Omlet blog

Waarom hebben katten een krabpaal nodig?

Krabben is voor katten, wat kwispelen is voor honden: intrinsiek gedrag dat heel gezond is om uit te voeren. Maar op welke manier helpt het krabben? Nou, een heleboel! Krabben zorgt voor een emotionele uitlaatklep die stress en opwinding vermindert, maar het is ook noodzakelijk om de klauwen in goede conditie te houden én een manier om het lichaam even lekker te strekken. En dit is precies waarom katten een krabpaal nodig hebben, zodat ze een veilige plek hebben waar ze hun normale kattengedrag kunnen vertonen.

4 redenen waarom je kat moet krabben

Het krabben zelf is geen tweede natuur, maar echt een eerste. Het is een primair instinct dat hoort bij het aangeboren gedrag van katten. Katten krabben om heel veel redenen en dit is goed voor zowel het lichaam als de geest.

 • De klauwen onderhouden: Katten gebruiken in het wild boomstammen of bomen om hun nagels te scherpen en vastzittend vuil te verwijderen. Net als bij een manicure, zijn de nagels na een goede krabsessie weer in optimale vorm.
 • Stretchen: Wat is er nou beter dan lekker uitrekken in de ochtend? Als je het aan de kat vraagt, zou hij ‘niets’ antwoorden. Als katten op een krabpaal krabben, dan kunnen ze hun lichaam, poten en klauwen strekken en dit zorgt niet alleen voor wat beweging van de spieren, maar het houdt ze ook gezond en sterk.
 • Emotionele uitlaatklep: Er bestaat geen twijfel over dat katten krabben vanwege de lichamelijke voordelen, maar het is ook heel erg goed voor hun mentale welzijn. Als katten krabben, kunnen ze opgekropte stress of opwinding eruit gooien en zichzelf kalmeren op een manier die het best bij hun gemoedstoestand past.
 • Geurmarkeringen: Wist je dat katten ook krabben als communicatiemiddel? Er zitten kleine geurklieren in hun pootjes waarmee ze hun territorium kunnen markeren. Zo laten ze andere dieren weten dat dit hun domein is.

5 voordelen van krabpalen voor katten

Krabpalen zijn meer dan een fitnesscentrum voor katten waar ze hun fysieke, mentale en emotionele behoeften tegemoet kunnen komen. Door hun stevigheid en aantrekkelijke aard, zijn krabpalen ook een redder in nood als het gaat om de meubels krab- en pootvrij te houden. Laten we eens kijken naar alle voordelen van krabpalen:

 • Het voorkomt krassen op de meubels: De kat moet krabben, dus een duurzame krabpaal zorgt ervoor dat hij zijn natuurlijke gedrag kan vertonen, zonder met de meubels aan de haal te gaan.
 • Loslaten van spanning: Hoe ontspan jij na een lange dag werken? Hoewel het kattenleventje misschien gemakkelijk lijkt, zijn deze wezentjes toch vatbaar voor stress. Met een krabpaal kan de kat gevoelens als stress of opwinding op een gezonde manier loslaten.
 • Verzorging van de nagels: Als katteneigenaar weet je dat het geen optie is om je kat een manicure te geven. Dus hoe houd je de kattenpootjes dan toch goed schoon en verzorgd? Met een krabpaal, natuurlijk.
 • Prikkelen om te bewegen: De kat actief houden is essentieel voor zijn gezondheid. En omdat de meeste katten het niet leuk vinden om uitgelaten te worden, geeft het krabben ze de noodzakelijke beweging. Vooral katten die niet naar buiten gaan, hebben een stevige krabpaal nodig, zodat ze kunnen strekken en bewegen op een manier die zij zelf prettig vinden.
 • Interactie tussen katten: Als je meerdere katten in huis hebt, dan zijn de voordelen van een krabpaal groot. Je kunt 1 krabpaal per kat aanschaffen, maar als ze er eentje kunnen delen, moedigt dat positieve interacties aan en zo kunnen ze op een fijne manier met elkaar omgaan.

Moeten kittens hun eigen krabpaal hebben?

Kittens zijn de kleuters van de kattenwereld, en ze hebben dus een heleboel energie! Als ze een goed kattendutje willen doen, dan moeten ze die energie natuurlijk wel kwijt kunnen. Een krabpaal is een goede oplossing. Ze kunnen hun onrustige pootjes nog even ergens inzetten, en leren tegelijkertijd hun natuurlijke instincten op een gezonde manier te uiten. Geef ze een eigen plek, zodat ze niet alleen hun nageltjes uit de meubels houden, maar ook positieve gewoontes ontwikkelen op hun weg naar volwassenheid.

Maak kennis met de duurzame krabpalen van Omlet

Bij Omlet begrijpen we de natuurlijke, aangeboren instincten van katten. Daardoor denken we out-of-the-box en maken we producten die de band tussen jou en je huisdier versterken. Dus toen we onze nieuwe krabpaal wilden ontwerpen, vroegen we onze designers niet alleen een product te ontwikkelen waar jouw kattenvriend dol op zou worden, maar ook een die sterk genoeg was om de nageltjes in te zetten, terwijl hij daarbij ook nog prachtig moest staan in jouw huis.

Wij stellen je graag voor aan de Stak krabpalen , ontwikkeld door Omlet. Deze strakke, stevige krabpalen zijn compleet gemaakt van duurzame materialen die jouw kat eindeloos kunnen laten krabben. De Stak daagt de norm voor kattenverzorging uit (en de wegwerp krabpalen die daarbij komen kijken). Door zijn hervulbare, stapelbare kartonnen driehoeken, zal de kat nooit zonder krabmeubel zitten en hoef jij je geen zorgen te maken over de aanschaf van een nieuwe krabpaal. Dit is letterlijk de laatste krabpaal die je zult kopen. Omdat kittens en katten elke dag krabben, hebben we een krabpaal ontwikkeld die een leven lang meegaat bij dagelijks gebruik. Je vervangt het versleten karton gemakkelijk met nieuwe Stak kartonnen.

Voorkom dat je kat aan het meubilair krabt

Als er geen krabpaal te bekennen is, zal je harige vriend iets anders vinden om aan te krabben. In dat geval zijn muren, het vloerkleed of de bank een goede manier om de nagels te vijlen. Het is tijd om het destructieve gedrag in een nieuwe, gunstige richting te sturen. Dit zijn onze tips om de kat te laten stoppen met het krabben aan meubels:

 • Allereerst moet je de kat kennis laten maken met de krabpaal. Moedig hem aan om de krabpaal te gebruiken in plaats van je leren stoel of wollen vloerkleed. Strooi wat catnip op de krabpaal, zodat de onweerstaanbare geur de kat naar zijn nieuwe, favoriete krabplek leidt.
 • Katten zijn nogal specifiek – vooral als het neerkomt op krabplaatsen. Is de bank of de leuning van de stoel een favoriete krabplek? Dek deze dan af met materiaal dat de kat niet prettig vindt, zodat hij op zoek gaat naar een nieuwe plek. Aluminiumfolie, dubbelzijdig plakband, vershoudfolie: het zijn allemaal oppervlakken die afschrikken, waardoor de destructieve klauwtjes een betere plek zullen zoeken, zoals de krabpaal.
 • De fijnste momenten van het katteneigenaarschap zijn misschien wel de knuffels op de bank na een lange werkdag. Maar wat als dat geknuffel op de bank leidt tot krabben? Dek hun plekje af met een fijne kattendeken m het knuffelen aan te moedigen en het krabben af te leren.
 • Als je hoort dat de kat aan de randen van zijn kattenbak krabt, dan kan het zijn dat hij om wat meer privacy vraagt. En dat kun je hem niet kwalijk nemen! Geef de kat daarom een afgesloten kattenbak en misschien zelfs een eigen kattenhuis zodat de kat makkelijk kan ontstressen, waar hij ook is.
 • In de dierenwereld zijn bepaalde geuren ‘’off limits’’ voor bepaalde soorten. En katten zijn geen uitzondering. Als jouw kat een echte meubel-vandaal is, probeer de plekken waar hij krabt dan eens in te sprayen met menthol- of citrusgeuren. Deze geur schrikt zelfs de meest vastberaden vandaal wel af.

De kat trainen om de nieuwe krabpaal te gebruiken

Het is belangrijk dat je bij het aanschaffen van een krabpaal kijkt naar de behoeften van jouw kat. Heb je een klein, lief katje, of juist een grote, lange kat? Vind je kat het prettig om op zijn achterpoten te staan wanneer hij krabt, of juist wanneer hij ligt? Zorg voor een krabpaal die groot genoeg is en voldoet aan de behoeften van de kat, zodat hij de paal liever gebruikt dan een andere plek in huis.

Het is ook van belang dat je een stevige, grote krabpaal vindt. Een sterke basis zorgt ervoor dat de krabpaal niet omvalt tijdens een krabsessie en zo kan zelfs de grootste kat goed rekken. Zorg er ook voor dat de krabpaal bedekt is met verticale groeven, in plaats van horizontaal, zodat hij kan genieten van deze ultieme ervaring. Karton is een goede keuze, want de gegolfde vezels verminderen de kans op vastzittende nagels tijdens het krabben.

Heb je eenmaal de perfecte krabpaal gevonden, dan moet je de kat ook kennis met hem laten maken. Zorg dat je de krabpaal op een plek neerzet waar de kat vaak komt, zodat hij snel aan de nieuwe aanwinst went. Elke keer als hij per ongeluk aan de meubels krabt, zet je de krabpaal voor hem neer. Katten zijn nieuwsgierig, maar ook heel slim: hij zal de boodschap binnen no time begrijpen.

Buitenspelen is van invloed op het krabgedrag

Gedomesticeerde katten kunnen binnen of buiten leven, of allebei. En hoewel elke kat een uitlaatklep nodig heeft om zijn natuurlijke krabinstincten te vertonen, hebben katten die veel buiten leven wat minder accessoires nodig, omdat er buiten aan de behoefte om te krabben kan worden voldaan. Net als hun wilde voorouders, gebruiken buitenkatten bomen, of andere natuurlijke oppervlakken als manicure, om stress te verminderen, en om wat beweging te krijgen.

Als de kat meer binnen dan buiten is, overweeg dan een veilige buitenplaats te creëren waar hij niet alleen kan spelen, maar ook het krabben binnenhuis afleert. Als je een grote achtertuin hebt, kun je een Catio kattenren plaatsen waar jouw kat op ontdekking kan gaan in de natuur, zonder verlies van veiligheid. Woon je in een appartement of flat zonder achtertuin? Geen probleem! Creëer een kattenproof balkon met de balkon kattenren. Je vriend(in) zal dol zijn op de frisse lucht en natuurlijke omgeving waar het instinctieve gedrag naar hartelust vertoond kan worden, terwijl jij de meubels krasvrij houdt.

Stress herkennen bij de kat

Als katten gestrest zijn, dan hebben ze de neiging om die emotie via hun klauwen te verminderen. En dat is een gevaar voor het meubilair. Om krab-obsessie bij de kat te voorkomen, moet je goed opletten wat je kat stress geeft, zodat je de factoren kunt wegnemen.

Er zijn veel redenen waarom katten stress vertonen: het kan een andere kat zijn, een ander huisdier (meestal de hond), of zelfs een kind dat de arme poes een beetje heeft laten schrikken. In andere gevallen kan de trigger komen door een brom in huis, de vaatwasser of een vliegtuig dat overvliegt.

Let goed op het gedrag voordat hij gaat krabben, zodat je de bron van het krabgedrag kunt minimaliseren of verwijderen. Een tweede krabpaal zorgt ook voor een extra plek om dit instinctieve gedrag op een gezonde manier te kunnen vertonen.

Kattensoorten die niet snel krabben

Als je net begint met je wonderbaarlijke kattenavontuur en je veel zorgen hebt over het krabben van een kat: dat hoeft niet! Sommige kattensoorten zijn minder geneigd om aan iets anders te krabben wanneer ze een goede krabpaal hebben. Hier zijn kattensoorten die eerder dutten op je meubels, dan krabben:

Over het algemeen zijn katten met een hoog energieniveau, ook wat meer geneigd om te krabben. Hoewel dit per kat verschilt, hebben soorten als De Bengaal en De Siberische Kat wat meer de neiging om te krabben.

Kattenverzorging met Omlet

Bij Omlet hebben we een simpel doel: producten maken waarmee je de beste verzorging aan je dier biedt. Van krabpalen, tot mandjes voor katten, tot Outdoor klimbomen of kattenbakvulling: Wij hebben alles wat je nodig hebt om het leven van jou en de kat beter te maken. En als je je kat alles geeft wat hij nodig heeft, dan kunnen jullie je allebei richten op dat waar jullie het meest van houden: quality time met elkaar.

Kat gebruikt de muurkrabpaal van Omlet

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *