Omlet blog

Lichaamstaal van katten begrijpen

Twee katten opgerold op Omlet Maya Donut kattenmand

Het nauwst verwant aan gedomesticeerde katten zijn solitair levende wilde katten voor wie het niet nodig was, en vaak zelfs ongewenst, om signalen uit te zenden over hoe ze zich voelden. Door zwakte te tonen waren deze dieren een makkelijk doelwit voor roofdieren en andere katten. Dit is nog steeds aanwezig bij katten die met mensen leven. Vaak zullen ze verbergen wat ze voelen.

Maar katten communiceren natuurlijk wel. Met andere katten, en met ons. Ze gebruiken geur en geluiden en ook uit hun lichaamstaal valt veel op te maken.

Als u de lichaamstaal van uw kat probeert te analyseren en begrijpen, dan is het van belang de gehele context in acht te nemen en niet slechts naar één ding te kijken. Kijk naar de omgeving en probeer te achterhalen welke factoren uw kat kunnen beïnvloeden. Is er iets aanwezig waardoor uw kat stress kan ervaren, of angst? Dit kan het makkelijker maken om de, niet altijd even duidelijke, signalen van uw kat te begrijpen.

Er zijn vijf dingen om op te letten als u de lichaamstaal van uw kat probeert te lezen: ogen, oren, kop, lichaam en staart.

OGEN

Langzaam knipperen – Langzaam knipperen of half gesloten ogen duiden erop dat een kat helemaal ontspannen is en de situatie als niet bedreigend beschouwt. Probeer op dezelfde langzame manier terug te knipperen om het gedrag van uw kat na te doen. Op deze manier kunt u de band met uw kat verder versterken.

Grote pupillen – Tenzij het erg donker is in de ruimte, duiden grote pupillen erop dat een kat door iets verrast is, of bang of nerveus is. De ogen van de kat zijn wijd open gesperd en de kat zal niet knipperen.

Vernauwde pupillen – Als de pupillen erg klein zijn, dan zal een kat zich waarschijnlijk gespannen voelt, en bestaat er zelfs de kans op agressie.

Staren – Als een kat naar iets of iemand staart, dan is dit waarschijnlijk een uitdaging. Als uw kat naar u staart, dan is het beter hem niet te benaderen!

Closeup van de kop van een kat in Omlet Freestyle klimboom voor katten

OREN

Opstaand en naar voren gespitst – Een tevreden en ontspannen kat zal zijn oren rechtop en naar voren houden. Dit is de standaard positie van de oren en de oren zullen waarschijnlijk iets bewegen als de kat bekende geluiden in de ruimte volgt.

Rechtopstaande oren – Dit is een teken dat een kat alert is en klaar is om in actie te komen. Misschien hebben ze iets gehoord en willen ze achterhalen wat het is, maar blijven ze eerst nog even zitten om beter te luisteren.

In verschillende richtingen wijzend – Als één oor naar een kant gekanteld is en de andere naar achter staat, dan kan het zijn dat de kat nerveus is en op deze manier de situatie zo goed mogelijk te begrijpen door zoveel mogelijk informatie op te vangen.

Oren plat in de nek gelegd – Dit duidt op een kat die geïrriteerd, boos en misschien zelfs agressief kan worden. Het is het beste om de kat nu met rust te laten.

KOP

  • Een ontspannen, tevreden kat zal ontsnappen snorharen hebben die naar buiten wijzen. Veel katten hebben ook een ontspannen gezichtsuitdrukking waarbij het lijkt of ze glimlachen.
  • Een bange of nerveuze kat zal zijn snorharen tegen zijn snuit houden om zo min mogelijk ruimte in te nemen en er niet bedreigend uit te zien. Als een kat heel alert is zal hij zijn snorharen naar voren spitsen.
  • Als de snorharen van een kat omhoog staan en naar buiten of naar voren wijzen, dan duidt dit erop dat de kat boos is. De kat kan zijn tanden laten zien en grommen en blazen.

LICHAAM

  • Een neutrale lichaamshouding bij een kat is een ontspannen houding. Als een kat ligt zal hij zich uitstrekken of zich juist opkrullen. Dit gaat vaak gepaard met spinnen, in dit geval een teken dat de kat tevreden en ontspannen is.
  • Een bange of nerveuze kat zal vaak gewoon wegrennen en zich ergens verstoppen, uit de buurt van datgene waarvoor hij bang is. Als dit niet mogelijk is zal een kat ineengedoken en laag bij de grond zitten terwijl hij zijn kop laag houdt.
  • Een boze kat zal proberen zichzelf zo groot mogelijk te laten lijken. De vacht en staart zijn opgezet, de voorpoten staan recht en de rug is bol.
  • Zoals dat ook voor honden geldt, vraagt een kat er niet per se om om op zijn buikje gekrabbeld te worden als hij op zijn rug gaat liggen. Het is een teken van onderdanigheid, hoewel een kat ook dan misschien liever met rust gelaten wordt.

STAART

Staarten vertellen verhalen! Behalve dat de staart katten helpt hun evenwicht te bewaren, vertelt de staart van uw kat ook veel over hoe ze zich voelen, waardoor het een ongelooflijk waardevol communicatiemiddel is. Omdat de staart verbonden is met de ruggengraat van de kat, maakt hij deel uit van het zenuwstelsel van de kat, wat hem ook erg gevoelig maakt. Hier is precies wat de staart van uw kat probeert te zeggen.

Rechtop – Hoewel honden en katten hun staart gebruiken om hun emoties uit te drukken, wil dat niet zeggen dat ze hetzelfde zeggen. Als een hond bijvoorbeeld zijn staart rechtop houdt, betekent dit vaak dat hij alert is. Voor een kat is dit echter een teken van een blije kat die aandacht en gezelschap wil. De staart kan ook ontspannen zijn, maar beweegt normaal gesproken niet.

Recht omhoog – Dit is een teken dat de kat tevreden is en aandacht en gezelschap wil. De staart kan ook ontspannen zijn en beweegt dan meestal niet.

Recht naar beneden – Dit duidt erop dat een kat bang of geschrokken is. Een bange kat kan zijn staart ook onder zijn lichaam houden.

Zwaaien – Als honden met hun staart kwispelen zijn ze blij, maar als katten met hun staart zwaaien zijn ze boos – toch? Niet per se. Natuurlijk is een kattenstaart die hard en snel zwaait een teken van stress. Maar hoe zit het met een staart die heen en weer beweegt terwijl een kat zich focust op iets in het gras? Uw kat concentreert zich waarschijnlijk op een insect, klaar om toe te slaan en zijn prooi te vangen. Als de staart snel heen en weer beweegt, is de kat waarschijnlijk geïrriteerd en wil hij graag met rust gelaten worden. Als een kat langzaam met zijn staart zwaait, proberert hij de situatie in te schatten en te beslissen wat hij zal doen. Misschien maakt uw kat zich ergens zorgen om, dus probeer hem of haar gerust te stellen als dan lukt.

Dikke, opgezette staart die recht wordt gehouden – Houd afstand! De kat is boos en probeert er zo eng mogelijk uit te zien voor mogelijke bedreigingen.

Ragdoll met pluizige staart op Omlet traagschuim bolster kattenmand

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *