet

Moet mijn huisdier naar een dermatoloog?

Als u denkt dat uw huisdier ergens allergisch voor is en een van de hierboven genoemde symptomen heeft, dan is de huid van uw huisdier waarschijnlijk aangetast. Een dermatoloog kan de oorzaak van de huidirritatie achterhalen door de geschiedenis van uw huisdier te leren kennen wat betreft voeding, gezinssituatie en gedrag. Zodra de allergiegroep is geïdentificeerd kunnen tests worden uitvoeren om de exacte oorzaak vast te stellen en een behandeling te kunnen starten.

Veelvoorkomende seizoengebonden allergieën bij honden 

Mensen en honden hebben op een vergelijkbare manier last van seizoensgebonden allergieën. Honden kunnen last krijgen van allergenen uit de omgeving zoals huisstofmijt, vlooien, schimmels en pollen van grassen, bomen, onkruid en bloemen. Ze zullen hun ongemak waarschijnlijk niet kunnen verbergen en obsessief likken of krabben. Let met name op hun buik, poten, oksels, oren en snuit. Heeft uw hond last van een seizoensgebonden allergie, probeer uw huis dan zo schoon mogelijk en vrij van mijten en pollen te houden. De Topology hondenmand biedt een eenvoudige en stijlvolle oplossing om uw hond het hele jaar door een comfortabele slaapplek te bieden die makkelijk te reinigen is dankzij de afneembare en wasbare hoezen.

Veelvoorkomende seizoengebonden allergieën bij katten

Allergieën komen minder vaak voor bij katten dan bij honden. Toch kunnen ook katten last hebben van pollen of vlooienbeten. Als uw kat veel niest dan kan het zijn dat uw huisdier allergisch is voor pollen. Net als bij honden is het belangrijk om de kattenmand goed schoon te houden. Een goede keuze is bijvoorbeeld de luxe Maya Donut kattenmand, met een afneembare hoes die in de machine kan worden gewassen.

Luchtwegallergie

Luchtwegallergieën komen bij honden en katten niet zo vaak voor maar ze kunnen er wel mee te maken krijgen. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een verkoudheid, zoals tranende ogen, loopneus, hoesten en ja, ook niezen. Soms kan een luchtwegallergie leiden tot astma. Dit kan worden veroorzaakt door te leven in een omgeving met rook of bouwafval of ruimtes waar chemicaliën of bepaalde schoonmaakproducten worden gebruikt.

Huisdieren hebben net als mensen baat bij frisse lucht. Regelmatig met uw hond in de frisse buitenlucht wandelen is daarom heel gezond. U kunt proberen met uw kat te gaan wandelen, maar lukt dit niet dan kunt u misschien een kattenren voor buiten overwegen. Dit is een veilige ruimte in de buitenlucht voor uw kat, met voldoende ruimte om te ontdekken en spelen om fit te blijven.

Meisje verwijdert gele wasbare hoes van topology hondenmand om het vrij te houden van veelvoorkomende allergieën bij honden

Conclusie

Huisdieren kunnen zorgen met zich meebrengen, maar gegarandeerd ook veel liefde, plezier en knuffelen. Het medisch behandelen van uw kat of hond kan lastig zijn, omdat niemand zijn huisdier enig ongemak of pijn wil bezorgen. Helaas maakt het soms deel uit van de verzorging voor onze huisdieren en is het noodzakelijk om ze een lang en gezond leven te geven.

Als u vermoedt dat uw huisdier aan een allergie lijdt, bespreek de zorgen die u heeft dan met uw dierenarts. De meeste allergieën zijn goed te behandelen met medicijnen, een aanpassing van het dieet of wat extra TLC. Bij het behandelen van allergieën is het belangrijk om het huis goed schoon te houden en misschien kunt u uw routine wat aanpassen om aan de behoeften van uw dieren tegemoet te komen.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *