Omlet blog

Nieuwe kippen aan een bestaande toom toevoegen

Vier kippen buiten in hun inloopren

Veel mensen zullen het herkennen. U begint met een paar kippen om te kijken of het iets voor u is, maar al gauw ontdekt u hoe geweldig kippen zijn en wat voor heerlijke eieren ze leggen. U kunt niet wachten om uw kippentoom uit te breiden en meer hennen in uw tuin te zien rondscharrelen.

Maar nieuwe kippen aan een bestaande toom toevoegen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is belangrijk dat u weet hoe u dit het beste aanpakt om pestgedrag en geruzie (of erger) te voorkomen.

Het belangrijkste bij het introduceren van nieuwe kippen is tijd. Wees geduldig, het kan een tijdje duren voordat de nieuwe vogels harmonieus samenleven met de vogels die u al heeft, maar uiteindelijk zal het de moeite waard zijn. Elk kippenras is anders en elke kip heeft zijn eigen persoonlijkheid. Hoeveel moeite het zal kosten is afhankelijk van verschillende factoren. Dit zijn een aantal dingen om van tevoren bij stil te staan:

Maak de juiste keuzes

Sommige mensen zijn van mening dat het het beste is om voor één kippenras te kiezen, hoewel het ook mogelijk is om verschillende kippenrassen samen te laten leven. Kies indien mogelijk voor kippen van ongeveer dezelfde leeftijd en grootte als de kippen binnen uw bestaande toom. Kleinere, jongere hennen worden vaak het doelwit als ze aan een groep bestaande uit grotere vogels worden toegevoegd. Grotere, fittere kippen kunnen stress veroorzaken bij de oudere leden van uw bestaande toom. Wacht met het toevoegen van kuikens aan een toom totdat ze groot genoeg zijn om van zich af te bijten, mocht een dominante kip de aanval inzetten.

Voeg ook nooit een enkele kip aan een toom toe. Het dier zal zeker het slachtoffers worden van pesterijen binnen de reeds gevestigde pikorde. Hoe meer nieuwe kippen u aan een toom toevoegt, des te meer de pikorde zal moeten veranderen. Het is dan makkelijker voor de groep om te bepalen wie er nu eigenlijk de dominantste is. Als het mogelijk is, voeg dan meer nieuwe kippen aan uw toom toe dan het aantal kippen dat u al heeft. Dit beperkt de kans op geruzie en pestgedrag, al is dit wel risky als u van plan bent om in de toekomst de toom nog eens uit te breiden!

Quarantaine 

Als u uw nieuwe kippen heeft, zullen ze eerst in quarantaine moeten blijven om er zeker van te zijn dat ze geen ziektes of parasieten bij zich dragen. Controleer regelmatig hoe het met de gezondheid van de nieuwe dieren is gesteld en behandel eventuele ziektes. Het kan verstandig zijn om ze hoe dan ook te behandelen tegen wormen en diotomeeënaarde te gebruiken, om te voorkomen dat ze parasieten in uw kippenhok introduceren.

Houd de nieuwe kippen zeker een week in quarantaine, liever nog langer. Voeg de dieren pas aan uw bestaande toom toe als u er zeker van bent dat ze gelukkig en gezond zijn. 

Geleidelijke introductie

Ook als u weet dat uw nieuwe kippen helemaal gezond zijn kunt u ze helaas niet zomer bij uw bestaande toom zetten. Het is nu tijd om ze de kans te geven aan elkaars aanwezigheid te wennen. Doe dit door de twee groepen dicht bij elkaar in de buurt ze zetten zodat ze elkaar kunnen zien en ruiken, maar niet kunnen aanraken. Hopelijk zullen ze geïnteresseerd in elkaar zijn maar hebben ze niet het gevoel dat hun persoonlijke ruimte wordt geïnfiltreerd. De scheidingswanden van de inloopren van Omlet zijn perfect voor deze fase. Hiermee kunt u de ren in tweeën delen zodat de twee groepen geleidelijk en op hun eigen tempo kunnen kennismaken.

Houd de kippen een week in deze setup. Misschien ziet het er na een paar dagen uit dat ze gewend zijn aan elkaar maar voor kippen zit er een groot verschil tussen andere kippen kunnen zien en het werkelijk delen van een kippenhok en ren. Wees geduldig, dan is de kans op slagen het grootst.

De grote ontmoeting

Als u het idee heeft dat de tijd rijp is voor een ware ontmoeting van de twee groepen, dan is het het beste om dit plaats te laten vinden op neutrale grond. Een kleine omheining in de tuin kan al volstaan.

Het is altijd het beste om de bestaande toom naar de nieuwe te laten komen. Zet uw nieuwe kippen in een ren of omheining en laat de oude toom toenadering zoeken. Dit is zeker van belang als u de introductie laat plaatsvinden in de ren van uw bestaande toom. Laat uw kippen niet uit hun hok voordat de nieuwe kippen zich op hun gemak voelen in de ren.

Het kan helpen om speeltjes in de ren te plaatsen om de aandacht van de kippen wat af te leiden. Vul bijvoorbeeld een Peck Toy of Caddi met de favoriete snacks van uw kippen. Hopelijk zullen ze hier meer interesse in tonen dan in de nieuwkomers.

U kunt ook proberen om de nieuwe kippen ‘s nachts te introduceren, wanneer de bestaande toom rustig op stok zit in het kippenhok. Open de deur van de Eglu en zet de nieuwe kippen bij de andere kippen. Zo kunnen ze terwijl ze slapen gewend raken aan elkaars aanwezigheid en geur, waardoor de kans op een aanval minder groot is. Soms werkt deze aanpak goed, maar soms leidt het tot problemen. Het is aan u om te bepalen of u het wilt riskeren. Als u voor deze aanpak kiest, zorg er dan voor dat u bij de kippen bent als ze ‘s ochtends wakker worden om te zien hoe de kippen op elkaar reageren en in te kunnen grijpen als dat nodig is.

Zoals gezegd kan het een tijdje duren voordat de toom weer harmonieus samenleeft. Wees voorbereid op gekibbel en wat pesterijen, dit hoort bij het vaststellen van de pikorde. Na een paar dagen moeten de gemoederen zijn bedaard, mogelijk duurt dit een week. Als u ziet dat er kippen echt gewond raken en er bloed vloeit, dan is het tijd om in te grijpen. Stel vast wie de grootste pestkop is en houd dit dier een paar dagen gescheiden van de groep. Dit lijkt misschien wreed maar het is het beste wat u voor uw kippentoom kunt doen. Als u de kip terug bij de groep zet zal het dier het te druk hebben met het uitvogelen van de nieuwe pikorde, zodat dat ze geen tijd heeft om te pesten.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *