Omlet blog

Omlets gids voor kippenmest

Kip scharrelt buiten rond, Omlet afrastering voor kippen

Omlets afrastering houdt uw kippen binnen een bepaald gebied in de tuin, zodat uw vogels meer ruimte hebben om rond te scharrelen

Onze kippen zorgen voor vermaak, gezelschap, verse eieren en.. heel veel mest! Het schoonmaken van de Eglu is misschien niet het leukste onderdeel van kippen houden, maar de mest kan wel worden gebruikt voor wat tuinders wel het ‘zwarte goud’ noemen. Het is een van de meest begeerde meststoffen – en voor u is het helemaal gratis.

Er zijn echter wel een paar dingen om rekening mee te houden om de kippenmest optimaal te kunnen gebruiken. Lees verder voor meer informatie. 

Het kan allemaal worden gebruikt

In tegenstelling tot sommige soorten mest, is kippenmest te sterk om rechtstreeks voor uw bloembedden of moestuin te gebruiken. Doet u dit wel dan verbrandt het de wortels of andere delen van uw bloemen en gewassen. Ook kan de mest schadelijke bacteria bevatten die u niet binnen wilt krijgen. Dit is de reden dat de kippenmest gecomposteerd moet worden.

In de herfst is het inderdaad mogelijk om de mest rechtstreeks op de aarde te leggen en het te bedekken met bladeren zodat het gedurende de winter beschimmelt. Toch is het waarschijnlijk beter om geduld te hebben en de mest op een aparte plaats te bewaren.

Of u nu wekelijks het kippenhok schoonmaakt of dagelijks de mest uit uw Eglu verwijdert, alles uit het hok kan rechtstreeks op de composthoop worden gegooid, inclusief het nestmateriaal. Door het nestmateriaal toe te voegen creëert u de juiste ratio koolstof (nestmateriaal) en stikstof (mest) die nodig is om het plantmateriaal en de mest af te breken. Omdat kippenmest stikstofrijk is, is het waarschijnlijk nodig om meer plantmateriaal toe te voegen dan bij andere compost. Droge bladeren uit de tuin zijn bijvoorbeeld een goede toevoeging.

Het beste resultaat wordt bereikt met een afsluitbare container voor uw compost. Door de compost op een berg in een hoek van de tuin te gooien kunt u muizen aantrekken, maar ook huisdieren die geen kippenmest mogen binnenkrijgen. 

Close up van kipComposteren van kippenmest

Naast koolstof en stikstof heeft uw compost ook lucht, vocht en warmte nodig. Het is niet moeilijk om hieraan te voldoen. Alles wat u hoeft te doen is het mengsel goed water geven en om de paar weken de compost omhalen om er lucht in te krijgen. Hierdoor zal de compost vanzelf opwarmen, waardoor het plantmateriaal wordt afgebroken en ongewenste bacteria worden gedood.

Als u het proces sneller wilt laten verlopen en een ware compost-kampioen wilt worden, kunt u een compost thermometer kopen bij een tuincentrum om de temperatuur in het midden van de compostmassa in de gaten te kunnen houden. De beste temperatuur ligt tussen de 50-65 graden Celsius, en dit moet ongeveer drie dagen in stand worden gehouden, waarna u de compost volledig moet omhalen en opnieuw moet beginnen. 

Dit is echter niet noodzakelijk. U kunt de compost met rust laten en het zijn werk laten doen, zolang u het maar regelmatig keert. Hoe lang het proces duurt is afhankelijk van de omstandigheden. Om er zeker van te zijn dat alles goed is gecomposteerd zult u negen maanden tot een jaar moeten wachten.

Zwart goud aan uw tuin toevoegen

Als de kippenmest eenmaal gecomposteerd is voegt het organisch materiaal aan de aarde toe waardoor de capaciteit van de aarde om water vast te houden te houden toeneemt. Ook brengt het voedingsstoffen in de aarde. Ook is het een fantastische meststof die uw planten stikstof, fosfor en kalium geeft, in een veel grote mate dan andere meststoffen. Gecomposteerde kippenmest kan op de aarde van uw bloembedden of groentetuin worden gestrooid of met de aarde worden vermengd. U kunt de mest ook gebruiken door een handvol aan het water in een gieter toe te voegen om uw bloemen een voedzame douche te geven.

Als de mest goed is gecomposteerd zijn alle schadelijke bacteria verbrand waardoor de kans dat u er ziek van kunt worden minimaal is. Toch is het altijd goed om de groenten uit uw tuin voor gebruik altijd grondig te wassen, of door de mest alleen te gebruiken voor gewassen die de grond niet raken zoals maïs, erwtjes en tomaten.

This entry was posted in Tips & advies


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *